Ljubljana, 23. 1. 2020

Sindikati za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

Sindikalne centrale Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Pergam, KNSS - Neodvisnost, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije,  Slovenska zveza sindikatov Alternativa in Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost so na poslance Državnega zbora naslovile poziv k sprejetju novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), saj se zavzemajo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Poslanci DZ bodo na januarski seji v ponedeljek, 27. 1., opravili tretjo obravnavo oz. glasovanje o noveli ZZVZZ, s katero bi se ukinilo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter uvedlo obvezni pavšalni prispevek v višini 29 evrov. Novelo zakona je vložila stranka Levica, parlamentarni Odbor za zdravstvo pa je zakonski predlog z dopolnili koalicije bistveno spremenil. Na decembrski drugi obravnavi na plenarni seji pa je DZ izglasoval še 11 dopolnil, ki so prišla iz vrst koalicije.

Kakšna bo usoda predloga, še ni jasno, saj so imeli predvsem opozicijski poslanci številne pomisleke, kritike je bilo slišati tudi iz koalicije, a sindikalne centrale podpirajo sprejem novele, ki predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pri tem pa poudarjajo, da je treba nemudoma, vsekakor še letos, sprejeti novo novelo, saj predvidena višina novega prispevka pomeni tveganje za finančno neuravnoteženo poslovanje ZZZS in s tem za zdravstveno varnost celotnega prebivalstva.

Novooblikovana dajatev, ki bo nadomestila premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, mora biti po mnenju sindikatov oblikovana tako, da bo upoštevala načelo solidarnosti in bo hkrati zagotavljala nemoteno poslovanje zdravstvene blagajne. Od poslancev tako pričakujejo, da bodo v izogib tveganju za zdravstveni sistem pri oblikovanju dopolnil k noveli ter ob dokončnem odločanju o predlogu zakona upoštevali opozorilo in v vsakem primeru zagotovili pogoje za nemoteno poslovanje zdravstvenega sistema tudi po letu 2020.

Poziv sindikalnih central poslankam in poslancem Državnega zbora v zvezi s sprejemanjem novele ZZVZZ v celoti si lahko preberete na tej povezavi – klik!