Ljubljana, 26. 11. 2018

Skupaj za višje plače!

Ljubljana, 26. novembra 2018

sporočilo za medije!

 

KSJS PODPIRA ZVIŠANJE PLAČ V ZASEBNEM SEKTORJU IN ZVIŠANJE MINIMALNE PLAČE TER OSTRO ZAVRAČA GROŽNJE O ODPOVEDI KOLEKTIVNIH POGODB

Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS), v katero so vključeni sindikati, ki organizirajo več kot 73.000 članic in članov, se bo pridružila protestu »Skupaj za višje plače«, ki ga ZSSS in KSS Pergam 5. decembra letos organizirata na Dimičevi ulici v Ljubljani. KSJS podpira zahteve delavk in delavcev v zasebnem sektorju po izboljšanju plač. Gospodarska rast je robustna, dobički podjetij so visoki, delavke in delavci, ki odgovorno in zavzeto delajo ter so odločilno prispevali k znatnemu izboljšanju makroekonomskega položaja naše države, pa tega ne občutijo v svojih denarnicah. Zadnjo gospodarsko in finančno krizo so na svojih ramenih prenesli delavci in delavke v zasebnem in javnem sektorju; prve so množično odpuščali, drugim pa zniževali plače in pravice, zato je zdaj nastopil trenutek, da se jim vrne, kar jim je bilo med krizo odvzeto. Namreč – če zdaj ni skrajni čas za zvišanje delavskih plač, kdaj potem sploh bo?!  Pravi čas je prav zdaj in tudi s stavkami, če drugače ne bo šlo!

KSJS se hkrati postavlja ob bok enotni podpori sindikalnih central predlagani noveli zakona o minimalni plači. Minimalna plača povsem enako prizadeva (boli) prejemnike v javnem in zasebnem sektorju, zato je združitev moči sindikalnih central zasebnega in javnega sektorja pri tem vprašanju nujna. Če opredelitev, da mora vsak, ki dela polni delovni čas, od svojega dela dostojno živeti, ni zgolj priročna politična fraza, ampak resnični cilj politikov, je dvig minimalne plače nujen korak na tej poti. KSJS enako odločno podpira tudi predlagane spremembe zakona, ki iz minimalne plače izločujejo dodatke.

KSJS obsoja nerazumne in nesorazmerne grožnje delodajalcev, ki so pripravljeni zaradi 30 evrov višje minimalne plače onemogočiti socialni dialog v naši državi in žugajo celo z odpovedjo kolektivnih pogodb. Slednje bi bil skrajni ukrep, ki ne more sprožiti drugega kot ostrega konflikta med delodajalci in delavci. KSJS je prepričana, da bi odpoved katere koli kolektivne pogodbe zaradi spremembe zakona, ki so ga v Državnem zboru predlagali poslanci in poslanke, povzročila enotno reakcijo vseh drugih zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju.

KSJS bo podporo višjim plačam v zasebnem sektorju, podporo uveljavitvi novele zakona o minimalni plači ter nasprotovanje grožnjam delodajalcev o odpovedi kolektivnih pogodb in prekinitvi socialnega dialoga izrazila s prisotnostjo svojih članic in članov na protestnem shodu, napovedanem za 5. december.

* * * * *

Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije

Tajništvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, tel. 01 434 12 11, info@konfederacija-sjs.si