Ljubljana, 15. 12. 2017

STAVKA BO!

Članice in člani SVIZ ter drugi zaposleni v vzgoji in izobraževanju so se med 6. in 13. decembrom opredeljevali o izvedbi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, ki jo je SVIZ napovedal za 14. februar 2018. Po zaključenem roku za glasovanje in prejemu zapisnikov z zavodov se je na sedežu SVIZ-a sestala komisija za ugotavljanje rezultatov glasovanja o stavki, ki je v skladu z določbami Statuta SVIZ Slovenije in na podlagi Pravil o organizaciji in izvedbi stavke pregledala prejete zapisnike o glasovanju o stavki in ugotovila ter razglasila naslednje rezultate:

ZA stavko je glasovalo 37.186 zaposlenih. To je 94,2 % vseh zaposlenih, ki so se opredeljevali o stavki. Proti stavki je glasovalo 2.283 zaposlenih, kar je 5,8 % vseh zaposlenih, ki so glasovali o stavki.

V uvodu današnje predstavitve rezultatov glasovanja javnosti je predsednica Glavnega stavkovnega odbora SVIZ Jelka Velički vnovič predstavila stavkovne zahteve in obnovila dogajanje zadnjih dni.

Petra Koritnik, predsednica komisije za ugotavljanje rezultatov glasovanja o stavki, je nato predstavila natančne rezultate opredeljevanja članov in ostalih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju o stavki:

Prejeli smo zapisnike s 707 zavodov (od 767; 92,2-odstotna udeležba zavodov v glasovanju o stavki).

Stavka je bila izglasovana v 683 zavodih, v 24 ni bila izglasovana (96,6 % : 3,4 %).

Svoj glas je oddalo 39.469 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Udeležba v glasovanju je bila torej 76,0-odstotna (od 51.905 skupno zaposlenih na zavodih, kjer je bilo izvedeno glasovanje).

Za stavko je glasovalo 37.186 zaposlenih, kar je 94,2 % vseh zaposlenih, ki so se opredeljevali o stavki, proti stavki je glasovalo 2.283 zaposlenih, kar je 5,8 % vseh zaposlenih, ki so glasovali o stavki.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je po natančni predstavitvi rezultatov opredeljevanja o stavki v vzgojno-izobraževalnih zavodih poudaril, da se je 37.186 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju za stavko izreklo na pretežno tajnem glasovanju, tako odločna podpora stavkovnim zahtevam pa kaže, da izobraževalke in izobraževalci preprosto niso več pripravljeni spremljati vztrajne marginalizacije vzgoje in izobraževanja ter razvrednotenja njihovega dela, ki se kaže tudi v tem, da na mesečni ravni prejemajo približno 500 evrov bruto nižjo plačo kot enako izobraženi, zaposleni v drugih primerljivih poklicih v javnem sektorju. V sklopu stavkovnih zahtev je glavni tajnik posebej izpostavil zahtevo po višjem regresu za letni dopust v letu 2018 za vse zaposlene v javnem sektorju, ne le na področjih dejavnosti SVIZ. Prepričan je, da je država tudi glede na to, v kako dobri gospodarski kondiciji je, dolžna vrniti zaposlenim del tega, kar jim je bilo v času varčevanja v minulih letih vzeto. Branimir Štrukelj je napovedal še, da se bo stavka 14. februarja začela z velikim shodom v Ljubljani, na posameznih zavodih pa bodo ostale stavkovne straže. Stavka bo prekinjena istega dne, a ne bo tudi končana – prilagajala se bo poteku dogodkov za pogajalsko mizo in se bo lahko tudi obnovila, izključeno pa ni niti, da bi se razširila še na druge dele javnega sektorja.

 

Stavkovne zahteve:

1. Zvišanje osnovnih plač učiteljic in učiteljev ter drugih izobraževalk in izobraževalcev od vrtcev do univerze, kot je opredeljeno v Zahtevah SVIZ za spremembo tarifnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v RS z dne 16. 10. 2017.

2. Ustrezno ovrednotenje razredniškega dela, kot je opredeljeno v Zahtevah SVIZ za spremembo tarifnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v RS z dne 16. 10. 2017.

3. Regres za letni dopust v letu 2018 v višini 1.200 EUR bruto za vse zaposlene v javnem sektorju, katerih osnovna plača je nižja ali enaka minimalni plači.

4. Spoštovanje in dosledno uresničevanje pravice do pogajanj v okviru Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v skladu s 13. členom KPVIZ. Spoštovanje 3. člena Aneksa h Kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 56/2002, z dne 28. 6. 2002). Spoštovanje VIII. točke Dogovora o ukrepih na področju stroškov dela in drugih ukrepih v javnem sektorju (Uradni list RS, št. 88/2016, z dne 30. 12. 2016).


V okviru odgovorov na vprašanja zbranih novinark in novinarjev je glavni tajnik SVIZ pojasnjeval, kakšno izboljšanje plač za izobraževalke in izobraževalce sindikat pričakuje; natančneje predstavil pričakovani potek stavke; spregovoril tudi o možnosti odpovedi le-te …


 

 

Komentarji
Vzgojitelj pomočnik
09.02.2018

Spoštovani.

Sem zaposlen v predšolski vzgoji, pravtako partnerica in me zanima kam z mojimi otroki, ki jih imam v šoli in vrtcu na dan stavke, če se želiva pridružiti stavki, najbolje da vzamem dopust?

Niti nam, našim otrokom, ki smo del tega ni omogočeno in poskrbljeno za spoštljivo varstvo na dan stavke.

Se strinjam, da se pogajate za to in ono, za višje izobražen kader, ki uspešno opravlja svoje delo, pa vendar sem mnenja, da bi vsaj kar se plač tiče morali začeti pri dnu.

Prvotno urediti sistem plač delavcev, ki po pogodbi niti ne dosegajo minimalne plače, ker jim posledično ne koristijo ne dodatki uspešnost in ne dodatki na delovno dobo, da bi se jim poznalo pri netu znesku.

Za tem pa poskrbeti za strokovne delavce, katerih dohodek je podpovprečen glede na višino odgovornosti in delo, ki ga opravljajo, opravljamo vsak dan, konkretno mislim na vzgojitelje pomočnike in vzgojiteljice pomočnice, ki se kljub neki povišici v lanskem letu nahajamo pri dnu glede na plače v šolstvu in izobraževanju. Poleg tega pa si počasi zaslužimo tudi naziv vzgojitelj pomočnik in ne več pomočnik vzgojitelja.

Za tem pa pojdite navzgor in zahtevajte dodatke in višanje plač višje izobraženega kadra, ki v trenutnem stanju, roko na srce lažje shaja z najmanj dobrim tisočakom mesečno kot marsikdo drug, ki je pravtako pomemben za uspešno izvajanje dela v vzgoji in izobraževanju.

Hvala za odgovore, replike, predvsem pa želim da bi se upoštevali zgoraj napisani predlogi, saj se glede na mnenje okolice s takšnimi prelogi strinjali mnogi.

S spoštovanjem.

Inga
05.02.2018

Sprašujem tudi zakaj se v stavkovne zahteve ne postavi še PRAVIČNO NAPREDOVANJE V NAZIVE, za vse nas, ki smo NEENAKI PRED USTAVO. Nekaterim je bila priznana aktivna udeležba na Mednarodnem znanstvenem posvetu v Portorožu in so lahko napredovali, meni, pa še marsikomu, ki smo tudi bili tam, si plačali svoj prispevek iz lastnega žepa, se trudili celo šolsko leto in predstavili svoj projekt tam, pa tega ne priznajo.
Sindikat naj se zavzame še za nas.

Katarina
11.01.2018

Zdravo!
Sprašujem se in ne razumem, zakaj se ne pridružimo splošni stavki 24. januarja? Zdi se mi, da če bomo zadnji stavkali, bo bolj malo ostalo še za nas... Že tako se fiskalni svet nekaj oglaša...
lp

Stane Plečnim
21.12.2017

SVIZ, čestitam! Roza, zelo mi je všeč tvoj zapis.

Država nam res ne misli dati poštenega plačila sama od sebe, temveč si ga moramo izboriti. Ko bi še ostale dejavnosti delale tako požtvovalno (beri voluntersko in mnogokrat zastonj) kot mi!

roza
19.12.2017

V Evropi vlada neoliberalna politika, ki želi vitko državo in zato krči sredstva na vseh ravneh družbenega življenja.

V vseh državah smo učitelji, verjetno zaradi števila, zelo močno na udaru in potisnjeni na rob družbe, še posebej tam, kjer se krepi močno zasebno šolstvo.

Letošnje leto je bilo zelo pestro tudi v Evropi, saj so učitelji stavkali skoraj v vseh članicah.
Nazadnje na Nizozemskem, 12. 12.

http://www.sviz.si/rdeci-alarm-ostaja/

Tako so si izboljšali položaj kolegi na Češkem, Poljskem, Slovaškem, v Franciji, delno v Španiji in Portugalski...

14. 2. bomo tudi mi zahtevali, kar nam pripada, saj je skrajni čas, da se začnemo ceniti in da stopimo skupaj. Brez sramu! Ni sramota biti ustrezno plačan za dobro opravljeno delo, sramota je na rob potiskati neko skupino ljudi, ki predstavlja temelj družbe. Sram naj bo tiste, ki vodijo takšno politiko. Učitelji in zaposleni v šolstvu samo zahtevamo primerljivost s tistimi poklici, ki nam po izobrazbi ustrezajo.
Nič več od drugih nočemo, ne moremo pa večno pristajati na manj, ker nam je družba vcepila prepričanje, da slabo, malo ali nič ne delamo.
Roko na srce, poleg vsega ostalega, se človeka ceni tudi po njegovem plačilu za delo, ki ga opravi.... Dobro plačano delo je tudi dobro cenjeno...
Učitelj je jedro in temelj družbe...nikogar ne poznam, pa naj opravlja že kakršnokoli delo ali pomembno funkcijo, ki bi se sam izobraževal....


Vlada se v vseh medijih hvali, kako smo uspešni na gospodarskem področju in logična posledica tega bi bila, da tudi državljani, ki smo dokapitalizirali vse, kar se je dalo, ter si zmanjšali prejemke in 10 let vzdrževali neznosne razmere v krizi, IMAMO NEKAJ OD TE GOSPODARSKE RASTI.

Če ne, je vse hvalisanje larifari. a ne!!!

V neoliberalni politiki, ki priznava samo posameznika, kolektiva pa ne, je edini možni način močan pritisk mase na oblast, če pogovori za mizo niso uspešni.

Torej kolegi, 14. 2. gremo v Ljubljano po to, kar nam pripada.


sksn

Damijan Cigler
18.12.2017

Pozdravljen SVIZ.
Ali je mogoče kje spremljati dinamiko "pogajanj". V kateri fazi so pogajanja?
Ali se zdaj najprej čaka na 2018 ..., potem še nekaj časa ... valentinovo bo hitro tu ...

Vse je igra
15.12.2017

Čestitke vsem za opravljeno delo.
Pozivam pa GO SVIZ, da to velikansko podporo razume dobesedno: nobenega popuščanja pri stavkovnih zahtevah, kvečjemu nadgrajevanje le-teh. Sodelavci in sodelavke, ki so glasovali ZA, to od nas pričakujejo. Če se boste z Vlado dogovorili tako, da bo rezultat manjši/nižji, kot pa so stavkovne zahteve, razmislite o odstopu.

Vaš komentar