Ljubljana, 8. 7. 2020

SVIZ se pridružuje peticiji Srednješolce nazaj v šolo

Sorodne objave

sporočilo za medije!

SVIZ SE PRIDRUŽUJE PETICIJI »SREDNJEŠOLCE NAZAJ V ŠOLO«
Ministrstvo bi moralo nujno prisluhniti praktikom, njihovim predlogom in pomislekom.
 


Ljubljana, 8. julija 2020 – Učiteljice in učitelji Prve gimnazije Maribor so pripravili peticijo Srednješolce nazaj v šolo, v kateri izražajo nasprotovanje ideji, da bi pouk za srednješolce v novem šolskem letu potekal – delno ali v celoti – na daljavo. Poudarjajo, da je bila ta oblika pouka v času, ko smo se marca letos vsi skupaj znašli v nepričakovani situaciji epidemije in je javno življenje obstalo, sicer ustrezna rešitev, vendar pa da šolanje na daljavo na sme postati dolgoročna rešitev. Z mnenjem, da je treba »v epidemiološki situaciji, ki bi v naslednjem šolskem letu omogočila odprtost javnega življenja in pouk v osnovnih šolah, nujno poiskati rešitve za izvedbo celotnega pouka v šolah tudi za vse srednješolce,« se strinja tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ). SVIZ se tako pridružuje kot podpisnik peticije, k temu pa vabi tudi vse svoje članice in člane.

Enako kot SVIZ, ki v oblikovanje možnih načinov izvajanja vzgoje in izobraževanja v prihodnjem šolskem letu ni bil vključen, temveč je bil zgolj povabljen na »predstavitev modelov za izvajanje izobraževalnega procesa v šolskem letu 2020/21 glede na različne epidemiološke situacije«, ko si bili ti že pripravljeni, so bili tudi zaposleni na mariborski gimnaziji z možnimi modeli poteka pouka seznanjeni iz medijev. SVIZ podpira njihovo stališče, da predlog, da bi pouk za srednješolce jeseni potekal delno ali v celoti na daljavo, ni sprejemljiv, kar avtorji peticije utemeljujejo na podlagi svojih dolgoletnih izkušenj iz prakse in ob odličnem uvidu v realne in specifične situacije udeleženih v vzgojno-izobraževalnem procesu.

To, da je ministrstvo SVIZ in s tem tudi veliko večino praktikov v šolah in vrtcih v naši državi, ki jih sindikat zastopa, izključilo iz priprave modelov za izvedbo novega šolskega leta, SVIZ navaja k sklepu, da ministrstvo znanja ter predlogov učiteljic in učiteljev praktikov, svetovalnih delavk in delavcev, knjižničark in knjižničarjev, vzgojiteljic in vzgojiteljev ter njihovih pomočnikov in pomočnic pri delovanju šol in vrtcev v izrednih okoliščinah ne potrebuje. Ob tem ni odveč izpostaviti, da za področje vrtcev možne rešitve in modeli za potek vzgojno-izobraževalnega dela sploh niso bili omenjeni. Takšno izhodišče, da je mogoče vzgojno-izobraževalni sistem voditi brez sodelovanja praktikov, ki procese v zavodih izvajajo, je po prepričanju sindikata povsem zgrešeno, hkrati pa je do izobraževalk in izobraževalcev tudi žaljivo, saj jim sporoča, da pristojno ministrstvo od njih pričakuje, da bodo zgolj izvajali, kar jim nalaga in jim bo v prihodnje še naložilo. V razpravi o možnih različicah izobraževanja v jeseni ministrstvo prav tako ni podalo nobenih pojasnil o tem, kako naj bi v šolah in vrtcih potekalo delo administrativno-računovodskih in tehničnih delavcev.


SVIZ znova izpostavlja, da nikakor ne bo popustil v zahtevi, da se zaposlenim v vzgoji in izobraževanju zagotovi pravico do sodelovanja pri oblikovanju šolske politike, zato v celoti podpira tudi peticijo učiteljic in učiteljev Prve gimnazije Maribor ter tam zapisane utemeljitve in zahteve.

 

 


X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar