Ljubljana, 10. 3. 2022

Prvo uradno vabilo na pogovor

Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) smo danes na ministrico za izobraževanje, znanost in šport naslovili dopis glede včeraj popoldne, na dan splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, prejetega vabila na vabilo na pogovor, ki se ima zgoditi prihodnji teden.


Naše pismo ministrici objavljamo v  celoti v nadaljevanju, nahaja pa se tudi na tej povezavi - klik!

 

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Prof. dr. Simona Kustec, ministrica
Masarykova cesta 16
1000 Ljubljana
E-pošta: gp.mizs@gov.si

 

Ljubljana, 10. marca 2022

 

Spoštovana gospa ministrica,

 

v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) smo včeraj popoldne – tj. na dan splošne stavke v vzgoji in izobraževanju – od vas prejeli prvo uradno vabilo na pogovor, odkar ste nastopili svoj mandat. Ob tem se nam poraja vprašanje, ali je moralo 40.000 zaposlenih v resorju, ki ga vodite, res vstopiti v stavko, da bi SVIZ kot reprezentativni sindikat dobil vabilo na »delovni pogovor glede odprtih vprašanj«, četudi bi moral biti stalen dialog med socialnima partnerjema del ustaljene, z evropskimi merili skladne prakse, kot je to veljalo v mandatih vseh vaših predhodnikov in predhodnic. V duhu izreka »bolje pozno kot nikoli« vabilo sprejemamo v dobri veri in potrjujemo, da se bomo srečanja v predlaganem terminu udeležili.

Pred tem vas prosimo, da nam – glede na to, da nas vabite na pogovor o odprtih vprašanjih, ki pa jih v svojem dopisu ne opredelite – še pred sestankom potrdite, ali so naša ugibanja o formatu in vsebini pogovora ustrezna. Sklepamo, da nas v skladu s 4. členom Zakona o stavki vabite k začetku pogajanj, na katerih bomo poskušali sporazumno rešiti nastali spor, kot smo ga v SVIZ opredelili v svojih stavkovnih zahtevah. Pogovora z vami se bo zato udeležila pogajalska skupina Glavnega stavkovnega odbora SVIZ.

Glede na to, da nismo zasledili, da bi Vlada RS sprejela pogajalska izhodišča za pogajanja resorja s SVIZ, kot je pred kratkim ravnala v primeru pogajanj s sindikati v zdravstvu, vas sprašujemo, ali ta mandat za pogajanja imate. Sprašujemo vas tudi, zakaj je na pogovor povabljen Sindikat direktorjev in ravnateljev, SINDIR, ki nima napovedane stavke, če gre za pogovor o razreševanju stavkovnih zahtev. Prav tako nas zanima, zakaj našega sindikata niste povabili na pogovor o odprtih vprašanjih v visokem šolstvu, na katerega je bil povabljen Visokošolski sindikat Slovenije, čeprav je SVIZ reprezentativen za področje visokega šolstva in ima stavkovne zahteve, ki so vezane na zaposlene v visokem šolstvu.

V vabilu na delovni pogovor nas prosite, naj vam do petka, 11. marca 2022, do 12. ure posredujemo »morebitna gradiva,« zato vam ponovno pošiljamo stavkovne zahteve SVIZ, ki so bile Vladi RS posredovane 18. februarja 2022.


S pozdravi,

 

Jelka Velički,    predsednica Glavnega stavkovnega odbora SVIZ                             

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ

 

Priloga:

-  Stavkovne zahteve SVIZ

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar