Ljubljana, 11. 11. 2019

Šola po meri

Ob koncu minulega tedna, 7. in 8. 11. 2019, smo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) organizirali študijski obisk v Sindikatu izobraževanja Srbije (Sindikat obrazovanja Srbije) in na Osnovni šoli Branka Pešića v Beogradu. Tu smo srbskim kolegicam in kolegom predali sredstva za nakup najosnovnejših učnih pripomočkov za njihove učenke in učence, denar pa je naš sindikat s pomočjo članstva in nekaj drugih posameznikov zbral v zadnji dobrodelni akciji. V beograjski šoli zaradi njenih specifik učenke in učenci ne kupujejo učbenikov, zvezkov, svinčnikov in drugih učnih pripomočkov, temveč jim jih na različne načine zagotovi šola. Velika večina tamkajšnjih šolarjev namreč prihaja iz socialno-ekonomsko zelo prikrajšanih okolij, številčni so tudi učenke in učenci priseljencev, za katere je Srbija ena izmed držav na begunski poti, kjer se lahko šolajo.   

Dobrodelno akcijo zbiranja sredstev za nakup najosnovnejših učnih pripomočkov za učenke in učence Osnovne šole Branka Pešića je SVIZ izpeljal na pobudo Odbora za enakost SVIZ v luči projekta Evropski sektorski socialni partnerji za spodbujanje učinkovitega vključevanja migrantov in beguncev v izobraževanje, v katerem je sindikat minuli dve leti sodeloval pod okriljem Evropskega združenja sindikatov v izobraževanju (ETUCE). V SVIZ smo denar zbirali predvsem z namenom, da bi vsaj v določeni meri razbremenili srbske kolegice in kolege, ki so sicer primorani različne organizacije nenehno prositi za donacije, da lahko svojim učencem zagotovijo že zgolj najosnovnejše učne pripomočke, pa tudi obleko in obutev ter pripomočke za osebno higieno. V SVIZ menimo, da so članice in člani našega sindikata ter drugi posamezniki, ki so se pozitivno odzvali na dobrodelno akcijo, prek denarnih prispevkov izrazili spoštovanje in podporo njihovim prizadevanjem ter obenem potrdili, da se zavedajo, kako pomembno je, da se sindikati pri globalnih izzivih v sodobnem izobraževanju in v dobro ohranjanja kakovosti javnega izobraževanja intenzivno povezujemo tudi mednarodno.

Po prihodu v Beograd se nas je 15 udeleženk in udeležencev, ki smo bili v Srbiji v okviru SVIZ, sešlo tudi s kolegicami in kolegi iz tamkajšnjega učiteljskega sindikata, ki so nas prijazno sprejeli na svojem sedežu v središču mesta.

Prvi dan, neposredno po prihodu v Beograd, smo se udeleženke in udeleženci študijskega obiska SVIZ sešli tudi s kolegicami in kolegi iz tamkajšnjega učiteljskega sindikata, ki so pripravili prijazen sprejem na svojem sedežu v središču mesta. Ob tej priložnosti sta nas posebej pozdravili predsednica sindikata Valentina Ilić in sodelavka za mednarodno dejavnost Borka Višnić, nam predstavili svoje delo na področju vključevanja priseljencev v vzgojo in izobraževanje, skupaj pa smo si ogledali tudi dokumentarni film Izobraževanje brez meja, v katerem so povzeti projektni študijski obiski v Španiji, Srbiji in Belgiji. Film tako med drugim osvetli bogastvo in priložnosti, ki s priseljenimi otroki prihajajo v Evropo, ter hkrati pokaže raznolike pristope in delo zaposlenih v vrtcih in šolah z njimi.

 

 

 

 

Srbskim kolegicam in kolegom iz sindikata učiteljev smo zelo hvaležni za nemalo pomoči pri izpeljavi solidarnostne akcije SVIZ, nadvse zadovoljni pa smo tudi, da so nas spremljali na obisku na Osnovni šoli Branka Pešića. Tu so nas velikodušno sprejeli ravnatelj Nenad Ćirić, njegove sodelavke in sodelavci ter nam skupaj z učenkami in učenci predstavili svoje vsakodnevno delo. Cenimo njihova prizadevanja, v svoja delovna okolja pa smo se vrnili bogatejši za kar nekaj dragocenih spoznanj in izkušenj. Utrinke s študijskega obiska SVIZ je v prispevku V Srbiji se otroci prebežnikov lahko šolajo za RTV Slovenija povzel tudi dopisnik v Beogradu Boštjan Anžin - klik! Prav tako pa vabljeni, da si v nadaljevanju ogledate fotogalerijo s poti v Beograd.