Ljubljana, 3. 4. 2020

Protikoronski ukrepi na Hrvaškem predvidevajo tudi zniževanje plač javnih uslužbencev

Hrvaška vlada je na seji 2. aprila sprejela in v parlament poslala nov sveženj zakonodajnih sprememb za dodatno pomoč gospodarstvu v času pandemije novega koronavirusa. Hrvaški premier Andrej Plenković je ob tem poudaril, da za premostitev krize pomembna solidarnost vseh na Hrvaškem, vključno s tistimi, ki prejemajo plače iz državnega proračuna. Tokrat sprejeti paket ukrepov se navezuje na prvega, sprejetega marca, ki so ga večinoma že uveljavili.

Hrvaška vlada je včeraj sprejela predlog nadgradnje prvega svežnja, ki je bil sprejet marca in na podlagi katerega je za pomoč države zaprosilo več kot 60.000 podjetnikov, ki zaposlujejo približno 400.000 delavcev. Namesto zneska minimalne plače 3250 kun (približno 440 evrov) na delavca, ki jih bo država kot podporo za marčevske plače nakazala podjetjem, ki niso odpuščala, bo država aprila in maja v ta namen podjetjem nakazala po 4000 kun (540 evrov) na delavca, je pojasnil hrvaški minister za finance Zdravko Marić. Obenem bo država v tem obdobju prevzela tudi breme plačila vseh prispevkov. Ob tem pa hrvaški premier Andrej Plenković opozarja, da bodo breme krize morali solidarno nositi v zasebnem in javnem sektorju, kar pomeni, da se bodo vsi morali "zategniti pas". Hrvaški premier je tako že napovedal tudi pogajanja s sindikati o nujnem znižanju plač v javnem sektorju, ki naj bi jih zaposleni v javnem sektorju čutili že z aprilom.

Po omenjeni včerajšnji seji hrvaške vlade je nekaj podrobnosti predstavil tudi tamkajšnji minister za finance Zdravko Marić. Izpostavil je, da sta na udaru tako zasebni kot javni sektor in da so odpuščanja možna oziroma verjetna tudi v slednjem. Napovedal je dialog s socialnimi partnerji v prihodnjih dneh, ob tem pa že omenil možnost, da se bodo morali učitelji in profesorji odreči povišanjem plač, ki so jih naši hrvaški kolegi dosegli prav nedavno po 36 dneh stavke in podpisu dogovora decembra lani. »Tudi to bo tema pogovorov, napovedujem konstruktivne pogovore in prepričan sem, da bomo vsi pokazali solidarnost« je še napovedal hrvaški finančni minister …

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar