Ljubljana, 23. 5. 2022

SVIZ solidaren s stavkajočimi na RTV Slovenija

sporočilo za medije!

 

SVIZ SOLIDAREN S STAVKAJOČIMI NA RTV SLOVENIJA

 

Sindikat podpira zahteve stavkovnega odbora in njegove pozive k spoštovanju socialnih partnerjev in socialnega dialoga.

 

Ljubljana, 23. maja 2022 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) se pridružuje podpornikom današnje opozorilne stavke na RTV Slovenija ter stavkajočim izreka solidarnost ob njihovih upravičenih zahtevah, med njimi za zaščito in ohranitev novinarske, uredniške in institucionalne avtonomije ter s tem boljše razmere za delo in ustvarjanje, za spoštovanje strokovnih, programskih in etičnih standardov, za dvig najnižjih plač na RTV ter vzpostavitev spoštljivega, enakovrednega (socialnega) dialoga.

Enako kot je SVIZ pred enim letom podprl prizadevanja zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji (STA) za ohranitev avtonomije STA kot javnega servisa, ki poroča v skladu s profesionalnimi kriteriji in novinarsko etiko, in njihove zahteve za ustrezne delovne pogoje ter plačilo, tudi tokrat podpira kolegice in kolege na RTV Slovenija v njihovih zahtevah, da bi jim bilo kot zaposlenim v največji medijski in kulturni instituciji v državi omogočeno pripravljati in javnosti posredovati kakovostne in verodostojne vsebine ob spoštovanju njihove avtonomije. Hkrati so za SVIZ nesprejemljive grožnje s sankcijami, ki so jih s strani vodstva ustanove deležni nekateri zaposleni zaradi svobodnega izražanja kritičnih mnenj o delovanju zavoda ali ko opozarjajo na kršitve zakonodaje, statuta in drugih internih predpisov RTV Slovenija.

Stavka je legitimna, a obenem vedno skrajna odločitev zaposlenih, ko so bile izčrpane vse druge možnosti. SVIZ zato poziva pristojne, naj prepoznajo resnost položaja ter odgovorno pristopijo k obravnavi in reševanju argumentiranih opozoril in zahtev novinarjev in drugih zaposlenih na RTV Slovenija. A obenem SVIZ podpira njihovo napoved zaostritve stavke in sindikalnih aktivnosti, če v enem tednu ne bo prišlo do ustreznih dogovorov in sklenitve stavkovnega sporazuma.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar