Ljubljana, 12. 3. 2018

Stavka se nadaljuje!

Sorodne objave

Članice in člani Glavnega stavkovnega odbora SVIZ so 12. 3. 2018 v nočnih urah soglasno potrdili nadaljevanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, zatem ko je Vlada RS po popoldanskem krogu pogajanj pozneje odstopila od podpisa poprej praktično že usklajenega dogovora.

»Stavka v sredo, 14. 3. 2018 bo torej izpeljana, kot je bilo predvideno, zatem pa se bo še zaostrila, dokler ne bo vlada pristala na tisto, kar je danes v resnici že bilo dogovorjeno,« je v izjavi po seji Glavnega stavkovnega odbora SVIZ poudaril glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Za več - klik na spodnje videoposnetke.


Glavni tajnik SVIZ s člani Glavnega stavkovnega odbora sindikata pojasnjuje odločitev o stavki:

Dodajamo še posnetek izjave glavnega tajnika ob vklopu v večerna poročila Pop TV:

Prenos STA:

Komentarji
marjan
16.03.2018

Nives, pošlji tvoja vprašanja na naslov glavnega tajnika in boš dobila odgovore. Ne moremo odgovarjati v komentarjih na vsa razmišljanja članov in ne članov. Vse kar pa pride na naše naslove, pa odgovorimo. Sam sem odgovoril v teh dnevih na več sto pošt.

Marjan

Nives Syed Mihelič
16.03.2018

PREDLOGI OŠ LEDINA GLEDE NADALJNJIH STAVKOVNIH AKTIVNOSTI TER B) KRITIKA DOSEDANJIH POGAJANJ
A)
1.
Stavka 17. 4. je absolutno predaleč. Stavkovne aktivnosti bi se morale stopnjevati od 14. 3. dalje. En mesec vnaprej napovedani protesti so neučinkoviti. SVIZ in učitelji bi se morali angažirati in dnevno hoditi na shode po mestih in s tem stopnjevati pritisk.
2.
Napovedati večdnevno stavko do izpolnitve zahtev.
3.
Opravljanje razredniških opravil le v nujnih primerih do izpolnitve zahtev oz. neopravljanje nalog, ki niso plačane (vodenje nepotrebnih evidenc -nadarjenih, posebnih potreb- sestankovanje različnih strokovnih skupin, spremstvo na zdravniške preglede …)
4.
SVIZ naj vsem političnim strankam pošlje dopis z jasnimi vprašanji glede stavkovnih zahtev učiteljev. Naj se tisti, ki se potegujejo za sedeže v parlamentu, nedvoumno izrečejo na to temo.
5.
Bojkot NPZ napovedati DANES! (Tako in tako pa spet ne vemo, ali namerava MIZŠ ocenjevanje plačati! Zakaj to ni bilo sprejeto kot avtomatski ukrep in se vsako leto sprašujemo isto?!!!)
6.
MIZŠ že napoveduje, da bo dneve stavk morda potrebno nadomestiti. SVIZ naj temu nemudoma JAVNO in odločno nasprotuje in k temu pozove tudi učitelje. SVIZ je najprej zagotovil, da do tega ne sme priti, po obvestilu MIZŠ pa je spremenil retoriko, da bo to odvisno od letne realizacije pouka?!!! Spet se bomo osmešili.

B)
1.
Odločno nasprotujemo izplačevanju stavkovnih zahtev po delih (ravnateljem so jih izplačali takoj in v enem delu). Še to malo bi na nam raztegnili n 2-3 leta?!!

2.
SVIZ je absolutno premalo naredil za tehnični kader (kuharice, tajnice, računovodje). Iz teh vrst ljudje izstopajo iz sindikata, češ, ali se borijo za učitelje ali pa za tiste z minimalno plačo. Na nas so pozabili. Imamo izjemno odgovorno in vedno bolj zahtevno delo, pa smo mizerno plačani.
3.
SVIZ naj pojasni, kaj so delali do 14. 2! Oktobra so na Svetovni dan učiteljev napovedali boj za pravičnejše vrednotenje učiteljskega dela, 1. stavko pa izvedli šele čez 4 mesece. Zakaj so se tako pozno odločili za stavko? Naslednjo stavko so napovedali čez en mesec, 3. pa bi izvedli 17. 4. Še zlasti, če vemo, da so zdravniki dogovor podpisali pred enim letom! S tako slabim načrtovanjem so pripeljali do tega, da sedaj v rokah nimamo nič.
4.
Ali bo SVIZ sprejel odgovornost za to, da smo učitelji danes v tako slabem položaju, ki se ni zgodil čez noč in ki traja že leta?
5.
Ali SVIZ kaj dela na temo učiteljev v OPB, ki jim grozi, da se bodo njihove pedagoške ure spremenile v delovne?

Glede na to, da je vlada stisnila rep med noge, si ne predstavljam, kaj točno nas čaka. Trenutno pa se bojim, da en velik NIČ! Ljudje so jezni in razočarani. Upravičeno. Dve stavki razpotegnenji na 1 mesec, toliko velikih besed, zdaj pa smo na nuli.

Zorica Rojko Horvat
15.03.2018

Opravičilo in prevzem odgovornosti je premalo za to, kar se je zgodilo. Meni je dvignilo pokrovko decembra 2016, ko smo v naše dogovore vstavljali neke varovalke, kar pa je itak bilo zaman. Danes mi drugič dviga pokrovko, ko so nas učitelje preprosto ponižali ( vsi, SVIZ in vlada), ko se nam smeje in pljuva po nas celotna Slovenija, ko Umar napoveduje 5,1 % rast, ko nihče ni poslušal opozoril, da je zavlačevanje s stavko nedopustno........
Res nedopustno in ponižujoče.

Damijan Cigler
15.03.2018

Drago vodstvo SVIZ-a, upam, da prevzamete svoj del odgovornosti ter odstopite.
Mnogi s(m)o vas opozarjali (Bojana, Janez ter ostali) glede časovnice pogajanj, datuma stavke, vsebine zahtev ipd. Vse pripombe in mnenja ste zavračali z: "Mi že vemo kaj delamo". Bili ste trmasti, arogantni, se nam posmehovali ter naša mnenja dajali "v nič".
Zaupanja v sindikat več nimam. Zaupanja, da delate za naše dobro, prav tako. Še ta teden izstopim.
Nazaj se včlanim takoj, ko bodo na vodilnih mestih ljudje, ki jim bom zaupal ter jim verjel, da jim je mar za nas. Prevečkrat ste nas peljali žejne čez vodo.
Lep pozdrav

Bojana Potočnik
15.03.2018

Fides je marca 2017 sklenil dogovor z vlado!
Sviz leto dni za njimi nima praktično ničesar!!!!

Od septembra 2017 do decembra 2017 ste vehementno prepričevali prepričane na shodih po celi Sloveniji in prvo stavko napovedali šele 14. 2 2018. Zakaj ste čakali tako dolgo?

GO SVIZA in vodstvo, prevzemite odgovornost za današnji grozljiv položaj in tudi vi odstopite pred koncem svojega mandata, ker svoje naloge več kot očitno niste opravili. In ne valite svoje odgovornosti na vlado, Kuštrin je ni!

Janez Ülen
14.03.2018

Bravo, SVIZ, nateg leta, ki smo ga napovedovali, ko ste odlašali jeseni in prelagali proteste in stavke na pomlad.
Kako ste mi cinično zapisali? Da je moj optimizem nalezljiv. Tu imate zdaj rezultat! Ni prvič, da je vaša strategija popolnoma pogorela. Bodite toliko moža kot premier Cerar in odstopite.
Rabimo nov, drugačen SVIZ. Potrebujemo reševanje dejanskih težav v šolstvu, ki jih je potrebno reševati z ministrstvom, ne s Koprivnikarji, Kozlovičičevo in drugimi sindikati. Poudarili ste, da ste tudi sami delali v šolstvu. Očitno je, da že dolgo ne.
Partizanski mitingi so preteklost.
Hvala in lahko noč.

Damijan Cigler
14.03.2018

SVIZ, upam da izkoristite ta pripetljaj za nepodpisom dogovora s pogajalko. Časa je dovolj, da nam izborite dosti boljši dogovor z vlado. Ne govorit, da zaostajamo za 500€ s primerljivimi poklici v JS. ZDAJ je čas, da se približamo še bolj. Pa nekaj ukrenite glede časovnice vračanja. Prestavljati vse skupaj za 2 ali 3 leta je enostavno povedano ponižujoče. Ko nam je ZUJF vzel 8% nam niso v treh letih. Vračati pa nam nameravajo po drobtinicah. Ne pustite se! Bodite odločni ter neizprosni. V igri je več.
Lp

Vse je igra
14.03.2018

Bojana, ne poznam vas, ampak vaši zapisi so vedno izraz dobrega poznavanja problemov in širše situacije. Vem, da ste izstopili iz SVIZ-a, ker mu niste več zaupali. Tudi sama sem imela zadnje čase krizo - kdo se igra z nami? Oblast ali moj sindikat? V nekaj stvareh se ne strinjam s sindikatom, npr.:
razmišljala sem o odgovornosti, ampak ne pogajalcev, temveč glavnega odbora - on pripravi pogajalski okvir. Nam se vedno zdi prenizek in preveč približevalen, njim očitno ne. Včasih se mi zdi, da nas premalo slišijo. Ali pa smo mi premalo glasni. Vsekakor imajo težko delo, ki ga opravljajo za vse nas, a bi morali biti bolj udarni in brezkompromisni. Na sestankih ni bilo nobenega govora o dveh, treh letih ... ampak takoj. O delovni uspešnosti se ne govori več, slišimo pa, da je vlada predlagala zamrznitev do 2020. A je to normalno??? Bo SVIZ spet pristal na to zameno za nekaj drugega? Uravnilovka nas ubija!
Učni načrti - za svoje področje si upam trditi, da so dobri, ne prenatrpani, še premalo je nekaterih vsebin. Niso preobremenjeni, le časa si ne vzamejo za učenje. UN so zelo približani mladostnikom, tako da smo z njimi zadovoljni. Seveda pravijo, kaj bom to rabil ... ampak eno splošno razgledanost pa srednja šola mora zahtevati. Očitno je v OŠ drugače - preveč balasta, premalo osnov. To je treba spremeniti.
Razredništvo - se strinjam z vami. Razredniki pregorevajo od vsega dela. Pa ne toliko od birokracije, ki je v zadnjem času olajšana, ampak zaradi resnično težkih situacij, ki jih morajo reševati z otroki in starši.
Bela stavka - naj SVIZ razmisli o tej obliki pritiska. Bližajo se zaključni, popravni, matura, NPZ ... nadomeščamo ure vse povprek ... število udeležencev shodov bo padalo, raje bi ostali v šolah in belo stavkali.
In zadnje - tisti, ki niso stavkali - smejijo se nam izza kakšnih vogalov, se zgražajo, nas opravljajo. Če se ne strinjajo s stavko, ne potrebujejo povišice ali višjih PR. Zakaj bi jim vse dali na pladnju, če tega nočejo? Danes je bilo slišati, ne bom se boril za druge, vzel bom dopust ali koristil ure. Kako naj se počutimo stavkajoči ob tem? Vem, da se vsak odloči, kot želi, ampak neenotnosti v naših vrstah je preveč, da bi jo ignorirali. SVIZ se mora tega zavedati, sicer 17. 4. ne bo uspel v takem številu, kot sta 14. 2. ali 14. 3.

Bojana Potočnik
14.03.2018

Spoštovano tajništvo SVIZA!

Razumem sistem samopostrežne trgovine in tudi pogajanj, saj sem se enkrat celo odzvala vašemu osebnemu povabilu in se vam na vašo željo pridružila na pogajanjih za izplačilo NPZ, kjer sem imela priložnost videti delček tega. Zavedam se, da gre zdaj za veliko bolj kompleksno zadevo.
Vem, da ne moremo dobiti vsega, kar smo imeli, zato vam še toliko bolj zamerim prenizko zastavljene stavkovne zahteve, tako je manevrskega prostora v pogajanjih zelo malo. Ravno SVIZ nosi največjo odgovornost za tako slab položaj učiteljstva napram uradnikom.
Absurdno je, da SVIZ poudarja, da gre za najštevilčnejši in najbolje organiziran sindikat v državi, hkrati pa so njegovi člani v tako slabem položaju, da uradniki prehitevajo učitelje za 7 plačnih razredov!!! Kako se nam je lahko to zgodilo? Kaj so počeli Svizovi pogajalci vsa ta leta? Kdo bo prevzel odgovornost za to?
Če bo SVIZ podpisal dogovor, s katerim bomo dobili manj, kot smo že imeli leta 2012, in še to ne takoj, ampak nekaj letos, nekaj naslednje leto, nemara celo leta 2020, mislim, da bi učitelji morali resno razmisliti, ali je članstvo v SVIZU zanje sploh še smiselno ali bi bilo treba razmisliti o alternativi oz. novem sindikatu, ki bo v ospredje res postavil učitelja.
Prav tako pa bi bilo smiselno razmisliti o zaostrovanju stavke, kjer bi učitelji pokazali tudi na strokovne nesmisle v šolskem sistemu in stavko zaostriti z neke vrste "belo stavko", s katero bi dobili tudi naklonjenost javnosti oz. staršev, ki bi tako začeli verjeti, da nam ne gre samo za plače, ampak tudi za spremembo vse bolj (za osnovno šolo si to upam trditi) kaotičnega sistema, kjer se toliko stvari samo lepo bere na papirju, realnost pa je zelo boleča, tako za učence, starše in seveda tudi učitelje.
Zato je na mestu vprašanje: Zakaj spet stavka za en dan, naslednji dan pa, kot da se ni nič zgodilo?
Jaz tako ne bom več stavkala, ker ne vem več, kdo se igra z mano – vlada ali SVIZ!
Zakaj ne bi stavke ZAOSTRILI TAKOJ, in sicer v smislu »bele stavke«? Navajam nekaj primerov, ki mi najprej padejo na pamet (zadevo bi bilo treba smiselno doreči v neki skupini praktikov in jo začeti izvajati od 15. 3. dalje):
1. Takojšnja najava bojkota NPZ. (Učitelji še vedno ne vemo, kaj se je zgodilo z osnutkom novele zakona, ki je napovedoval NPZ v 3. in 6. razredu ter v 9. kot del ocene. Kaj bo v šolskem letu 2018/2019? Bodo pripombe praktikov upoštevane? Dokler ga ne osmislijo v sistemu, ga ne izvajamo in pika! Nobene škode ne bomo povzročili učencem.)
2. Učitelji – strokovnjaki na svojih področjih – pomečemo balast iz lastnih učnih načrtov, ker že leta opozarjamo, da so učni načrti potrebni prenove, da so učencem nekatere vsebine prehitro vsiljene. (Sama od učencev npr. ne bi zahtevala papagajskih govornih vaj – opis države, opis kraja, opis rastline …, ker gre pri njih za sistematično poneumljanje in ukalupljanje učencev, brez kritičnega mišljenja.). In o tem, kar smo izpustili, pisno obvestimo na elektronski naslov ZRSŠ in MIZŠ ter svoje odločitve utemeljimo in zahtevamo prenovo učnih načrtov.
3. Razredništvo postaja iz leta v leto zahtevnejše. Ker pa zato, ker smo ponižujoče plačani za to delo, ne smemo kaznovati staršev, predlagam, da delo razrednika še naprej opravljamo z vso srčnostjo in predanostjo do otrok. Konec vsakega dneva pa si VSI slovenski razredniki vzamejo še 10 minut časa in svoje delo razrednika popišejo (brez imen in osebnih podatkov otrok) in pismo naslovimo na gp.mizs@gov.si . Poročajmo jim, kaj smo tisti dan naredili za 1,82 evra na mesec! (Npr.: Med glavnim odmorom sem reševal spor, ki so ga imeli moji učenci pri malici. Po pouku je k meni prišel učenec, ki je jokal, ker je dobil slabo oceno pri matematiki, in se mi je zaupal, da se starši ločujejo in se zaradi tega ne more zbrati. Preden pišem vam, sem odgovarjal na elektronsko pošto mame, ki me sprašuje, ali je v 7. razredu še smiselno dati vlogo za DSP in če ji lahko pri tem pomagam, ker se sama v tej poplavi birokracije ne znajde. …). Vsi slovenski razredniki jim DNEVNO sporočajmo na el. naslov MIZŠ, kaj smo delali tisti dan – nekakšen dnevnik razrednika. Morda jim bo branje teh zapisov le odprlo oči, kako pomembno vlogo v slovenski družbi, ne samo šoli, opravljajo učitelji razredniki.
To je le nekaj mojih predlogov, verjamem, da skupina praktikov lahko v kratkem času pripravi še mnogo podobnih stavkovnih predlogov. S tovrstno stavko ne bomo pokazali samo na poniževalen odnos države do učiteljev, ampak tudi do učencev, ki jim vlada kljub številnim opozorilom učiteljev praktikov ob skorajšnjem zaključku mandata ni pripravila nobenih prepotrebnih vsebinskih sprememb slovenske osnovne šole.
To zame pomeni zaostrovanje stavke, takoj jutri, in ne spet 17. aprila za en dan na cesto!

Tajništvo GO SVIZ
14.03.2018

Spoštovana kolegica Potočnik,

brez zamere, toda ali se vam ne zdi, da so pogajanja nekoliko bolj zapleten proces kot obisk samopostrežne trgovine, kjer si vzamete, kar vam srce poželi? In vse, seveda, takoj. V vašem komentarju skoraj namigujete, kot da SVIZ ne želi najboljšega za strokovne delavke in delavce v slovenskih vrtcih in šolah in se ne trudi po skrajnih močeh. Če bi bilo vse tako preprosto v pogajanjih in odvisno zgolj od naše volje, se vam ne zdi, da ne bi že zdavnaj uredili plač in pogojev dela vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, najprej pri kolegicah in kolegih iz J skupine in pri ostalih skrajno podplačanih?! Če SVIZ ne bi sprožil pritiska na oblasti in zahteval pogajanj, bi še danes ne bil odpravljen noben od kriznih varčevalnih ukrepov ...

Lep pozdrav!
Tajništvo GO SVIZ

Bojana Potočnik
14.03.2018

Damijan Cigler, ravnatelji so si dvig plač izborili konec novembra 2017. Dvig se je začel izplačevati praktično takoj, in sicer s 1. 1. 2018.

Učiteljske zahteve je vlada namerava izplačati takole: 1. del šele letos septembra, 2. del 2019 in zadnji del 2020, torej v 3 letih?!?

Sviz je bil pripravljen podpisati dogovor izplačila v 2 letih do leta 2019. Zakaj???

Se učiteljstvo res strinja, da Sviz podpiše zamik izplačil za učitelje v 2 letih?????

Damijan Cigler
13.03.2018

Ali kdo ve, kako dolgo so direktorji(beri ravnatelji) čakali od odobritve do realnega dviga plač? Koliko časa?
Slišim informacije, da se bo dvig, če/ko se bo zgodil, občutil šele jeseni? Bo spet država nekaj časa varčevala na naš račun?

Nives Syed Mihelič
13.03.2018

Dogovorjena sta bila torej 2 plačna razreda in en za razredništvo. A s tem se bomo približali ostalim v JS, ki nas prehitevajo za 7 PR?
Ne vem več, kaj na si mislim...

Nives Syed M

Vaš komentar