Ljubljana, 15. 3. 2022

SVIZ in VSS s pozivom h korektni izvedbi sestankov

sporočilo za medije!
 


POZIV SINDIKATOV SVIZ IN VSS MINISTRSTVU ZA IZOBRAŽEVANJE H KOREKTNI IZVEDBI DANAŠNJIH SESTANKOV


Če ministrica do 12.00 ne bo odpovedala neposrednega prenosa sestanka, se ga sindikata ne bosta udeležila.
 

Ljubljana, 15. marca 2022 – V sredo, 9. 3. 2022, na dan splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter visokem šolstvu, ki sta ju organizirala in vodila SVIZ in VSS, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec sindikatom posredovala vabilo na dva »delovna pogovora glede odprtih vprašanj.« Ker iz vabila ni bilo jasno, ali gre za pogajanja o stavkovnih zahtevah ali drugi vsebini, sta sindikata javno pozvala ministrico, naj pojasni, ali gre za začetek resnih in korektnih pogajanj o stavkovnih zahtevah. Do danes ministrica ni odgovorila sindikatoma na ključna vprašanja o vsebini obeh sestankov in o svojem mandatu za pogajanja. So pa povabljeni sindikati včeraj prejeli sporočilo o omejitvi števila predstavnikov posameznega sindikata na tri, kar kaže na aroganco šolskih oblasti, saj velja nepisano pravilo, da socialnimi partnerji vedno vnaprej sporazumno dogovorijo število udeležencev.


Včeraj opoldne je bilo na spletni strani vlade mogoče prebrati še to, da bodo »delovni sestanek neposredno prenašali na Facebook strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.« Tudi to odločitev je MIZŠ sprejelo avtoritarno, brez kakršnegakoli dogovora ali strinjanja povabljenih na sestanek. Glede na manipulacijo z nepreglednimi seznami plač, ki jih je MIZŠ posredovalo javnosti pred stavko, da bi jo razvrednotilo v očeh javnosti, zlasti pa glede na izkušnje iz preteklega leta z delovnimi pogovori, ki jih je vlada v zadnjem trenutku spremenila v javne dogodke z neposrednim prenosom in predvajanjem zmanipuliranih podatkov in posnetkov, je jasno, da MIZŠ pripravlja še eno režirano predstavo za javnost. Namen sestanka, ki ga želi MIZŠ prenašati prek Facebooka na način, da predstavniki sindikatov ne bodo imeli nadzora nad režijo prenosa, je očitno ta, da pripravi presenečenje s klevetami, pred katerimi se sindikalisti ne bi mogli učinkovito braniti, saj bo režija lahko skrila njihove odzive. Namesto resnih in korektnih pogovorov socialnih partnerjev o razrešitvi stavkovnih zahtev se obeta propagandna oddaja, v kateri bi vladna stran poniževala sindikaliste. Ker je MIZŠ v obvestilu o neposrednem prenosu vnaprej napovedalo, da vlada do volitev ne bo sprejemala nobenih dodatnih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, je sestanek z enostransko nadzorovanim prenosom očitno namenjen ščuvanju javnosti proti zaposlenim v izobraževanju in izkrivljanju vsebine stavkovnih zahtev.

Predstavniki in predstavnice sindikatov SVIZ in VSS pri takšni, žal precej verjetni manipulaciji nismo pripravljeni sodelovati. Zato pozivamo ministrico dr. Simono Kustec, da najkasneje do 12. ure danes prekliče neposredni prenos sestanka, v nasprotnem primeru se ga ne bomo udeležili. Sindikata tudi pozivata ministrico, naj odgovori na javna vprašanja iz prejšnjega tedna, ali je pripravljena na začetek resnih in enakopravnih pogajanj o razrešitvi stavkovnih zahtev z reprezentativnimi predstavniki 40.000 zaposlenih, ki so v stavki, in kdaj namerava za to pridobiti ustrezen mandat vlade. Če ministrstvo do poldneva ne bo odpovedalo neposrednega prenosa, bosta imela sindikata SVIZ in VSS ob 13.30 uri pred MIZŠ izjavo za medije o ravnanju ministrice.


Branimir Štrukelj,                                                                  
glavni tajnik SVIZ


dr. Gorazd Kovačič,
predsednik VSS

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar