Ljubljana, 31. 3. 2022

Svizove novice - marec 2022Ljubljana, 31. marca 2022

 


Spoštovani bralke in bralci e-Svizovih novic,


ob izteku prvega letošnjega pomladnega meseca smo v SVIZ pripravili novo številko naše mesečne publikacije, v kateri objavljamo osrednje dogodke, ki so marca usmerjali dejavnost sindikata.

Na svoji redni spomladanski seji so se srečali članice in člani najvišjega organa sindikata med dvema kongresoma, v okviru le-te pa se je sešel tudi glavni stavkovni odbor, ki se je opredelil do nadaljevanja aktivnosti v splošni stavki v vzgoji in izobraževanju. Prvi stavkovni dan smo izpeljali 9. marca 2022, prav na dan stavke pa je sindikat prejel vabilo resorne ministrice na »delovni pogovor glede odprtih vprašanj«, a se srečanja, kot ga je ministrstvo predvidelo, zatem nismo udeležili. Razloge za to je glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj skupaj s predsednikom Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazdom Kovačičem predstavil v izjavi za medije. V skladu s sklepom glavnega stavkovnega odbora smo v SVIZ politične stranke, ki bodo sodelovale na tokratnih državnozborskih volitvah, pozvali, naj se jasno opredelijo do stavkovnih zahtev 37.248 zaposlenih v slovenskih vrtcih, šolah, dijaških domovih in na fakultetah, ki so izglasovali splošno stavko v vzgoji in izobraževanju.

V marčevskih e-Svizovih novicah namenjamo prostor še problematiki številnih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki za svoje delo prejemajo zgolj minimalno plačo, pobudi za izboljšanje plačnih pogojev mladih raziskovalk in raziskovalcev ter tekmovanju v veleslalomu, ki ga je na Golteh pripravil območni odbor SVIZ Velenje. Zabeležili smo tudi podporo SVIZ Inštitutu 8. marec pri zbiranju podpisov za predlog zakona proti škodljivim ukrepom oblasti, shodu Mladih za podnebno pravičnost in dobrodelno akcijo SVIZ za Ukrajino.


Želimo si, da bi vam bile zbrane novice v koristno informacijo, in vas vabimo, da našo dejavnost sproti spremljate tudi na spletni strani www.sviz.si. Svizove novice_marec 2022