Ljubljana, 21. 9. 2018

Se počutite kot skrajni džihadisti?

Imenovanje Damirja Črneca na mesto državnega sekretarja v kabinetu novega predsednika Vlade RS je sprožilo številne ogorčene odzive zaradi njegovih preteklih številnih ksenofobnih, sovražnih in nestrpnih izjav in zapisov na omrežju Twitter. Med njimi je bil tudi tale, objavljen marca letos na dan našega drugega stavkovnega dne:

Zapisano torej ni ravno dobra popotnica za naša pogajanja z Vlado, ki se bodo po napovedih začela v zelo kratkem času. Če se torej ne strinjate s takšno retoriko, lahko prispevate svoj podpis k peticiji, s katero se zahteva od predsednika Vlade RS Marjana Šarca, da svojega državnega sekrerja nemudoma odstavi. Na spodnjem naslovu se zbirajo podpisi k peticiji, v nadaljevanju te strani pa objavljamo še celotno besedilo peticije.  

https://danesjenovdan.si/dajmir/

Podpisane in podpisani z veliko zaskrbljenostjo in nič manjšo ogorčenostjo sprejemamo še sveže dejstvo, da je predsednik nove vlade, gospod Marjan Šarec, v svoj kabinet povabil dr. Damirja Črnčeca.

Za državnega sekretarja je imenoval za mnoge spornega strokovnjaka za varnostna vprašanja, v preteklosti opredeljenega kot ekspozituro dominantne desne politike, ki upravljanje države razume kot sredstvo za doseganje strankarskih ciljev in zato ni v zadregi skandirati pred slovenskimi sodišči. A to sploh ni njegova največja težava; g. Črnčec je namreč tudi eden najbolj gorečih in glasnih promotorjev sovražne govorice do beguncev, muslimanov, islama in nevladnih organizacij.

Ksenofobijo, nestrpnost in sovraštvo v zadnjih letih prepoznavamo kot najbolj dramatične izraze načrtnega zastrupljanja stanja duha in javnega prostora. Zdaj pa se je v kabinetu predsednika vlade znašla oseba, ki je tako stanje intenzivno soustvarjala. Javno objavljena stališča g. Črnčeca so splošno znana in jih je preveč, da bi jih navedli, zato le na kratko: muslimani so rakaste celice, zasejane po celi Evropi, po njegovem mnenju je deportacija beguncev »edino zdravilo« za »nezakonite migrante«, problematike pa ne bomo rešili tako dolgo, dokler iz Slovenije ne bomo nagnali zadnjega begunca!

S kakšno utemeljitvijo si lahko ta vlada še jemlje pravico sebe razumeti kot levo, solidarno, empatično, upoštevajočo pravne norme in mednarodne zakone, če bo njen pogled na varnostna vprašanja predstavljal g. Črnčec? Od predsednika vlade zahtevamo, da nemudma stopi korak nazaj; svojega državnega sekretarja in sodelavca nemudoma umakne in se vrne k svoji poprejšnji odločitvi o rdečem kartonu politiki, ki gradi na retoriki sovraštva. Nenazadnje je ravno zaradi konsenza okoli nje po volilni zmagi Janeza Janše sploh uspešno sestavil vlado. Če tega ne bo storil, bo s tem pokazal, da z rdečim kartonom obsodbe nikoli ni mislil resno - rdeč karton pa bo treba pokazati njemu.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar