Ljubljana, 20. 9. 2019

SVIZ in MIZŠ dosegla dogovor za mobilne učitelje

Sorodne objave

sporočilo za medije!

 

SVIZ IN MIZŠ DOSEGLA DOGOVOR ZA MOBILNE UČITELJE
 

Dogovor primerno naslavlja težave mobilnih učiteljev in njihove stavkovne zahteve. Stavke, napovedane za 23. oktober, predvidoma ne bo.Ljubljana, 20. septembra 2019 – Zatem ko so zaposleni, ki izvajajo tudi dodatno strokovno pomoč za premagovanje ovir in primanjkljajev na več lokacijah (mobilni učitelji), v organizaciji Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) z več kot 97-odstotno podporo izglasovali stavko, se je včeraj popoldne na sedežu sindikata sestal stavkovni odbor. Njegove članice so se uvodoma formalno seznanile z rezultati opredeljevanja o stavki, pozneje jim je glavni tajnik SVIZ predstavil tudi vsebino okvirnega dogovora o ureditvi položaja (mobilnih) učiteljev za dodatno strokovno pomoč, ki ga je SVIZ in Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v intenzivnih pogajanjih uspelo doseči v času od napovedi glasovanja o stavki do včeraj. Članice stavkovnega odbora so ocenile, da doseženi dogovor zadostno naslavlja in razrešuje stavkovne zahteve mobilnih učiteljev. Skladno s tem je stavkovni odbor sklenil odložiti razglasitev stavke do uradne objave dogovora v Uradnem listu – ko se bo zgodilo to, bodo izpolnjeni tudi pogoji za prekinitev vseh stavkovnih aktivnosti.

Mobilni učitelji so si več kot desetletje prizadevali, da bi njihove pravice nehale biti kršene in da bi država uredila njihov položaj primerljivo z drugimi strokovnimi delavci v vzgoji in izobraževanju, a so bili ob neustrezni odzivnosti pristojnih prisiljeni napovedati stavko. Zadnji avgustovski in prvi teden letošnjega septembra je tako potekalo opredeljevanje o izvedbi stavke, ki jo je podprlo 97,5 odstotka vseh zaposlenih (mobilnih učiteljev in solidarnostno tudi njihovih sodelavcev) v osnovnih šolah s prilagojenim programom, centrih in zavodih, v katerih ima SVIZ svoje članstvo. Opredelili so štiri stavkovne zahteve, in sicer: naj država zagotovi zakonito povračilo stroškov za uporabo lastnega avtomobila v službene namene, naj uredi problematiko napredovanj mobilnih učiteljev v nazive na delovnem mestu, uredi dolgoletno nezakonito določanje povečane učne obveznosti mobilnim učiteljem in njihovo preobremenjevanje ter zagotovi vštevanje časa, potrebnega za opravljanje vseh napotenih službenih poti, v delovni čas.

Dogovor o ureditvi položaja mobilnih učiteljev za dodatno strokovno pomoč in učiteljev za dodatno strokovno pomoč, dosežen v pogajalskem procesu med predstavniki sindikata in ministrstva za izobraževanje, primerno naslavlja težave mobilnih učiteljev in njihove stavkovne zahteve ter določa še ustanovitev posebne projektne skupine, ki se bo lotila tudi reševanja problematike pomanjkanja mobilnih učiteljev. 

X X X X X


Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Branka Barkovič
01.10.2019

Spoštovani!

Zanima me zakaj v dogovor niso bili vključeni mobilni vzgojitelji , ki izvajajo DSP?

Hvala in lep pozdrav,
Branka Barkovič, sindikalna zaupnica vrtca Mladi rod

Vaš komentar