Ljubljana, 11. 4. 2019

Še za visoko šolstvo in znanost

V začetku prihodnjega tedna, 15. in 16. aprila 2019, bo v organizaciji SVIZ kot šesti v nizu izpeljan letošnji zadnji dvodnevni izobraževalni seminar za sindikalne zaupnice in zaupnike – v Strunjanu se bodo zbrali predstavniki zaposlenih v visokem šolstvu in znanosti.

Izobraževalni seminar za sindikalne zaupnice in zaupnike v visokem šolstvu in znanosti se bo začel z nagovorom predsednika sindikalne konference dr. Jožeta Pungerčarja, zatem pa bo glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj spregovoril o aktualnem dogajanju, pomembnem za članstvo SVIZ in posebej za članice in člane, zaposlene na področju delovanja omenjene sindikalne konference.

V nadaljevanju dopoldanskega dela dogodka se bodo zbranim pridružili tudi predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, in sicer državni sekretar dr. Jernej Štromajer, dr. Erika Rustja, vodja direktorata za visoko šolstvo, in dr. Meta Dobnikar, vodja direktorata za znanost. Predstavili bodo glavne izzive, prednostne naloge in področja delovanja ministrstva, v programu pa je predviden tudi čas za razpravo s sindikalnimi zaupnicami in zaupniki. Že pred samim srečanjem je SVIZ ministrstvo zaprosil, naj se v sklopu svoje predstavitve opredelijo zlasti do:

-          rebalansa proračuna za leto 2019 in ustreznega finančnega načrta MIZŠ za raziskovalno dejavnost (kakšna sredstva so letos predvidena za ARRS),

-          osnutka novega ZRRD (financiranje različnih delov, formula za zviševanje sredstev do 1 %) in

-          priprave novega ZVIS in predvideno financiranje na področju visokošolske dejavnosti.

V popoldanskem delu prvega dneva izobraževalnega seminarja bo Zavod RAKMO predstavil tehnike pogajanj v odnosu sindikalnega zaupnika in delodajalca, strokovni sodelavec za pravne zadeve Jernej Zupančič pa bo sindikalnim zaupnicam in zaupnikom spregovoril o varstvu osebnih podatkov in dolžnostih zaupnikov v zvezi s tem. Dan bodo sindikalne zaupnice in zaupniki sklenili ob ogledu Krajinskega parka Strunjan.

Drugi dan bodo zbrani na izobraževalnem seminarju najprej prisluhnili predavanju Doroteje Lešnik Mugnaioni o trpinčenju na delovnem mestu, pri čemer bodo v ospredju praktični primeri, s katerimi se zaposleni soočajo v svojih delovnih okoljih. Dopoldanski del bo zaključila strokovna sodelavka SVIZ za pravne zadeve Anja Korošec, ki bo predstavila pravice in obveznosti sindikalnega zaupnika.

V povsem zadnjem delu izobraževalnega seminarja bo izpeljan še zbor Sindikalne konference visokega šolstva in znanosti, ki bo namenjen razpravi in oblikovanju sklepov o temah, ki so v visokem šolstvu in znanosti trenutno najbolj aktualne.