Ljubljana, 30. 9. 2019

SVIZ podpira ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

sporočilo za medije!


SVIZ PODPIRA UKINITEV DOPOLNILNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA

S tem se obnavlja princip solidarnosti.


Ljubljana, 30. septembra 2019 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), ki zastopa interese 38.000 članic in članov v vzgoji in izobraževanju, raziskovalni dejavnosti, kulturi in sociali, podpira predlog zakona, s katerim se odpravlja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Sklep o podpori tej spremembi je sprejel Izvršilni odbor SVIZ na dopisni seji v začetku tega meseca in se tako pridružil podpori, ki ga je predlagani noveli Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pred tem izrazilo že predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja.

SVIZ že več kot poldrugo desetletje zagovarja ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter je vsakič ob razpravah o tem in poskusih zakonodajnih sprememb podpiral predloge, ki so šli v tej smeri, enako kot večina drugih sindikatov. Tudi sedanji, dobro domišljeni predlog, vložen v parlamentarni postopek sprejemanja, SVIZ podpira, saj je po njegovi oceni socialno pravičen ter ekonomsko učinkovitejši od sedanje ureditve. Med drugim se bodo letni obratovalni stroški komercialnih zavarovalnic v višini 50 milijonov evrov lahko uporabili za zdravljenje zavarovancev. Sindikat se strinja, da se ukinitev plačila za dodatno zdravstveno zavarovanje nadomesti z novimi stopnjami prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje, ki bodo za veliko večino zaposlenih in upokojencev, med drugim tudi za vse članice in člane SVIZ, nižji kot znaša sedanje plačilo dopolnilnega zavarovanja.

Za SVIZ, ki ima načelo solidarnosti vgrajeno v temelj svojega delovanja, je ključnega pomena, da se z ukinjanjem nepravičnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki favorizira premožnejše, obnavlja princip solidarnosti. Slednji bo koristil socialno ogroženim, delavcem z nizkimi plačami, zaposlenim z minimalno plačo, samozaposlenim ter praktično vsem upokojencem, zlasti pa tistim z najnižjimi pokojninami. SVIZ poziva poslanke in poslance Državnega zbora RS, da zakon, ki povečuje pravičnost v naši državi in je v korist veliki večini prebivalstva, zaposlenih in upokojencev, ob glasovanju podprejo!

X X X X X


Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije
 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar