Ljubljana, 26. 10. 2023

Sestanek na ministrstvu za izobraževanje

Na pobudo Sviza je v četrtek, 26. oktobra 2023, potekalo srečanje vodstev sindikata in Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Uvodoma je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj ministru dr. Darju Feldi ponovil razloge za protestni shod dan poprej, zlasti kar zadeva (ne)odpravljanje plačnih nesorazmerij in razvrednotenje strokovnih nazivov. Ministru je prenesel pričakovanje, da bo ta kot pristojni za vzgojo in izobraževanje v vladi zagovarjal interese vzgojiteljev in učiteljev.

Na srečanju so nato predstavniki vodstev obeh organizacij načeli vprašanja, ki so v teh trenutkih najbolj aktualna, povzročajo največ šumov in s tem potreb po dodatni ureditvi ali pojasnilih. Med njimi je evidenca delovnega časa, kjer Sviz ne želi, da bi ta novost privedla do dodatnega administriranja, vpisovanj, beleženja … Sindikat je od predstavnikov MVI na srečanju dobil tudi odgovore in pojasnila v zvezi s problematiko šole v naravi in plačila nadomeščanj, v zaključku srečanja pa še nekaj pojasnil glede uveljavljanja podpisanega stavkovnega sporazuma, zlasti kar zadeva spremembo standardov in normativov (denimo pri svetovalnih delavcih v vrtcih).

V izjavi za medije po sestanku se je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj opredelil tudi do trditev, ki jih je po protestnem shodu sindikata izrekel predsednik vlade. Zavrnil je, da bi Sviz zahteval zvišanje plač učiteljstva, in poudaril, da bo sindikat vztrajal pri uresničitvi vladne zaveze o odpravi plačnih nesorazmerij. Vlada je namreč tudi v stavkovnem sporazumu s Svizom eksplicitno zapisala, da priznava zaostanke pri vrednotenju pedagoškega dela, od vrtca do univerze. Prav tako Sviz zahteva, da vlada opusti predlog, ki izničuje pomen strokovnosti v izobraževanju in kulturi, saj tako ne rešuje pereče kadrovske stiske v zavodih, temveč jo poglablja. Glavni tajnik je zanikal tudi, da naj bi pogajanja potekala normalno, saj so se sindikati z vlado, zatem ko je ta enostransko prekinila pogajanja, sešli le enkrat, takrat pa zavrnili predlog vlade, ki ga je ta sindikatom posredovala 18. septembra. Ker je predsednik vlade Sviz in zaposlene v vzgoji, izobraževanju, znanosti in kulturi izpostavil kot neobčutljive za stisko prizadetih v avgustovskih poplavah, kot tiste, ki niso solidarni, pa je glavni tajnik ponovil informacijo, da smo v sindikatu zbrali 678.000 evrov, ki jih bomo razdelili več kot dvesto posameznikom, ki so bili oškodovani v vodni ujmi.

Izjavo glavnega tajnika sindikata po srečanju si lahko ogledate na tej povezavi.

 

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar