Ljubljana, 11. 2. 2021

SVIZ ponavlja opozorila

Sorodne objave

sporočilo za medije!SVIZ OB MNOŽIČNEJŠEM ODPIRANJU ŠOL PONAVLJA OPOZORILA

Oblast ne zna, ne zmore ali noče zaposlenim zagotoviti temeljnih varnostnih elementov, denimo kakovostnih testov, ustreznih mask, pleksi pregrad, prezračevalnikov zraka.
 

Ljubljana, 11. februarja 2021 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) v teh dneh organizira virtualne posvete sindikalnih zaupnic in zaupnikov iz svojih dejavnosti, včeraj popoldne, 10. februarja, se je sešla prva skupina predstavnic in predstavnikov sindikata v osnovnih in glasbenih šolah. Ob odpiranju šol in razširitvi delovanja vrtcev so velik del razprave namenili aktualni in pereči problematiki rednega testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi antigenskimi testi.

SVIZ je že konec minulega meseca v sporočilu za javnost izpostavil, da bi s testiranjem s pomočjo mobilnih enot na delovnem mestu in v delovnem času zaposlenih v vrtcih in šolah olajšali marsikatero težavo in tudi zmanjšali nezadovoljstvo, ki se pojavlja med testiranimi. Del nezadovoljstva izhaja iz tega, da morajo zaposleni na izvedbo testiranj prihajati tudi ob koncih tedna ali za praznik, na testiranje pa v zdajšnjih še zimskih vremenskih razmerah nemalokrat čakati daljši čas zunaj v dežju in mrazu. Dodatno nelagodje vnašajo informacije o (ne)zanesljivosti testov in posledično vprašanje kredibilnosti celotnega procesa testiranj. Primeri nekaterih testiranj vzgojiteljev in učiteljev v zadnjih dneh so razgalili ne le neverodostojnost rezultatov ob uporabi hitrih testov sumljive kakovosti, temveč tudi široke posledice ob lažno pozitivnih testih za vse vključene v vzgojno-izobraževalni proces (odpovedovanje pouka, težave z obveščanjem staršev, ki morajo za naslednji dan poskrbeti za varstvo svojih otrok, napotovanje zaposlenih, otrok in staršev v izolacijo oziroma karanteno, opravljanje dodatnih PCR testov …).

Medtem ko velika večina – ne le sindikalnih zaupnic in zaupnikov, pač pa tudi vseh zaposlenih v slovenskih vrtcih in šolah – testiranju ne nasprotuje, pa praktično vsi izpostavljajo, da bi moralo biti le-to opravljeno s kakovostnimi, varnimi in zanesljivejšimi testi ter na manj invaziven način. Slovenski izobraževalke in izobraževalci so doslej izkazali visoko stopnjo odgovornosti in pripravljenosti za to, da se vrtci in šole znova varno odprejo, tudi z odhajanjem na testiranje v prostem času in na račun zapostavljanja lastnih družin. Oblast medtem s podcenjevalno retoriko in nezaupanjem uzakonjuje obvezno testiranje ter zahteva brezkritično spoštovanje vsega zapovedanega, a hkrati sama ne zna, ne zmore ali noče zaposlenim zagotoviti temeljnih varnostnih elementov, denimo kakovostnih testov, ustreznih mask, pleksi pregrad, prezračevalnikov zraka.

Ob pričakovanem številčnejšem vračanju v šole ter posledično še množičnejšem testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju bi morala Vlada RS razmisliti tudi o predlogih epidemiologov, ki so množično testiranje odsvetovali in zagovarjajo široko dostopnost testiranja za šolnike, kadarkoli bi se ti zanj odločili. Tudi podatki, ki jih je SVIZ zbral med svojimi sindikalnimi zaupnicami in zaupniki, jasno kažejo, da velika večina podpira prostovoljno testiranje, obenem pa bi se bilo skoraj tri četrtine tistih, ki sicer testiranje zavračajo, pripravljenih testirati, če bi bil odvzem brisa prijaznejši in manj invaziven!

Ob napovedi nacionalne koordinatorice programa cepljenja z NIJZ, da naj bi bili v prednostni skupini za cepljenje zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja, SVIZ izpostavlja, da je takšno rešitev sindikat predlagal že v začetku lanskega decembra ob prvih napovedih dobave cepiv. Je pa SVIZ takrat poudaril, da zagovarja zgolj cepljenje na temelju prostovoljne odločitve posameznika za to in da nikakor ne bo pristal na kakršnokoli možnosti pogojevanja z ohranitvijo delovnega mesta le ob predhodnem cepljenju. Da bo cepljenje za vse prostovoljno in brezplačno, so sindikatu zagotovili tudi iz kabineta  predsednika vlade s posebnim dopisom 7. decembra lani.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Ana
05.03.2021

Spoštovani,

pišem vam s prošnjo, da mi pojasnite situacijo v kateri se trenutno nahajam kot pedagoška delavka. Od kar je namreč tudi zame pričelo veljati obvezno testiranje in ko stojim v vrsti s svojimi kolegi, ko vsakemu stoje in pred očmi vseh jemljejo bris kot po tekočem traku, dobim, kot učiteljica zgodovine, asociacijo na čas, za katerega si vsi želimo, da se ne bi več ponovil. Zadnja dva tedna sem zaradi omenjenega v veliki psihični stiski in vem, da nisem edina.
Seznanjena sem, da ob zavračanju testiranja lahko izgubim službo. Vredu - na tem mestu sem našla vsaj dostojnejši način za jemanje brisa, kjer si zdravstvena delavka lahko vzame več časa in mi ob težavah, ki jih ima tako ona z jemanjem brisa kot jaz, ki zaradi bolečine izmikam in trzam z glavo, opravi svoje delo.
Seznanjena sem tudi, da mi dokazila o negativnem testu ne bo potrebno več prilagati takrat, ko bom cepljena. Vredu, tudi to razumem, do trenutka, ko izvem, da po cepljenju to  "ne pomeni pa, da nismo prenašalci, tega se pa moramo zavedati" (dr. Štrukelj). (Prispevek v celoti: https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174758043?s=mmc)
Zakaj torej zdaj obvezno oziroma bolje - prisilno - testiranje učiteljev, po cepljenju pa to ne bo več potrebno? Tega dela ne razumem, zato bi vas vljudno prosila za obrazložitev. Zakaj sila in nedostojni pritisk na učitelje sedaj, nato pa, ko bomo vseeno še vedno (cepljeni) prenašalci, to ne bo več potrebno? Ne me razumeti napak - tega si na zdravem človeku in na tak način ne želim ne sedaj, ne kasneje. Izogniti pa se ni mogoče občutku, da smo zaposleni v VIZ izkoriščene številke za vladno statistiko hitrega testiranja, saj so nas potisnili v kot, kjer nimamo izbire. Upam, da ne tudi prisilne cepilne statistike (ali se cepi ali se še naprej testiraj ali si ob službo). Gre se za način, ki je nedostojen, nespoštljiv in nedopusten za čas in družbo v kateri živimo.
Vsekakor spoštujem in podpiram, da se vsi ustrezno in dosledno držimo higienskih protokolov, ki preprečujejo širjenje okužbe in so že utečeni v naši zavodih: nošenje mask, razkuževanje, zračenje prostorov, ustrezna distanca itd. Tudi manj invazivne oblike obveznega testiranja bi najbrž ublažile stisko, ki jo tedensko nosi marsikateri pedagoški delavec. Prav tako pozdravljam prednostno in prostovoljno cepljenje zaposlenih.
Trenutno življenje bi bilo, ob vseh skrbeh, ki jih prinaša epidemija, mnogo znosnejše, če bi razumeli smisel ukrepov v katere smo prisiljeni. Ob razumevanju smisla ukrepov, njihove sorazmernosti in neinvazivnosti ter v duhu prostovoljnih odločitev, bi bili zagotovo le-te veliko bolj motivirani živeti in izvrševati.

Ob tem priznavam, da sem razočarana nad angažiranjem SVIZ-a, ki se zgolj z opozarjanjem, ni odločneje postavil na stran učiteljev, za njihovo dostojanstvo in spoštovanje integritete.

V upanju na boljše čase vas lepo pozdravljam,
Ana

Mirjana
04.03.2021

Spoštovani,

želim, da si sindikat prizadeva, da bi tudi v Sloveniji uradno priznali neinvazivne HAG teste na slino, ki jih že uporabljajo v nekaterih državah EU (nekateri se že dobijo pri nas). Potem s testiranjem najbrž več ne bi bilo težav.

Lep pozdrav, Mirjana

Tina
23.02.2021

Dr. Andraž Teršek je med drugim zapisal: ‘Seveda vem tudi to (informacije običajno prispejo na moj naslov nekaj minut po tem, ko se lansirajo v javni prostor, včasih tudi prej…), da se šolnikom in drugim zaposlenim, tudi in celo v zasebnem sektorju, dobesedno »grozi«, da bodo v primeru zavrnitve golega – znanstveno dokazano nezanesljivega – testiranja za Covid-19 z brisom iz nosne votline (saj ne more biti res, pa je) »osebno odgovorni za NAKLEPNO  širjenje okužbe«, celo kazensko preganjani, ali pa najmanj odpuščeni z delovnega mesta. To niso samo pravno deplasirane trditve.  Take depeše, okrožnice, odredbe, navodila… so tudi kaznivo dejanje. Stek kaznivih dejanj. In če se res zgodi odpoved delovnega razmerja, ali prepoved prihajanja na delovno mesto, ali drugačna škoda posamezniku – nemudoma gre vložiti tožbo na Delovno in socialno sodišče, ali pa na Upravno sodišče.’

Menim, da ima SVIZ dovolj znanja in pravnih strokovnjakov, da bi se tu lahko postavil za pravice ljudi, ki jih zastopa. Zato se tu samo od sebe postavlja vprašanje, če mu je to SPLOH v interesu? Vse bolj se mi dozdeva, da je zgolj organizacija v službi kapitala in interesov politike. Te vaše izjave brez konkretnih dejanj pa so nam, učiteljem le pesek v oči. Ovce se pač striže.

Ste se kdaj vprašali, kako smo mi zaščiteni pred razposajenimi, tudi kričečimi, netestiranimi otroci v PBjih? Saj ni problema, to je naše delo. Ampak je potem to res sorazmerno s tem, da smo mi, netestirani ali pač testirani z nezanesljivimi testi, z maskami med poučevanjem, kazensko odgovorni, če se učenec naleze od nas? Kdo je tu nor?

Dejstvo je, da ste nas pustili na cedilu. Čas bo zagotovo povedal svoje.

roza
18.02.2021

Brezpredmetno je testiranje ob petkih za nov delovni teden. Kot da virus ne napada med vikendom... sploh sedaj, ko so meje sproščene in bodo ljudje željni vsega tekali po Sloveniji gor in dol ali pa celo po tujini...

Ljudje niso ponotranjili samozaščite in negativen test v petek ne pomeni varnosti v ponedeljek na delovnem mestu...

Testiranje s hitrimi testi je nezanesljivo z vseh vidikov, pozitiven je na PCR-u lahko negativen, vendar tudi negativen hitri test je lahko na PCR-u pozitiven... odvisno od hitrega testa oz. verjetno materiala, iz katerega je narejen.
A se kdo zaveda, kako hud stres za človeka je pozitiven test, za katerega se potem izkaže , da ni... življenje se v trenutku spremeni. karantena, psihična obremenitev domačih, ponovno testiranje...ljudje so po več dni čakali na PCR-testiranje...
vsaj to bi se moralo urediti, da bi vsak pozitiven testiranec še isti dan izvedel rezultat PCR-testa...

Podpiram testiranje, vendar s PCR-testi. Tako pa imam občutek popolne nezaščitenosti....
Da o drugi zaščiti sploh ne govorim... vse je prepuščeno šolam... prav bojim se iti ne delovno mesto v razred na 50 kvadratov s 30 odraslimi ljudmi, ki prihajajo iz različnih krajev radija 50 kilometrov... tako da o mehurčkih ne moremo govoriti...

Lilijana
16.02.2021

Gospod Robert,
tudi jaz poznam to informacijo in sem že dobila povratno informacijo nadrejenih,ki pravijo, da te nihče ne sme prisilit. AMPAK, takoj sem tudi izvedela, da ne bom dobila plačane bolniške,če zbolim, da bom morala prevzet odgovornost (čeprav sem bom lahko okužila od učencev) in ne vem še kakšne omejitve bodo postavili. Jaz bom vztrajala, saj cepivo ,s katerim nameravajo cepiti nas je tisto,ki ni primerno za starejše od 65 let.
To so zelo zelo resni posegi v telo. Kdo bo pa prevzel odgovornost za kontraindikacije,ki se lahko pojavijo tudi čez leta?
Proizvajalci so zakonsko oprani krivde, zdravniki ne vedo, kaj je v cepivih in tudi ne vedo kakšne so lahko kontraindikacije.
Nihče nas ne bo rešil,če se ne bomo sami. Hvala,ker delite mnenje. Vse dobro,Lilijana

Marta
16.02.2021

Se zelo strinjam z g. Robertom ...

Robert
16.02.2021

Spoštovnai,

Sam sem tudi član SVIZA. V zadnjem času se dogaja prava katastrofa, glede odzivnosti in delovanje SVIZA.
To, da se samo ponavljajo opozorila ni za nikamor. Treba je resno pristopiti k reševanju problematike. Na celi črti ste pogoreli s hitrimi testi. En kup praznih opozoril, ki jih ni slišal nihče, da bi vsaj malo zasčitili pravice šolskih delavcev, ki čakajo v dolgih vrstah za hitri test. Sedaj se, očitno, pripravlja še nekaj "hujšega".

Kar verjetno že veste je nedolgo nazaj prišla v javnost, da se prpravlja odlok, ki bo šolnskim delavcem "zapovedoval" oz. jih prisil v cepljenje. Taka prisila je pa veliko večja kot jemanje brisov in je poseg v človekovo pravico ter je nedopustna. Slovenija je tudi podpisnica dokumenta o cepljenju v Skupščini Sveta Evrope (https://pace.coe.int/en/files/29004/html) in pod točko 7.3 je jasno zapisano, da cepljenje ni obvezno. Torej pravna podlaga je!

Zato pozivam SVIZ, da se nemudoma in resno organizira in k tem problemu resno pristopi. Treba je pristopiti z vsemi sredstvi, najprej pravno, drugače tudi z stavko ali bojkotom. Namreč, ko bomo izgubili katerokoli pravico, jo bo izredno težko dobiti nazaj.

Valentina
15.02.2021

Mene pa samo zanima, kot v naslovu.:
KOMU PONAVLJATE OPOZORILA?
Vas sploh kdo resno jemlje?

Sem članica SVIZA od vsega začetka - 20 let, pa počasi končujem svojo zgodbo.
Tale pasivna drža ob vsem tem me je res presenetila.

Jelka Hedžet
15.02.2021

Za gospo Jasmino:
ja, 5. februarja smo od šolske sindikalne zaupnice dobili na mail anketo Sviza z naslovom Anketa za članice in člane v srednjih šolah (odpiranje šol, testiranje, dodatek za rizične razmere). Očitno ta anketa do mnogih članov ni prišla.

Lilijana Merc
15.02.2021

Spoštovani!
Od SVIZA pričakujem-o, da bo zastopal moje/naše pravice in da ne bo dajal izjave, da večina(nič ne vem o anketi) ne nasprotuje testiranju. Testiranje že, če je manj invazivno, tako pa mnogi sprejemamo ta poseg z nezaupanjem in pomislekom ali je to varno za nas kot posameznike.

Zaskrbljujoča je izjava,da je SVIZ predlagal cepljenje, ne upoštevajoč vrsto podanih obrazložitev, da je glede cepiva veliko neznank in glede na izkušnje, da se najprej pojasni, da bo testiranje in zdaj cepljenje neobvezno, in kot vemo testiranje je obvezno, lahko predvidevamo, da se bo enako zgodilo s ceplenjem. Odgovornosti za kontraindikacije ne prevzema nihče, oziroma jo moramo sami,čeprav si se MORAL cepit.

SVIZ mora popravit izjavo , da se ceplenje ponudi tistim, ki to ŽELIJO, kar je vseeno drugače kot NEOBVEZNO.

Se sploh zavedate kaj pomenijo ta cepiva za zdravje dolgoročno? Nihče ne jamči varnostI!
Koliko odmerkov in kako dolgo bodo zadostovali?
Ali za vse posameznike enake doze?
Ali cepiti tudi tiste,ki imajo dovolj protiteles in močan imunski sistem?
Za vsak zdravstveni poseg potrebujemo napotnico od osebnega zdravnika, ali za te posege jih naenkrat več ne? Pred vsakim posegom zdravniki opravijo preventivno pregled zdravstvenega stanja, pred ceplejnjem pa ne? Kako vedo kakšni odmerek potrebuje posameznik? Še živali stehtajo preden dobijo odmerek cepiva glede na njihovo težo, ali za 50 oziroma 100 kg ćloveka veljajo enake doze cepiva?

V parlamentu je pedopsihiatrinja zelo jasno podala dileme glede cepiv. Posnetek njenega govora je še vedno na voljo. Kakorkoli, veliko je še dilem. Zavedajte se, da zastopate ljudi,ki nesebično skrbimo za najmlajše in to odgovorno in predano.

Bodite tudi vi odgovorni in predani, če boste povezali vse učitelje na pravi način, da dosežemo svojo pravico, vam bomo sledili. Nisem za proteste, obstajajo pravne poti. Imate pravnike, torej ukrepajte in to zelo hitro. Lep pozdrav,Lilijana

Jasmina
15.02.2021

Za gospo Hedžet: Dobili ste anketo o testiranju? Bi jo naj dobili vsi ? Na naši šoli nismo dobili ničesar...
Tudi z gospo Andrejo se strinjam - da ti tako vsem na očem potiskajo palčko v nos je izredno ponižujoče. Da o tem, pa bi moral sindikat dost bolj aktivno nastopiti, da učitelji ne vstopamo tako nezaščiteni v različne skupine netestiranih učencev, ki ne nosijo mask, sploh ne govorim... Prav strah me je nastopiti službo...

Pozdrav.

Jelka Hedžet
15.02.2021

Mene pa zanima, kaj pomeni ta del besedila iz SVIZ-ove objave, citiram: "Medtem ko velika večina – ne le sindikalnih zaupnic in zaupnikov, pač pa tudi vseh zaposlenih v slovenskih vrtcih in šolah – testiranju ne nasprotuje..." Prosim za podatek, kaj je za vas "velika večina". Domnevam, da ste podatke zbrali na podlagi ankete, ki so nam jo po mailu posredovali šolski sindikalni zaupniki in zaupnice. Če ne vsi zaposleni, bi si analizo odgovorov vaše ankete zaslužili vsaj člani sindikata.

Andreja Rihter
15.02.2021

Spoštovani,

res je, da SVIZ ne sodeluje pri sprejemanju nesorazmernih odlokov in zakonov glede obveznega testiranja, ki mu bo verjetno sledilo obvezno cepljenje zaposlenih v šolstvu. Res pa je tudi, da lahko prouči možnosti presoje odlokov, odredb... na Ustavnem sodišču ali v okviru evropskih sodišč.
Najbrž marsikoga zanima tudi analiza praks v ostalih članicah EU. Je testiranje in cepljenje obvezno? Za koga? S kakšnimi testi?
Ob dejstvu, da je vse več tudi lažno negativnih testov, je umestno vprašanje, če je vračanje v šole res varno za vse deležnike.
Pa še zadnje ponižanje v obliki organizacije nedeljskih hitrih testov po sistemu drive- in ali v športnih dvoranah, kjer je človek prisiljen nastaviti svoj nos in morebitno nehoten odziv telesa na ogled sotrpinom, ki že čakajo v vrsti. O osnovni človekovi pravici do dostojanstva in zasebnosti pa nič.

Lep pozdrav,
Andreja Rihter

Vaš komentar