Ljubljana, 10. 12. 2019

SVIZ podpisal peticijo za Križanke

Sorodne objave

sporočilo za medije!

SVIZ PODPISAL PETICIJO ZA KRIŽANKE

Sindikat Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana podpira v prizadevanjih, da se negotovost, povezana s prihodnjo lokacijo delovanja šole, čim prej ustrezno razreši.

Ljubljana, 10. decembra 2019 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) se pridružuje podpisnikom peticije Križanke niso naprodaj – reševanje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana v nasprotovanju preselitve šole iz kulturnozgodovinskega bisera, Plečnikove mojstrovine. Po informacijah, ki so na voljo, se bo namreč morala Srednja šola za oblikovanje in fotografijo (SŠOF) po več kot sedmih desetletjih, kar deluje v okviru omenjenega kulturnega spomenika državnega pomena, jeseni 2022 iz Križank izseliti.

SVIZ je že septembra letos na ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala naslovil predlog za sestanek o problematiki prostorov SŠOF, ki ima za zdaj svoj sedež še na Gosposki ulici 18 v Ljubljani (tj. v Križankah), a se je prav glede svojih prostorov znašla v veliki negotovosti. Šola naj bi sicer imela zagotovljeno, da lahko v prostorih objekta ostane do 31. 8. 2022, nato pa naj bi se preselila v dotlej novozgrajeno šolo na Roški cesti. Slednja tako zagotovo ne bo v kulturnem okolju, ki bi bilo primerljivo s Križankami, kar zahtevajo dijaki in zaposleni ter daje šoli na zdajšnji lokaciji dodano vrednost. Ministra želi sindikat podrobneje seznaniti s pomisleki in argumenti o predvideni prihodnji prostorski umestitvi šole, obenem pa se natančneje ter neposredno seznaniti tudi z načrti oziroma predlogi ministrstva o izpostavljeni problematiki. Do srečanja po skoraj treh mesecih, odkar je SVIZ ministra zaprosil za sestanek, še ni prišlo.

SVIZ je prepričan, da ob predstavljenem dogajanju ni odveč izpostaviti, da je SŠOF srednja šola z dolgoletno tradicijo, ki si je pridobila ugled, ki z dobrimi rezultati izkazuje kakovost in ima v vsakem posameznem šolskem letu poln vpis. V povezavi s selitvijo šole se posledično porajajo vprašanja, kje in kako bo šola delovala, ali bodo dijakom zagotovljeni primerni učni pogoji in zaposlenim ustrezne delovne razmere. Ker so se pojavile tudi informacije, da bi lahko šola v prihodnje dobila prostore na več različnih lokacijah po Ljubljani, želi SVIZ opozoriti, da bi to nedvomno pomembno poslabšalo zdajšnjo kakovost delovanja in imelo negativne posledice tako za dijake kot za zaposlene. Sindikat zato svoje članstvo in vse zaposlene ter dijake na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana podpira v prizadevanjih, da se negotovost, povezana s prihodnjo lokacijo delovanja šole, čim prej ustrezno razreši.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

 

POVEZAVA DO PETICIJE, K PODPISU KATERE STE VABLJENI TUDI VI!

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar