Ljubljana, 26. 3. 2018

SVIZ od stavkovnih zahtev ne bo odstopil!

Ob redni dvodnevni spomladanski seji najvišjega organa Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) med kongresoma, ki danes in jutri poteka v Zrečah, je bila v luči odstopa dr. Mira Cerarja z mesta predsednika vlade in prekinitve pogajanj Vlade RS s sindikati javnega sektorja danes popoldne, 26. 3. 2018, izpeljana še izredna seja Glavnega stavkovnega odbora (GSO) SVIZ.

Ključne sklepe, ki so bili sprejeti na izredni seji glavnega stavkovnega odbora, je SVIZ povzel v sporočilu za medije, ki si ga lahko v celoti preberete v nadaljevanju te objave.

****************

sporočilo za medije!

 

SVIZ OD STAVKOVNIH ZAHTEV NE BO ODSTOPIL! 

Članice in člani GSO na izredni seji soglasni, da bo sindikat vztrajal, da se delo v vzgoji in izobraževanju plača enako kot primerljivo delo v drugih delih javnega sektorja.

Zreče, 26. marca 2018 – V Zrečah danes in jutri poteka redna spomladanska dvodnevna seja najvišjega organa Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) med kongresoma, v luči aktualnega dogajanja po propadu pogajanj z Vlado RS po odstopu njenega predsednika dr. Mira Cerarja pa je bila pred tem danes popoldne izpeljana še izredna seja Glavnega stavkovnega odbora SVIZ (GSO SVIZ).

Članice in člani GSO so v razpravi natančno pretresli dogajanje 12. 3. 2018, ko je bil izpeljan zadnji krog pogajanj z Vlado RS, na katerih je pogajalska skupina SVIZ za razrešitev stavkovnih zahtev SVIZ v zvezi s spremembami Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja v RS (KPVIZ) z vladno pogajalsko skupino dosegla soglasje o ključnih stavkovnih zahtevah SVIZ, a je glavna vladna pogajalka mag. Lilijana Kozlovič zatem že dogovorjeni podpis usklajenega čistopisa Dogovora med vodjema obeh pogajalskih skupin zavrnila. Strinjali so se, da je pogajalska skupina SVIZ z vodjo Branimirjem Štrukljem na pogajanjih za razrešitev stavkovnih zahtev delovala v skladu z mandatom GSO in je v pogajanjih uveljavila vse stavkovne zahteve sindikata, tj. zvišanje plač izobraževalk in izobraževalcev od vrtcev do univerz, ustrezno ovrednotenje novega delovnega mesta razrednika ter višji regres za letni dopust za zaposlene v javnem sektorju, ki prejemajo minimalno plačo.

Članice in člani GSO so ob tem ostro obsodili sprevračanje dejstev in poskuse prelaganja odgovornosti za propad pogajanj na SVIZ, saj so trditve, da je pogajalska skupina SVIZ vztrajala pri višjih zahtevah, kot so bile dogovorjene pri predsedniku vlade in potrjene na pogajalski komisiji 12. 3. 2018, povsem neresnične. GSO je odločno zanikal nesprejemljivo trditev dr. Mira Cerarja, da so pogajanja propadla zato, ker je SVIZ »za osnovnošolske in srednješolske učitelje zahteval tako zvišanje, da bi bili plačani bolje od zdravnikov in univerzitetnih profesorjev«. Izmišljotine in manipulacije nekdanjega predsednika vlade GSO razume kot poskus demonizacije SVIZ-a, ki naj bi članstvo odvrnil od sindikata. Članice in člani GSO so se strinjali, da je dr. Miro Cerar odšel s svoje funkcije, ker mu je to koristilo, in se požvižgal na odgovornost do javnih uslužbencev,  ker je verjel, da mu na volitvah to ne bo škodilo. Z odstopom pa je sporočil tudi, da mu je vseeno za zaposlene z minimalno plačo, ki jih je »obsodil« na zakonsko najnižji možni regres.

Članice in člani GSO so bili na izredni seji soglasni, da bo SVIZ enako odločno kot do zdaj vztrajal, da se delo v vzgoji in izobraževanju, ki je razvrednoteno, plača enako kot primerljivo delo z enako zahtevano stopnjo izobrazbe v drugih delih javnega sektorja. Potrjen je bil sklep, da bo SVIZ za uveljavitev svojih zahtev vztrajal v splošni stavki, ki jo je decembra lani izglasovalo 37.186 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, a bo upoštevaje aktualno politično dogajanje v državi za 17. 4. 2018 napovedano nadaljevanje splošne stavke v vzgoji in izobraževanju za nedoločen čas prestavil. V luči bližajočih se državnozborskih volitev pa bo SVIZ pozval politične stranke, naj predvolilni čas izkoristijo za kritično, resno, strukturirano razpravo o pomenu vzgoje in izobraževanja ter vlogi, ki jo imata pri zagotavljanju socialne države in bolj kakovostnega življenja naših državljank in državljanov. Hkrati bo sindikat od njih zahteval, naj se jasno opredelijo do neustreznega vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela, od vrtcev do univerz, ter se konkretno izrečejo o statusu učitelja razrednika in o povečanju kariernih razponov strokovnih delavk in delavcev v vzgoji in izobraževanju.

Komentarji
Vse je igra
27.03.2018

Ni prvič, ko se članstvo sprašuje, zakaj se je GO odločil, kot se je. Jaz o mandatu za dvig plač v dveh ali treh letih ne vem nič, pa sem bila na vseh sestankih. To ste spogajali, ampak to je ponižujoče - kdaj in kako pa se bomo približali tistim, ki so nam ubežali? Včeraj je Jože P. Damjan v Studiu City govoril o sestanku na Gospodarski zbornici - ki je najprej vrgla v javnost tisti famozni vlak, zdaj pa priznava, da so plače šolstvu nizke. Kako so lahko v enem mesecu spremenili mnenje? Kdo ne bi pomislil, da se nekdo igra z nami?
Nekaj je narobe, da smo tako potonili. Ne želim kazati s prstom na krivce, ampak tudi GO bi se moral marsikaj vprašati. Kaj naj rečemo zdaj članstvu? Toliko pompa, toliko dela, toliko prepričevanja, šikaniranja ... Nisem za odstop GO, ampak za to, da popravi, kar je narobe. In je narobe, verjemite.

Bojana Potočnik
27.03.2018

Spoštovana gospa Vatovec,

ne bova čakali do decembra 2018 ali nemara celo 2019, ko mi bo SVIZ izboril manj, kot sem imela pred 1. 6. 2012. SVIZ namreč v stavkovnih zahtevah spet ni imel vrnitve niti plačne lestvice na čas pred ZUJFOM. Mnogo nas je opozarjalo, da so vaše stavkovne zahteve PRENIZKE in tudi PREPOZNE.

In, da vzela bom razliko, ker sem do decembra 2016 plačevala članarino SVIZU (čeprav se danes tolčem po glavi), bila aktivna članica v marsikaterem učiteljskem boju, vi pa ste se v mojem imenu odločali o stvareh, ki jim ostro nasprotujem. In kot vam je lepo zapisala kolegica Syed Miheličeva - saj za boga milega ne govorimo o 1 letu, ampak ste na slabšanje učiteljskega polažaja pristajali cca 10 let.

Od leta 2009 ni delovne uspešnosti v šolstvu. SVIZ je tudi v mojem imenu najprej klonil pri njej, čeprav me nikoli ni nihče vprašal, niti mojih kolegov, ki so delalil presežke na svojih področjih. Kot intelektualci bi verjetno morali vedeti, da znotraj vsakega dobrega sistema mora obstajati tudi finančna nagrada za tiste, ki delajo več in bolje, kajti tudi tako se sistem razvija in nadgrajuje. Povprečnost je pot v sivino in preveč kolegov je omagalo, ker je postalo vseeno, kako delaš.

Pa o tem blaznem zadovoljstvu J skupine tudi ne moreva govoriti. Fiktivni dvig plačnih razredov na papirju v resničnem življenju snažilk in ostalih ne pomeni nič. Pa saj vam je verjetno jasno, da je njim vseeno, kdo jim zdaj plačuje še vedno minimalno plačo? Ste v GO res tako odmaknjeni od resničnega življenja ljudi, ki živijo na robu, da pričakujete, da bodo hvaležni za ta vaš "uspeh"? Prav velikega zadovoljstva tudi med pomočnicami ni bilo opaziti. Mnogo so se oglašale tudi ob zdajšnjih stavkovnih zahtevah in izražale nezadovoljstvo.

Kar se pa tiče tele vaše misli - "Kljub vsem vašim pomislekom za nami stoji skoraj 40.000 članstva. ki verjame, da je naša strategija pravilna in zato, ne vem zakaj bi moral sploh kdo razmišljati za ali ne o novem mandatu." - je pa stvar zelo preprosta: SI UPATE PREVERITI CELOTNO ČLANSTVO?

To, da pa v javnosti pišete, da imate podporo v bazi in je o tej podpori glasovalo 53 članov GO SVIZ, ki so praktično samovrednotili svoje delo, je absurd brez primere. Oprostite, ampak sili me na smeh, ne na krohot: Kdo pa je že kdaj v tej državi svoje delo ocenil kot slabo? Seveda, tudi vi niste izjema in ste podrpli svoje delo ;)!

Gospa Vatovec, nas imate res za totalne idiote, ko govorite, da vas 40000 glavo članstvo podpira, vprašali ste pa sami sebe, ki predstavljate 53 ljudi od teh 40000 članov kot navajate?

Greta Vatovec
27.03.2018

Kolegica Bojana,
glede na to, kako hitro se odzivate na vsako objavo na spletni strani SVIZa, bi pričakovala, da ste tudi z vsemi našimi akcijami seznanjeni.
Kaj smo delali do 14. 2.? Veliko in marsikaj smo tudi dosegli. Če ste bila naša članica, potem vam ne bi smelo biti tuje, da je eno od Svizovih načel poskrbeti za tiste najšibkejše. In to smo tudi storili, najprej je bil naš cilj odpraviti anomalije pri J skupini, pri pomočnicah vzgojiteljic. In smo to uspešno, po številnih pogajanjih tudi zaključili. Takrat žal nisem zasledila vašega odziva na spletni strani. Šele nato smo si zadali cilj, da bomo začeli z odpravo anomalij pri učiteljih in ostalih strokovnih delavcih z univerzitetno izobrazbo... kronološko se zdaj ne bi spuščala, ste najbrž seznanjena. Vse nadaljne akcije smo načrtovali skrbno, ni vse tako preprosto po načelu - reci HOP in SKOČI. Kljub vsem vašim pomislekom za nami stoji skoraj 40.000 članstva. ki verjame, da je naša strategija pravilna in zato, ne vem zakaj bi moral sploh kdo razmišljati za ali ne o novem mandatu. Vsakomur lahko vsi izvoljeni v GO SVIZ pogledamo naravnost v oči.
Glede vaše plače, za katero tako suvereno poveste, da se je dvignila le z izstopom iz SVIZa, pa tole. Slej ko prej bomo učitelji in vsi ostali strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju le dobili to, kar nam pripada in samo SVIZ je tisti, ki bo to izboril... in to za vse ... tako za člane kot nečlane, tako za tiste, ki nam zaupajo, kot za tiste, ki nenehno blatijo in iščejo kako razvrednotiti trud, ki ga vlagamo člani GO SVIZa, da o naporu glavnega tajnika Braneta Štruklja in ostalih v pogajalski skupini niti ne govorim ... pa me zanima, kolegica Bojana... boste takrat razliko, ki se bo pojavila na vaši plači odstopili v šolski sklad ali zadovoljno pospravili?
A se slišiva takrat še enkrat?

Nives Syed Mihelič
27.03.2018

Prav je, da vas nekdo kritizira, saj imam občutek, da sami sebi samo ploskate in se trepljate po ramenih, kako zelo se borite za nas in kako ODLOČNI BOSTE!
Meni je že vse absurdno, sploh ko preberem: "...bo SVIZ enako odločno kot do zdaj vztrajal, da se delo v vzgoji in izobraževanju, ki je razvrednoteno, plača enako kot primerljivo delo z enako zahtevano stopnjo izobrazbe v drugih delih javnega sektorja".
A ste res čisto izgubili kompas? Pa saj to stanje ni izpred enega meseca! Vsaj 10 let se je moralo to dopuščati, zdaj pa mahate z vsemi kazalci in s prstom kažete na premiera, ki vam je prekrižal načrte! Zakaj smo že od 2008 v takšni luknji! Prosim za odgovore tudi GO SVIZ, ki tako trdno zagovarja stališče, da se SVIZ na vse pretege trudi za učitelje.
Res ne vidim več nobenega smisla, da že 10 let plačujem članarino. Pustili ste, da smo tako nizko pristali, zdaj pa dramatizirate in obračate pozornost od bistva. Všeč mi je stavek moje kolegice, ki je rekla, da bo izstopila iz sindikata in si tako sama zvišala plačo, saj jo SVIZ že več let pušča na cedilu.
Še enkrat ponavljam: če smo največji in najbočje organizirani sindikat v državi, kako smo lahko najslabše plačani? Pa prosim, ne rabim odgovora v smislu, da nas je največ in nas zato nočejo več plačati. Vsak mesec plačujemo sindikat, da bi se (že zadnjih 10 let) moral boriti za boljši položaj izobraževalcev.
Farsa!

Bojana Potočnik
26.03.2018

Spoštovani gospod Marjan Gojkovič!
Dobro veste, da sem bila zelo aktivna članica Sviza, se mnogokrat izpostavila sama z odmevnimi zapisi v javnosti (NPZ, ukinitev plačila DSP na zahtevo Setnikar Cankarjeve , kritični in argumentirani komentarji ob noveli zakona o OŠ ...) vedno z imenom in priimkom. Žal, Sviz aktivnega članstva ni prenesel, tako kot jaz nisem prenesla Svizove neodločnosti in včasih celo zastraševanja, kaj vse se lahko zgodi, če se bomo uprli (konkretno bojkot NPZ, Sviz je odreagiral šele, ko so Prule najavile bojkot in je videl, da bodo učitelji sami prehiteli Sviz).
Ali je pošteno pobirati članarino, čakati skoraj do konca vladnega mandata s stavko, pripeljati na tisoče ljudi na ulico v razponu meseca dni, ne izboriti ničesar in za to okriviti zgolj vlado in ne prevzeti odgovornosti? V mojem svetu ne!

marjan
26.03.2018

Bojana,
izstopila si iz Sviza, zdaj pa nas ob vsaki možni priliki kritiziraš in nam soliš pamet. Ali je to po tvojem mnenju pošteno? A tudi kar naprej kritiziraš Cerarja, čeprav nisi članica njegove stranke?
Marjan

Janez Ülen
26.03.2018

Komedija. Ali morda vendarle zgodba z bolj tragičnim prizvokom? To da v vodstvu Sviza lažete sami sebi, ni tak problem, da to počnete članstvu, svojim plačnikom, to pa ni kaplja ampak slap čez rob. Pa dobro, kdo je tu nor!? Kao vse smo naredili čudovito, krasne stavke, protesti, strategija, ni da ni ... A vas imamo za umetniški vtis ali za učinkovitost, rezultate? Kako si po tem fiasku vseh fiaskov sploh še upate v javnost z nekimi ocenami in novim poskusom nekih jalovih gnilih predvolilnih flacarjenj.
Ko pustiš 40 000 ljudi na cedilu, je edini ukrep, da se ljudje z vrha sindikata čim tišje odstranijo kar sami in poskrijejo v mišjo luknjo. Čas, da utihnejo in s tem pošteno priznajo, da so ga kronali iz leta v leto in letos po škandaloznem neuspehu zapravili še zadnji atom zaupanja. Ob vsem dolžnem spoštovanju, priča smo bili vedno isti strategiji, vedno istim gnilim kompromisom in rezultatom, ki so klavrni za celotno področje šolstva. Dejstvo. Pika. Če poskušaš na vedno isti način in vedno z istimi ljudmi, je jasno, da rezultata ne boš spremenil. Zapravili smo priložnost, svoje najmočnejše orožje - stavke, sindikalni denar in zadnje ostanke ugleda.
Ker se pričakovani in higienični odstop ni zgodil, mi ostane, da takemu navideznemu in škodljivemu sindikatu pokažem rdeči karton. Vsak lahko kdaj koga potegne za nos, nihče pa ne more vsem to početi ves čas.
Obvestite me, ko bodo sindikat prevzeli manj karizmatični in gromovniški voditelji, ki pa jim bo mar tudi za članstvo, ne le za svojo javno samopromocijo. Do takrat bom svojih 13 evrov investiral v druge igre na srečo. Sviz je fake game.

Vse je igra
26.03.2018

Upam, da to, kar je napisano za medije, le ni vse, kar ste sprejeli.
Kakšno predvolilno strankarsko opredeljevanje neki? Saj vemo, da bodo vsi samo obljubljali in iskali volilno bazo! Kaj se dogaja GO/GsO? Za to smo šli na ulice? Da bomo klonili v aktualnem družbenem dogajanju?

Bojana Potočnik
26.03.2018

Torej ste idejo o beli stavki, ki je med učitelji zelo živa, povsem zavrgli? In kaj pričakujete od političnih predvolilnih obljub strank, od katerih zahtevate, da se v predvolilnem času "izrečejo o neustreznem vrednotenju izobraževalnega dela"? Nas hecate, ali res verjamete, da bo to predvolilno leporečenje dvignilo učiteljske plače po volitvah?
Kršili so stavkovne dogovore, vi ste zavlačevali s stavko, zdaj bodo pa predvolilna flancanja dala zavezo za dvig plače? SVIZ je pol leta za dogovorom s Fidesom (Ta je dogovor podpisal marca 2017! - Kaj ste vi delali do 14. 2. 2018?) medlo začel govoriti o stavki, potem nekaj mesecev preverjal članstvo glede stavke in na koncu dobil nič. Edini smo, ki smo v tem mandatu najbolj nazadovali, sami ste cel vikend objavljali članke na to temo! Vi ste res prepričani, da ste naredili vse in je krivda zgolj na vladni strani?
Verjamem v moč sindikalnega gibanja in v moč učiteljstva in sem se bila pripravljena vrniti nazaj v Sviz, ki bi me s konkretno akcijo prepričal, da mu je res mar za zaposlene v šolstvu in da si upa tudi priznati napake na svoji strani. Ničesar od tega niste sposobni - ne radikalnejše akcije v stavkovni zaostritvi niti sebi nastaviti ogledala. Na žalost se je moja plača najbolj dvignila z izstopom iz Sviza. To je vaša in naša realnost ... upam, da še ne en vaš mandat! P.S. Si upate iti po zaupnico med članstvo?

Vaš komentar