Ljubljana, 1. 12. 2022

Ta veseli dan kulture

Ministrstvo za kulturo je z dnevom odprtih vrat slovenske kulture, imenovan tudi Ta veseli dan kulture, začelo v Prešernovem letu, leta 2000. Številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji v spomin na obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna, ki se je rodil 3. decembra 1800, na ta dan široko odpirajo svoja vrata in obiskovalce vabijo na brezplačne kulturno-umetniške dogodke.

Vabimo vas, da se udeležite katerega od dogodkov. Program dogodkov v živo in spletnih dogodkov je objavljen na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije - klik! Program omogoča razvrstitev dogodkov glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge posebnosti. Gre za širok nabor kulturno-umetniških dogodkov, namenjenih vsem starostnim skupinam.

Ministrstvo za kulturo 3. december že od leta 2000 imenuje Ta veseli dan kulture. Ne gre le za praznovanje. Ne gre le za obeleževanje rojstnega dneva našega pesnika Franceta Prešerna. To je dan, ko znova in veliko bolj javno kot druge dni v letu velja vabilo v muzeje, gledališča, na različne umetniške dogodke.

Zamisel za dan odprtih vrat slovenske kulture se je porodila z namenom približati kulturne vsebine čim širšemu krogu ljudi. Pobuda je v nekaj letih prerasla v najbolj množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji.

Na Ta veseli dan kulture se razkrije tudi dobitnika Prešernove nagrade in nominirance za nagrade Prešernovega sklada.

Povzeto po: Ministrstvo za kulturo (pridobljeno 1. 12. 2022)