Ljubljana, 3. 6. 2020

Rekviziti za kulturo

Na pobudo Aktiva delavk in delavcev v kulturi je v Ljubljani 2. 6. 2020 potekala druga akcija za kulturo, ki smo jo s svojo navzočnostjo na dogodku podprli tudi v SVIZ. S Prešernovega trga se je približno 500 ustvarjalk in ustvarjalcev odpravilo do sedeža Ministrstva za kulturo, pred katerega so odložili rekvizite, ki jih sicer uporabljajo pri svojem delu.

Prva akcija za kulturo je sicer pred ministrstvom za kulturo potekala 19. 5. 2020. Kot so pred tokratnim vnovičnim protestom zapisali pobudniki, je »ministrstvo za kulturo svoja vrata pred kulturo zaprlo in ga besede na papirju ne dosežejo«. Poudarili so, da ministrstvu za kulturo ne glede na vse pozive, dopise, izjave, apele, pojasnila in akcijo še vedno ni jasno, o čem govorijo oziroma da oblast z neustreznimi ukrepi nedopustno marginalizira umetnost in kulturo ter zaposlene v dejavnosti. Ob tem so še dodatno podčrtali, da mora vlada prepoznati vrednost kulture in umetnosti, če naj ministrstvo za kulturo služi svojemu namenu. Kar zahtevajo, je sprejetje ukrepov, ki presegajo zgolj nujne socialne ukrepe, kot so jih sicer sprejele tudi nekatere druge države, ki imajo podoben BDP.

Ministrstvo za kulturo se je na prvo akcijo sicer odzvalo z videoizjavo, v kateri je državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc med drugim zanikala navedbe o neodzivnosti ministrstva. V okviru zadnje akcije pa so pobudniki prebrali svoj odgovor na izjavo državne sekretarke, v katerem so med drugim zapisali, da »državna sekretarka kulturnikom in kulturnicam očita jezo in pohod na ulice, a ne uvidi, da je nastalo stanje žalostna posledica odločitev, dejanj in nagovora institucije, v katere imenu govori«. Kot so napovedali pobudniki, nameravajo z akcijami za kulturo, če ne se ne bo nič spremenilo, nadaljevati.