Ljubljana, 12. 1. 2021

SVIZ za prizadete v potresu na Hrvaškem

Ljubljana, 12. januarja 2021

Spoštovani,

ob rušilnem potresu, ki je tik pred iztekom minulega koledarskega leta prizadel Hrvaško, so se prebivalci Petrinje, Siska, Gline in nekaterih okoliških krajev znašli v veliki stiski. Silovita naravna nesreča je nekaterim žal vzela najbližje, številni so bili poškodovani, večina na omenjenem področju pa je izgubila tako rekoč vse, kar jim je prej v dolgih letih uspelo ustvariti. Kraji, ki so bili navkljub zahtevnim razmeram epidemije covida-19 še pred nekaj dnevi polni življenja in upanja, so se v zgolj nekaj sekundah 29. decembra 2020 spremenili v ruševine. Hrvaški so na pomoč že priskočile številne države, tudi Slovenija. Za prizadeto območje pomoč zbirajo različne humanitarne organizacije, množično pa so se aktivirali tudi posamezna društva, podjetja in posamezniki. Tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) smo prepričani, da je naša človeška dolžnost, da znova pokažemo svojo solidarnost s soljudmi v težavah in izpeljemo dobrodelno akcijo zbiranja sredstev, saj se bo življenje na prizadetih območjih lahko obnovilo le z veliko medsebojnega sodelovanja in ustrezno materialno pomočjo.

Večina prebivalcev na področju Petrinje, Siska in Gline ter okoliških krajev je namreč ostala brez imetja in najosnovnejših sredstev, potrebnih za življenje, njihova bivališča pa so povsem uničena ali toliko poškodovana, da v njih ne morejo več prebivati. Po podatkih, ki nam jih je uspelo pridobiti od hrvaških kolegov, je na prizadetem območju zelo poškodovanih tudi več kot polovica vseh osnovnih in srednjih šol, večina vrtcev in tudi pedagoška fakulteta v Petrinji, ki jo sicer obiskuje približno 500 študentk in študentov. Zatem ko bodo vsi ljudje na varnem, bo prav obnova vzgojno-izobraževalnih ustanov med prioritetami lokalnih oblasti, saj, kot poudarjajo, so prav vrtci in šole temelj normalnega življenja v skupnosti.

V skladu s temeljnim načelom solidarnosti s posamezniki v stiski, ki je vtkana v celotno delovanje našega sindikata že vse od ustanovitve leta 1990, je Glavni odbor SVIZ na svoji 18. izredni seji 5. januarja letos soglasno potrdil sklep, da med svojimi članicami in člani, sindikati zavodov ter drugimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, ki bi bili pripravljeni pomagati, izpeljemo dobrodelno akcijo »SVIZ ZA PRIZADETE V POTRESU NA HRVAŠKEM«. Za namen pomoči našim sosedom bomo po odločitvi glavnega odbora k zbranim sredstvom dodali še 10.000 evrov iz solidarnostnega sklada SVIZ.


Cenjeni sindikalni zaupnice in zaupniki, vljudno vas prosimo, da z dobrodelno akcijo seznanite kolegice in kolege iz svojih zavodov, ter se vam že vnaprej zahvaljujemo za trud in zbrani denar. V SVIZ bomo v sodelovanju s hrvaškimi kolegi poskrbeli, da bo ta zagotovo prišel v prave roke in da bo porabljen izključno za odpravo posledic nedavnega uničujočega potresa. O poteku akcije in o zbranih sredstvih ter predaji le-teh hrvaškim kolegom vas bomo obvestili.

Za vse dodatne informacije o dobrodelni akciji »SVIZ ZA PRIZADETE V POTRESU NA HRVAŠKEM«, ki bi jih morda potrebovali, nam lahko pišete na e-naslov info@sviz.si ali nas pokličite po telefonu 01 24 40 904 (Nadja Götz, pomočnica glavnega tajnika).


Dobrodelna akcija »SVIZ ZA PRIZADETE V POTRESU NA HRVAŠKEM« poteka od torka, 12. januarja 2021, do srede, 10. februarja 2021.

Vsa sredstva, ki jih bomo v tem času zbrali na transakcijskem računu, odprtem pri NLB, d. d., Ljubljana, SI56 0222 2025 7396 053, sklicna številka (00) 2042-2021 (SVIZ Slovenije, Oražnova ulica 3, 1000 Ljubljana, koda vplačila po nalogu: »CHAR«, namen plačila: »SVIZ ZA PRIZADETE V POTRESU NA HRVAŠKEM«), pa bo SVIZ, kot rečeno, namenil izključno za odpravo posledic nedavnega uničujočega potresa v Petrinji, Sisku, Glini in okoliških krajih.


Vnaprej iskrena hvala za vašo vnovično dobrodelnost!


V solidarnosti in z lepimi pozdravi,Jelka Velički, predsednica GO SVIZ

Branimir Štrukelj, glavni tajnik SVIZ

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar