Ljubljana, 3. 12. 2019

Ta veseli dan kulture

Na dan rojstva Franceta Prešerna 3. decembra kulturne ustanove po vsej Sloveniji v okviru akcije Ta veseli dan kulture – ta letos poteka že 20. leto zapored – z razstavami, predstavami, vodenji, delavnicami ipd. ponovno odpirajo svoja vrata.

Zdaj že tradicionalna akcija Ta veseli dan kulture je z leti prerasla v množični kulturni dogodek in veselo praznovanje Prešernovega rojstnega dneva, ki združuje željo ljudi po kulturi in njeno dostopnost.

Po vsej državi je v okviru letošnjega praznika kulture organiziranih več kot 300 brezplačnih dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam. Vsi dogodki s podrobnimi opisi so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge karakteristike – klik!

V Ljubljani, denimo, si bo med drugim mogoče ogledati stalne in občasne razstave v vseh nacionalnih in pooblaščenih muzejih, galerijah in drugih javnih zavodih, organizirani bodo tudi vodeni ogledi. Različne aktivnosti so pripravili na Ljubljanskem gradu, v Narodni in univerzitetni knjižnici, Gledališkem muzeju Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi), Mestni knjižnici Ljubljana in v Cankarjevem domu. V Slovenskem šolskem muzeju so ponudili učne ure lepopisa, v SNG Drama, Mestnem gledališču ljubljanskem ter Slovenskem mladinskem gledališču pa brezplačne predstave. Program za najmlajše so pripravili v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova, Muzeju novejše zgodovine Slovenije ter gledališkem in šolskem muzeju. V Ljubljani bodo na dan odprtih vrat slovenske kulture predstavili še novosti na vseslovenskem jezikovnem portalu Fran. Kot omenjeno, bodo številni dogodki potekali po vsej Sloveniji, zato lepo povabljeni, da si ogledate program in izberete katerega po svojem okusu – Ta veseli dan 2019, program dogodkov.