Ljubljana, 6. 12. 2021

Spoznajmo naravno in kulturno dediščino naše države

V okviru projekta Google Arts and Culture: Slovenija je bila minuli petek, 3. decembra, odprta spletna zbirka slovenske kulturne dediščine, njenih naravnih lepot, mitov, pravljic in običajev. Projekt bo mnogim po svetu, ki Slovenije morda ne poznajo, nudil možnost, da spoznajo njene lepote, posebnosti in kulturo. Do zbirke lahko dostopate preko te povezave – KLIK!

Na predstavitvi te novosti je sodeloval predsednik države Borut Pahor, ki je prepričan, da je Slovenija majhna, a raznolika dežela, tako naravno kot kulturno. Projekt Google Arts and Culture, ki je po novem na voljo tudi v Sloveniji, in zbirka Zgodbe iz Slovenije sta po njegovem prepričanju pomembna za Slovence in Slovenijo. »Svoje posebnosti, kulturne in druge, bi radi pokazali svetu. Tisti, ki so radovedni, bodo tukaj imeli možnost, da vidijo tisto, kar jih morda zanima, in nato Slovenijo tudi obiskali,« je na predstavitvi projekta v Cankarjevem domu v Ljubljani dejal predsednik republike. Ravno Predsedniška palača je bila ena izmed prvih znamenitosti v Sloveniji, ki jo je Google predstavil znotraj projekta Ulični pogled (Street view) leta 2014, je še izpostavil predsednik.

Direktor Google Arts and Culture Amit Sood je pojasnil, da je storitev brezplačno dostopna prek spleta in v obliki aplikacije za pametne telefone. Zbirka Zgodbe iz Slovenija je nastajala skoraj eno leto in po Soodovem prepričanju v obiskovalcu zbudi željo po obisku Slovenija.

V okviru projekta so med drugim predstavljeni slovenski gozdovi, način priprave velikonočnih pisanic in potice ter kurenti. S pomočjo planinske zveze so obiskovalcem ustvarili priložnost, da v virtualni obliki obiščejo vrh Triglava. Prav tako je mogoče prisluhniti slovenskim pravljicam, ki jih spremljajo edinstvene ilustracije.

Zbirka vsebuje več kot 60 zgodb in virtualnih ogledov, obiskovalci pa si lahko ogledajo tudi več kot 1200 fotografij, umetnin in fresk. Med drugim si je v virtualni obliki mogoče ogledati Viteško dvorano na gradu Brežice. V angleškem in slovenskem jeziku pa so na voljo tudi štiri znane slovenske pravljice.

Projekt Zgodbe iz Slovenije skozi navdihujoče in privlačne zgodbe svetu predstavlja naravne lepote, kulturno dediščino in ljudi Slovenije, je ob tem dejala vodja sektorja za vsebinski digitalni marketing pri STO Ana Savšek. »Skupaj z zgodbami o doživetjih v neokrnjeni naravi, o gastronomskih posebnostih, o slovenskih vodah in ostalimi vsebinami bo ta platforma zagotovo odličen vir inspiracije za tiste, ki so že ali pa še bodo raziskali Slovenijo,« je prepričana.

Po besedah regijskega direktorja Googla za jadransko regijo Joška Mrndža je namen projekta zbiranje naravnih lepot ter kulturne in nesnovne dediščine na enem mestu. Ljudem omogoča, da preko enega mesta spoznavajo pomembne in edinstvene lokacije, na katere morda prej ne bi biti pomislili.

Googlu so pri snovanju in realizaciji projekta pomagali Slovenska turistična organizacija (STO), Računalniški muzej, Narodni muzej Slovenije, Posavski muzej Brežice, Planinska zveza Slovenije, Slovenski planinski muzej, Čebelarski muzej v Radovljici, Narodna in univerzitetna knjižnica, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša in muzej Čarobni svet školjk, je dejal Mrndže.

V projektu Google Arts and Culture po celem svetu sodeluje več kot 2000 kulturnih ustanov iz 80 držav.

 

Vir: Slovenska tiskovna agencija, 3. 12. 2021