Ljubljana, 23. 12. 2019

Ravnateljica SŠOM nadaljuje z nezakonitimi odpovedmi

sporočilo za medije!


RAVNATELJICA SŠOM NADALJUJE Z NEZAKONITIMI ODPOVEDMI

SVIZ bo svojo članico Cvetko Hojnik branil z vsemi sredstvi, ki so mu na voljo, ministrstvo za izobraževanje pa poziva, naj končno prepreči kršenje pravic zaposlenih.


Ljubljana, 23. decembra 2019 – Ravnateljica Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM) jutri, tj. v torek, 24. 12. 2019, kliče na razgovor pred odpovedjo delovnega razmerja članico Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Cvetko Hojnik. Zatem ko je ravnateljica nedavno podala nezakonito odpoved delovnega razmerja že sindikalnemu zaupniku Dejanu Paski, kar je SVIZ razumel kot poskus discipliniranja sindikata, se je zdaj lotila še ene od članic. Razlogi za odpoved delovnega razmerja kolegici Cvetki Hojnik so povsem neutemeljeni in na sodišču bo SVIZ dokazal, da so nezakoniti. Odveč je izpostavljati, da ravnateljica Nadja Jager Popović ponavlja vzorec preteklih nezakonitih odpuščanj: omenjena članica SVIZ je do zdaj pogumno opozarjala na neustrezno ravnanje vodstva šole in se postavila v bran nezakonito odpuščenemu zaupniku. Le kako bi bilo namreč mogoče drugače razumeti aroganco ravnateljice, ki je v zadnjih letih kolegico Cvetko Hojnik vsakokrat znova ocenila z odlično oceno?

SVIZ ob dogajanju na SŠOM Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) ponovno poziva, naj se takoj vključi v dogajanje, saj ravnateljica grobo krši pravice zaposlenih, hkrati pa z nezakonitim ravnanjem, ko uresničuje javno izrečeno grožnjo, da bo odpustila deset odstotkov zaposlenih, škoduje državnemu proračunu, ki bo imel iz tega naslova zgolj znatne stroške. Za SVIZ je povsem nesprejemljivo, da MIZŠ zgolj pasivno spremlja avtoritarno ravnanje ravnateljice in ne stori nič, da bi preprečilo neutemeljena, vnaprej in javno napovedana odpuščanja zaposlenih. Po odpovedi delovnega razmerja zaupniku sindikata Dejanu Paski članstvu SVIZ na SŠOM še ni uspelo izvoliti novega zaupnika, kar je posledica strahu pred sankcijami. A sindikata to ne bo odvrnilo od boja proti nezakonitemu odpuščanju – nasprotno, SVIZ bo storil vse, da bo preprečil kršenje pravic kolegici Cvetki Hojnik in vsem drugim zaposlenim na šoli.

Članica SVIZ je takoj po vabilu na razgovor pred odpovedjo delovnega razmerja prejela pravno pomoč Območnega odbora SVIZ Podravje, hkrati ji je sindikat dodelil odvetnika Dina Bauka, ki jo bo zastopal v sodnih postopkih, vključno tudi na jutrišnjem razgovoru.

SVIZ je tudi ob udeležbi predsednika OO SVIZ Podravje Borisa Radosavljeviča izrazil podporo kolegici Cvetki Hojnik na solidarnostnem protestnem shodu 24. 12. 2019 v Mariboru. Več fotografij spodaj.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije


Objavljamo nekaj fotografij s protestnega shoda v podporo kolegici Cvetki Hojnik, ki je potekal 24. 12. 2019 v Mariboru.