Ljubljana, 24. 12. 2021

Svizove novice (december 2021)

 

Po decembrskih e-Svizovih novicah, ki jih tokrat objavljamo, bomo v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture vstopili že v 12. leto, odkar vsak mesec med šolskim letom redno pripravljamo to našo publikacijo. Celoten arhiv e-Svizovih novic je dostopen tukaj.

Želimo si, da bi tudi tokratno številko z zanimanjem prebrali – med drugim pišemo o zadnji letošnji seji najvišjega organa SVIZ med dvema kongresoma, na kateri je bil sprejet tudi sklep, da ministrico za izobraževanje pozovemo k takojšnjemu ukrepanju ob pomanjkanju kadra v vrtcih in šolah ter posledičnih presežnih obremenitvah tistih zaposlenih, ki pa na delovnih mestih so. Prav tako so članice in člani glavnega odbora soglašali z vnovičnim pozivom poslankam in poslancem, naj zavrnejo škodljive spremembe v sestavi svetov zavodov v vzgoji in izobraževanju. Spremembe v ZOFVI, ki v vrtcih in šolah zmanjšujejo vlogo stroke ter povečujejo vpliv politike, je državni zbor na izredni seji ta teden zatem potrdil, interesna skupina delojemalcev pa bo na zakon predlagala odložilni veto.
 
Pišemo še o nesprejemljivem predlogu vladne koalicije o dvigu najvišjega plačnega razreda za zgolj skupino zaposlenih v javnem sektorju, sodbi, v kateri je ustavno sodišče pritrdilo stališčem sindikata, odgovoru, ki ga je ministrstvo za izobraževanje podalo k pozivu sindikata k takojšnjemu ovrednotenju strokovnih nazivov in zahtevi za dvig osnovnega plačnega razreda za delovno mesto Vzgojitelj predšolskih otrok – pomočnik vzgojitelja. Dodajamo še zabeležko s sestanka pri rektorju ljubljanske univerze in dopis ministru za kulturo, ker mnogi zaposleni v javnih kulturnih zavodih za delo, ki ga opravljajo na domu, ne prejemajo zakonsko določenega nadomestila.
 
Vljudno vas torej vabimo k branju decembrskih e-Svizovih novic in da za še več informacij večkrat obiščete našo spletno stran www.sviz.si .


Želimo vam prijetno nadaljevanje decembra in odlično leto 2022!
 
Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar