Ljubljana, 6. 10. 2020

SVIZ in SZSVS opozarjata na kritične razmere v CUDV Črna

sporočilo za medije!
 

DELOVANJE ZAVODA V TEMELJU OGROŽENO

Zaposleni in uporabniki v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna pozivajo državo, da jim zagotovi ustrezne pogoje za delo.
 

Ljubljana, 6. oktobra 2020 – Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije (SZSVS) ter Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) – reprezentativna sindikata, ki predstavljata  članice in člane, zaposlene v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna – opozarjata Vlado RS na nadvse zahtevne razmere, s katerimi se je zavod primoran spoprijemati, odkar so tam zabeležili prvo okužbo z novim koronavirusom.

Zaposleni so se skupaj s svojimi varovanci znašli v posebno težkem položaju. Med njihovim bivanjem v zavodu uporabnike namreč ves čas učijo, kako se družiti, intenzivno so jih vključevali v različne dejavnosti, zato zdaj z veliko težavami zagotavljajo vzdrževanje ustrezne fizične razdalje in izolacije. Sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19 so v diametralnem nasprotju z načeli inkluzije posameznikov s posebnimi potrebami, ki jo sistematično uveljavljajo zavodi. Strokovni delavci, varuhi in drugo negovalno osebje svoje delo zdaj opravljajo zaščitni opremi – v kombinezonih, maskah ali vizirjih –, kar pri varovancih sproža nepredvidljive odzive, nelagodje in stopnjuje notranje stiske.

Zaposleni v CUDV Črna delo opravljajo v 12-urnih izmenah, dva dneva zapored, po dnevu počitka naslednja dva dneva znova delajo po 12 ur. Kljub delu v zaščitni opremi, ki je zahtevno in izčrpavajoče – poleg tega pa opreme tudi primanjkuje in zato zaposleni, denimo, tudi po več ur ne morejo na stranišče, saj bi morali sicer obleko takrat zamenjati z novo –, so izpostavljeni zelo visokemu tveganju za okužbo. Na zaposlenih, ki svoje delo opravljajo z vso požrtvovalnostjo in srcem, vse omenjeno že pušča posledice psihofizične in čustvene izčrpanosti.

V zavodu so ob vsem navedenem soočeni tudi s kritičnim pomanjkanjem zaščitne opreme.  Obupano sporočajo, da potrebujejo praktično vsa zaščitna sredstva (zaščitne maske FFP2 s slovenskim certifikatom, zaščitne obleke Tayvek, zaščitne gamaše, zaščitne rokavice nitril, zaščitne vizirje, razkužila, celo plastenke pitne vode za zaposlene …). Oba sindikata, SZSVS in SVIZ, sta se nemudoma odzvala prošnji zaposlenih in sta CUDV Črna že ponudila pomoč glede najnujnejše opreme, skupaj z vsemi zaposlenimi pa pozivata vse pristojne v Vladi RS in širše, naj se takoj odzovejo ter Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna v najkrajšem času zagotovijo nujno potrebne pripomočke.

Nekateri zavodi so sicer CUDV Črna že ponudili pomoč pri zagotavljanju kadra. Za solidarnost so zaposleni kolegicam in kolegom iz CUDV Dobrna, CUDV Radovljica, ZUDV Dornava, DSO Fara Prevalje in DEOS Zimzelen Topolšica iskreno hvaležni. A povsem jasno je, da to ne more biti trajna rešitev – kadra je namreč kljub omenjeni pomoči premalo in moči bodo zaposlenim pojenjale. Sindikata sicer že leta opozarjata, da v centrih za usposabljanje, delo in varstvo, če naj bodo storitve opravljene na najvišji ravni, zaposlenih primanjkuje, zdaj ko so razmere skrajno zahtevne, pa pomanjkanje strokovnega kadra in vseh drugih delavk in delavcev ogroža same temelje delovanja zavodov. SZSVS in SVIZ zato pričakujeta, da bo Vlada RS zavodom brez oklevanja zagotovila dodatne zaposlitve, hkrati pa državo ter druge izvajalce v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva poziva, naj takoj priskočijo na pomoč v Črno in naj tamkajšnjih zaposlenih in varovancev ne pustijo samih v stiski.

Na eni od stavb v Črni na Koroškem, ki je bila zgrajena leta 1576, je star rimski napis, ki pravi: »DANES MENI, JUTRI TEBI« ...

X X X X X

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ

Irena Ilešič Čujovič, predsednica SZSVS

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar