Ljubljana, 3. 6. 2019

Srečanje upokojenih članov SVIZ

Sekcija upokojenih članic in članov sindikata ob pomoči Območnega odbora SVIZ Bela krajina in Glavnega odbora sindikata ta četrtek, 6. junija, pripravlja že 9. srečanje upokojenih kolegov, ki bo tokrat v jugovzhodni Sloveniji, prelepi pokrajini med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo. Kot (s)poroča predsednica Sekcije Jožica Unetič, je število tokratnih prijav preseglo vsa pričakovanja, saj bo Bela krajina gostila skoraj 400 udeležencev, zato so bili organizatorji primorani prilagoditi tudi program srečanja. A Jožica Unetič v skladu s svojim pozitivnim pristopom sporoča: »V Beli krajini še niso gostili tako velike skupine in to je velik zalogaj za vse nas. Vendar vse teče, kot mora!«

»Kjer se odpre svet, je Bela krajina, ki jo objema Kolpa, in so pridni ljudje. Svoja srca nosijo v svojih dlaneh. Živeti tu, je darilo, priti sem veselje in radost, vračanje pa obveza. Tu je vse tako svetlo, belo, sončno …« Tako je o prizorišču tokratnega druženja zapisal Toni Gašperič, humorist, voditelj, pisec besedil, predvsem pa Belokranjec.

Bela krajina, deželica na sončni strani Gorjancev, nas preseneti s svojo pestrostjo naravne in kulturne dediščine. Njeno ime izhaja iz velikih belih brez in lanenih oblačil, ki so jih  nekoč nosili Belokranjci. Obiskovalec tu prežene stres in naporen utrip sodobnega življenja, saj mu  dobrosrčnost ljudi in neokrnjena narava kličeta: »Dobro za oba …« Za Belo krajino je značilna izjemna kulturna raznolikost, ki so jo izoblikovala stoletna mešanja in vplivi različnih narodov ter kultur. Tako lahko danes tam najdemo kar tri veroizpovedi in avtohtone pripadnike petih etničnih skupin. Ta raznolikost se kaže tako v jeziku, jedeh, tradicionalnih oblačilih, folklori, kot tudi v stavbni dediščini. Bela krajina pa ima tudi dolgo, izredno bogato in zanimivo zgodovinsko zgodbo, o čemer pričajo mnogi zgodovinski ostanki iz daljne preteklosti. Poleg tega se ponaša z mnogimi naravnimi lepotami, posebnostmi in značilnostmi. Pokrajina, ki jo bodo obiskali naši upokojeni kolegice in kolegi, skratka ponuja nepreštevno mnogo možnosti za sprostitev, obogatitev duha, spoznavanje posebnosti in kulturnih značilnosti;  pri vedno prijaznih in za obiskovalce odprtih domačinih pa bomo vedno deležni toplega sprejema.

Sprejem in uvodni del letošnjega srečanja se bo odvil v Kulturnem centru v Črnomlju. Skladno s pregovorno gostoljubnostjo Belokranjcev udeležence najprej čakata prijazen sprejem in pogostitev, sledi kratka prireditev, nato pa se bodo upokojeni kolegi odpravili na vodene skupinske oglede krajev in znamenitosti v tej čudoviti pokrajini. Dan se bo zaključil s poznim kosilom in druženjem.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar