Ljubljana, 11. 3. 2021

SVIZ sprašuje NIJZ glede varnosti cepiva proti covidu-19


sporočilo za medije!SVIZ SPRAŠUJE NIJZ GLEDE VARNOSTI CEPIVA PROTI COVIDU-19
 
Sindikat direktorja NIJZ poziva, da se nemudoma javno in enoznačno opredeli glede varnosti cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca.

 


Ljubljana, 11. marca 2021 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je danes na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka naslovil urgentno pismo z zahtevo po takojšnji javni opredelitvi glede varnosti cepiva proti Covid-19 proizvajalca Oxford-AstraZeneca, ki ga je Vlada RS predvidela oziroma namenila za cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Celoten dopis sindikata NIJZ-ju se nahaja v nadaljevanju.

 


* * * * * * * * * ** * * * * * * * * *
 

Nacionalni inštitut za javno zdravje
Milan Krek, dr. med., spec., direktor
Trubarjeva 2

1000 Ljubljana
e-naslov: info@nijz.si

 

 

Ljubljana, 11. marca 2021

 


Poziv k takojšnji javni opredelitvi glede varnosti cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca


Spoštovani,

v minulih dneh so mediji povzeli zaskrbljujoče novice, povezane z vprašanjem varnosti cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Zatem ko je cepljenje s serijo omenjenega cepiva začasno zadržala Avstrija, so se za to odločile še Estonija, Latvija, Litva in Luksemburg, Danska pa je začasno povsem prekinila uporabo cepiva AstraZenece. Glede na našo Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 z dne 1. 3. 2021 so odmerki cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca predvideni in rezervirani za veliko večino zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, cepljenje le-teh pa po vsej Sloveniji poteka že v teh dneh.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki zastopa več kot 38.000 zaposlenih na omenjenih področjih, ob zapisanem pozivamo, da se Nacionalni inštitut za javno zdravje nemudoma javno in enoznačno opredeli glede varnosti cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Če obstaja kakršenkoli dvom v varnost tega cepiva, v SVIZ predlagamo razmislek, da se cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju z njim začasno zadrži.


S pozdravi,

 

 

 

Branimir Štrukelj,
glavni tajnik SVIZ

 


X X X X X


Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture 

Komentarji
Vanja
12.03.2021

In, kje je odgovor?

Vesna
12.03.2021

Spoštovani,

morda je ena od šol res morala za en dan zapreti svoja vrata. Vendar niso simptomov razvili le njihovi učitelji. Tudi na drugih šolah je podobno. Glede na to, da so stranski učinki v obliki blažjih simptomov (vročina, slabost, prebavne motnje) pričakovani, sem mi zdi smešno, da so se lotili cepljenja sredi tedna. Menda ne pričakujejo, da bodo učitelji s temi simptomi stopili pred učence? Učitelji se bodo pozdravili in se vrnili na delo. Vsa ta drama je zgolj posledica organizacijskega spodrsljaja. Drugič naj cepljenje organizirajo v petek. Učitelji in drugi zaposleni v šolstvu bomo sicer imeli nekoliko pokvarjen vikend, učenci pa vsaj ne bodo prikrajšani za običajen pouk.

Lep pozdrav,
Vesna

Marta
12.03.2021

Pozdravljeni.

Tudi jaz zelo pozdravljam odziv Sviza v ključnem trenutku. Več šol po Sloveniji se sooča z bolniško odsotnostjo zaradi stranskih učinkov cepljenja in je potrebno skrbno pogledati in upoštevati tudi prakso in stanje na terenu ter stopnjo odzivnosti stranskih učinkov, ne samo vsiljevati zaskrbljujoče trditve nekaterih strokovnjakov, kot so npr. izjava g. Poklukarja ipd. da je potrebno verjeti v cepivo. Zaupanje si je potrebno prislužiti! Saj nismo v neki sekti, da bomo slepo verjeli nečemu in pohodili svoje vedenje in občutke, če praksa kaže drugače. Trenutno pa si teorija in praksa stanja po cepljenju resnično ne stojita z roko v roki.

BOJANA Križman
11.03.2021

Na FB je objavljena novica, da je morala Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda, Velenje,
za jutri odpovedati pouk, ker so po cepljenju učitelji zaradi močnih reakcij morali na bolniško.
To ni dobro, bomo res učitelji razlog za zaprtje šol.

Andreja
11.03.2021

Spoštovani,

pozdravljam poziv SVIZ glede varnosti cepiva Astra-Zenece, vendar bi si upala napovedati odgovor. Menim, da je vsekakor nujno tudi preveriti upravičenost zahteve po tedenskem testiranju za tiste, ki se ne želimo cepiti. Stroka namreč ves čas poudarja, da se človek, ki je prejel cepivo, še vedno lahko okuži in okužbe prenaša naprej. Še več, tudi zboli lahko, le milejšo obliko prebolevanja obljubljajo. V čem je torej smiselnost testiranja le tistih, ki se ne bodo odločili za cepljenje? Gre le za mehkejši pristop do prisile, saj enkrat se bomo pa menda le naveličali testiranja?!

Lep pozdrav,
Andreja

Vaš komentar