Ljubljana, 20. 9. 2023

SVIZ podpira Shod za znanost

sporočilo za medije!


SVIZ PODPIRA SHOD ZA ZNANOST

Čeprav je celotno področje znanosti in raziskovalnega dela v naši državi zapostavljeno, je delo strokovnih delavcev še pogosteje spregledano.


Ljubljana, 20. septembra 2023 – Napovedani shod raziskovalk in raziskovalcev ter strokovnih sodelavk in sodelavcev, katerega cilj je opozoriti na podcenjenost dela slednjih, podpira tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). Tokratni Shod za znanost bo v četrtek, 21. septembra, ob 13. uri na Novem trgu v Ljubljani pod geslom Pravično plačilo za pošteno delo. Z njim želijo zaposleni v visokem šolstvu in raziskovalni dejavnosti izpostaviti predvsem (nezavidljiv plačni) položaj svojih kolegic in kolegov na različnih strokovnih delovnih mestih. Shod za znanost bo potekal pod okriljem Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije (KOsRIS), Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru, Univerze na Primorskem, Univerze v Novi Gorici in, seveda, Organizacijskega odbora Shoda za znanost. Podpira ga, kot omenjeno, tudi SVIZ.

Čeprav je celotno področje znanosti in raziskovalnega dela v naši državi zapostavljeno, je delo laborantov, tehnikov, knjižničarjev, računalničarjev, lektorjev, vzdrževalcev, kartografov, arhivarjev, zaposlenih na mestih v podporo raziskovalnih programov in različnih projektov, administrativnih delavk in delavcev ter vseh ostalih strokovnih (so)delavcev toliko pogosteje spregledano ali razumljeno kot samoumevno.

Raziskovalno delo v naši državi je še vedno izrazito podcenjeno in žal na samem dnu vrednotenja.  Vlaganje javnih sredstev v raziskave, razvoj in zaposlene kot neločljivi del visokega šolstva in znanosti v naši državi od vseh, najnižje do najvišje vrednotenih delovnih mest, je ena izmed temeljnih dolžnosti Slovenije, če želimo državljankam in državljanom zagotoviti kakovostno, mednarodno konkurenčno in stabilno prihodnost.

Tudi plače v izobraževanju in znanosti so zaostale za plačami zaposlenih na primerljivih delovnih mestih v javnem sektorju. Zato je čas, da pristojni prepoznajo zahtevnost in specifičnost dela, ki ga opravljajo različni kadri v znanosti in izobraževanju, ki nudijo podporo študentom, pedagogom, profesorjem in raziskovalcem. Primerno plačilo za zahtevno delo  je nujno za ohranitev kadra, kakovosti opravljanja tovrstnega dela ter razvoj znanosti in izobraževanja.

X X X X X


Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije
 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar