Ljubljana, 12. 8. 2022

SVIZ na ministrstvo poslal pripombe k predlogu pravilnika o napredovanju

sporočilo za medije!


SVIZ NA MINISTRSTVO POSLAL PRIPOMBE K PREDLOGU PRAVILNIKA

Sindikat nasprotuje nekaterim predlaganim spremembam in poziva k odložitvi njihove uveljavitve.

 

Ljubljana, 12. avgusta 2022 – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) je sredi letošnjega julija v enomesečno javno razpravo posredovalo predlog sprememb Pravilnika o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v nazive. Predlagani pravilnik ureja oziroma posega na dve področji napredovanja v nazive; v večinskem delu ureja pogoje in postopek za napredovanje vzgojiteljic predšolskih otrok – pomočnic vzgojiteljic, v manjšem delu pa prinaša tudi spremembe oziroma zlasti omejitve vrednotenja dodatnih strokovnih del in nalog (predvsem nekaj bolje točkovanih) za vse strokovne delavce. Datum uveljavitev vseh sprememb je predviden s 1. septembrom letos.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je danes na ministrstvo poslal svoje pripombe in predloge k vsebini sprememb. SVIZ pozdravlja spremembe, ki opredeljujejo oziroma se nanašajo na napredovanje vzgojiteljic-pomočnic v naziva (mentor in svetovalec), ki se morajo uveljaviti do 1. 9. 2022. V tem delu je tudi potekalo predhodno medsebojno in konstruktivno usklajevanje, zato je SVIZ v odzivu tokrat podal zgolj nekaj manjših pripomb oziroma pobud, zlasti na določbe prehodne ureditve.

SVIZ pa nasprotuje nekaterim omejujočim predlaganim spremembam, ki zadevajo vrednotenje dodatnih strokovnih del in nalog pri napredovanju in se tičejo vseh strokovnih delavcev. Sprejem tovrstnih sprememb bi morali po mnenju SVIZ odložiti, saj je med njimi več takšnih terjajo dodatno proučitev ter usklajevanje s sindikatom oziroma praktiki.

Spremembe pravilnika namreč predvidevajo nekoliko drugačne opredelitve ter vrednotenja določenih dodatnih strokovnih del in nalog, in sicer tudi na način, da bi opravljanje le-teh postalo strokovnim delavcem praktično nedostopno. To bi lahko pomembno negativno vplivalo na možnosti napredovanja zaposlenih v nazive. MIZŠ je pred dvema letoma, ko je nazadnje predlagal spremembe pravilnika o napredovanjih, na posebnih srečanjih le-te predstavil ter s sindikatom kot predstavnikom praktikov vsebinsko usklajeval in uskladil spremembe pravilnika, in sicer tudi opredelitve dodatnih strokovnih del in nalog v tistih točkah, ki so zdaj znova predlagane v spreminjanje. Ob tokratnem spreminjanju ureditve tovrstno usklajevanje ni potekalo.

Če SVIZ lahko poskuša razumeti, da je MIZŠ na podlagi prakse pri uveljavljanju določenih dodatnih strokovnih del in nalog od zadnjih sprememb pred dvema letoma ocenil, da so potrebne ponovne spremembe pri opredeljevanju le-teh, pa vseeno meni, da bi morale biti tokratne spremembe skrbno pretehtane in usklajevane s praktiki oziroma sindikatom na enak ali podoben način, kot je bil to primer pred dvema letoma. SVIZ predlogu sprememb pravilnika v tem delu nasprotuje, saj spremembe pri dodatnih strokovnih delih praviloma ne bi smele pomeniti njihovega popolnega ukinjanja ali biti preoblikovane na način, da bi postala strokovnim delavcem praktično nedosegljiva.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Marjan Plavčak
29.08.2022

Tudi mene zanima kaj je kdaj bo uzakonjen naziv višji svetnik?
Nanj čakamo že od leta 2018!

Robert
29.08.2022

Kaj pa naziv višji svetnik?

Peter
24.08.2022

Pozdravljeni.
Lepo prosim, če nekdo iz SVIZ končno odgovori, kaj se dogaja z nazivom višji svetnik, ki bi moral biti uzakonjen z zadnjo spremembo ZOFVI?
Lahko, lepo prosim eno kratko obvestilo na SVIZ straneh na to temo? Ker naša zaupnica ne ve nič o tem. En kup predlogov in nestrinjanj podajate, o tem pa vse tiho.
Lp Peter

Vaš komentar