Ljubljana, 9. 1. 2018

SVIZ povabil vladno stran na pogajanja

Na današnji seji Glavnega stavkovnega odbora SVIZ, prvi po napovedi stavke, so se članice in člani uvodoma formalno seznanili z rezultati glasovanja članov in ostalih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju o stavki, ki je potekalo med 6. in 13. decembrom lani. Kot je že znano, je za stavko glasovalo 37.186 zaposlenih, kar je 94,2 % vseh zaposlenih, ki so glasovali o stavki, proti stavki je glasovalo 2.283 zaposlenih, kar je 5,8 % vseh zaposlenih, ki so glasovali o stavki. Stavka je bila izglasovana na 683 zavodih, kar je 96,6 % , 24 zavodov je glasovalo proti, kar je 3,4 %.

Ker se vladna stran vse doslej, ne ob posredovanju SVIZ-ovih predlogov sprememb tarifnega dela Kolektivne pogodbe za dejavnost vzgoje in izobraževanja, ki odpravlja nesprejemljivo nižje vrednotenje vzgojno-izobraževalnega dela, sredi lanskega oktobra, ne ob napovedi splošne stavke 30. novembra lani, ni odzvala na naše pozive, zahteve in prošnje za sestanek in začetek pogajanj, je SVIZ danes sklenil ubrati drugo pot – skladno s 4. členom Zakona o stavki in glede na to, da se vlada RS očitno izogiba svojim zakonskim obveznostim, je SVIZ povabil ministrico dr. Majo Makovec Brenčič, da se v imenu Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport udeleži pogajanj o zahtevah SVIZ za spremembo tarifnega dela KPVIZ. 1. krog pogajanj smo sklicali za petek, 12. januarja, ob 11. uri v prostorih SVIZ-a v Ljubljani. Vabilo je bilo posredovano tudi ministrici za finance mag. Mateji Vraničar Erman in ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju.


 

Člani Glavnega stavkovnega odbora SVIZ so razpravljali še o organizaciji in izvedbi stavke 14. februarja ter protestnega shoda ta dan opoldne v Ljubljani, na katerega so vabljeni stavkajoči v čimvečjem številu. Vse potrebne informacije o stavki in shodu bo GO SVIZ v prihodnjih dneh posredoval na naslove sindikalnih zaupnikov, medtem ko imajo tudi predsednice in predsedniki območnih odborov sindikata te informacije in se zainteresirani lahko obrnejo neposredno nanje, zlasti glede organizacije prihodov na protestni shod v Ljubljano na dan stavke. Hkrati je Glavni stavkovni odbor zadolžil predsednike območnih odborov SVIZ, da do konca tega mesec izvedejo sestanke s sindikalnimi zaupniki in jih podrobneje seznanijo z načrti za izvedbo stavke ter z organizacijo protestnega shoda in sodelovanja na njem.

Po koncu seje smo pripravili izjavo za medije, posnetka izjav predsednice Glavnega stavkovnega odbora in glavnega tajnika SVIZ sta objavljena zgoraj, tu pa objavljamo še odgovore na novinarska vprašanja (in sicer o tem, kolikšna je vrednost zahtev SVIZ po zvišanju plač, ali je še možno, da stavka ne bi bila izpeljana, ter o sami (praktični) izvedbi stavke):


 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar