Ljubljana, 16. 7. 2019

Sindikata in zaposleni o direktorici

sporočilo za medije!

 

SINDIKATA IN ZAPOSLENI O DIREKTORICI SLOVENSKE FILHARMONIJE

SVIZ, Glosa in Delavsko predstavništvo Slovenske filharmonije ministra za kulturo pozivajo k preklicu napovedi o razrešitvi direktorice SF.

Ljubljana, 16. julija 2019 – V prostorih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) so se včeraj, 15. julija 2019, sestali predstavniki zaposlenih v Slovenski filharmoniji (SF), vključeni v sindikat SVIZ in Glosa, ter predstavniki Delavskega predstavništva v SF. Srečanje je bilo sklicano z namenom opredeliti se do poziva ministra za kulturo mag. Zorana Pozniča direktorici  SF Marjetici Mahne k »častnemu odstopu« oziroma ob napovedani sprožitvi postopkov za razrešitev direktorice zaradi finančne izgube pri poslovanju v lanskem letu.

Udeleženci sestanka so se seznanili z rezultati rednega letnega anonimnega ocenjevanja vodstvenega kadra, ki so ga člani obeh ansamblov – orkestra in zbora SF – izpeljali v preteklih dneh in je pokazalo, da direktorica uživa več kot 78-odstotno podporo zaposlenih. Navzoči so se strinjali, da je napoved o odstavitvi direktorice prav v času, ko poteka vpisovanje abonmajev za prihodnjo sezono, neprimerna in lahko močno vpliva na poslabšanje vpisa, ki se je v mandatu aktualne direktorice sicer povečal.

SVIZ, Glosa in Delavsko predstavništvo SF ugotavljajo, da velika večina zaposlenih v SF podpira dosedanje delo in prihodnjo vizijo direktorice, zato pozivajo ministra za kulturo, da odstopi od namere po njeni razrešitvi in s tem omogoči nadaljevanje pozitivnih trendov in odnosov, ki so se vzpostavili po nastopu mandata Marjetice Mahne.

Obenem je argument Ministrstva za kulturo, da mora direktorica SF odstopiti s položaja zaradi izgube, ki jo je imel zavod, presenetljiv, saj SF ni edini kulturni zavod z izgubo – teh je še nekaj. Sprašujemo se, ali bo minister pozval k »častnemu odstopu« tudi vse druge direktorje in direktorice zavodov, ki izkazujejo izgubo. Hkrati pa je (žalostno) dejstvo, da primanjkljaji v poslovanju zavodov s področja kulture glede na skrajno restriktivno politiko financiranja in splošnega odnosa do kulture v zadnjem desetletju, ki ogrožajo osnovno delovanje pomembnih delov kulture, sploh ne bi smeli biti presenetljivi. V tej luči SVIZ in Glosa jasno opozarjata ministra za kulturo oziroma celotno Vlado RS na zaveze iz koalicijskega sporazuma, da bo Vlada sredstva za kulturo do konca svojega mandata postopno povečala vsaj na 0,5 odstotka BDP, zagotovila pa tudi uveljavitev Zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije v kulturi (t. i. zakon o kulturnem evru).

X X X X


Sandi Modrijan, predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) za stike z mediji