Ljubljana, 7. 4. 2021

Testiranja v šolah in s tem odgovornosti se ne sme prenesti na zaposlene

sporočilo za medije!


TESTIRANJA V ŠOLAH IN S TEM ODGOVORNOSTI SE NE SME PRENESTI NA ZAPOSLENE

Učiteljice in učitelji za jemanje brisov niso usposobljeni, prav tako to tudi ni obveznost, ki bi bila zapisana v sklenjenih pogodbah o zaposlitvi.


Ljubljana, 7. aprila 2021 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je že ob uveljavitvi obveznega testiranja za zaposlene v vzgoji in izobraževanju – SVIZ je sicer zagovarjal prostovoljno testiranje, ki bi temeljilo na zaupanju, da bodo zaposleni ravnali odgovorno – opozarjal, da je učinkovitost le-tega bistveno zmanjšana, če je učitelj edini, ki se v razredu testira. Napovedano prostovoljno (samo)testiranje učencev in dijakov bi po mnenju SVIZ prispevalo k zmanjševanju prenosa okužb, zato ga sindikat podpira. Ob tem, kako neobčutljivo je bila informacija o testiranju podana, pa SVIZ hkrati ni začuden, da je zbudila širši odpor in številne pomisleke.  

SVIZ vsekakor nasprotuje zamisli, da bi bilo izvajanje testiranja učencev in dijakov v zadnjem triletju osnovnih šol in v srednjih šolah preneseno na učiteljice in učitelje. Ti za jemanje brisov in spremljajoče postopke testiranja niso usposobljeni, zato ne morejo prevzeti odgovornosti za morebitne negativne posledice, ki bi jih morda imelo izvajanje te naloge, ali se izpostavljati morebitnim tožbam v zvezi s postopki proti njim. Odvzemanje brisov poleg tega tudi ni obveznost, ki bi bila zapisana v sklenjenih pogodbah o zaposlitvi. Enostransko vladno vsiljevanje prevzemanja obveznosti pri prostovoljnem testiranju učencev in dijakov je nesprejemljivo, saj gre za delovno obveznost, ki bi jo morala Vlada RS predhodno dogovoriti s SVIZ, ki je legalni in legitimni reprezentativni zastopnik zaposlenih, ko gre za spreminjanje ali povečevanje delovnih obveznosti.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
Tajništvo GO SVIZ
10.04.2021

Spoštovana ga. Košir,

kar navajate, ne drži. Preberite si, prosimo - in obenem natančno -, naše številne objave in pozive oblastem o omenjeni temi (testiranje zaposlenih). Tudi, ko se obregate ob aktualno napoved testiranja učencev in dijakov ter naše domnevno skakanje v luft ob tem, je potrebno pozorno branje. Srž našega sporočila je povsem drugje, kot ga sami navajate in se obenj spotikate.
Lep pozdrav!

Tajništvo GO SVIZ

Mateja Košir
10.04.2021

Dragi DVIZ, za mene ste pogrnili na celi črti.
Niste se zavzeli za nas in za to, da nas ne bi tedensko testirali, glede na to, da smo edini testirani deležnik v dolgotrajnem stiku z netestiranimi učenci. Sedaj, ko se učencem obeta neinvazivno, neobvezno samotestiranje, pa skačete v luft. Testirana sem bila, reci piši, devetkrat, in glede na to, da se nisem cepila, ni videti konca.
Jaz sem z vami končala. V prihodnjem tednu izstopim.

Ne povem
08.04.2021

Veseli me, da se bo sedaj končno izkristaliziralo, na kateri strani je SVIZ.
Kar naenkrat so za nekatere dovolj zanesljivi in sprejemljivi tudi manj invazivni testi in samotestiranje, ampak seveda ne za slovenske učitelje, ki jih je potrebno do konca trpinčiti in poniževati z invazivnimi testi.
Ob tem, da za slovenske lekarnarje in zdravstvene delavce, ki res delajo z ogroženimi skupinami, redno testiranje niti ni obvezno.
Da se razumemo, nikakor nisem za to, da se kogarkoli tako pogosto testira na tako invaziven in boleč način. Ampak Sviz bi moral biti prvi, ki bi se zavzel za naše pravice in konec koncev, naše zdravje. Mislili smo, da vas za to tudi plačujemo. Žal mi je ob spoznanju, da temu ni tako.

P. N.
07.04.2021

Rada bi izpostavila dilemo in mislim, da je neverjetno, kar se dogaja ob zgoraj zapisanem. Ta vlada si lahko kar vse namisli in mi šolniki bi morali vse to kar brez vprašanj pojesti??!! Že dva meseca smo se prisiljeni testirati z invazivnimi in nezanesljivimi testi, katerih zanesljivost je zelo relativna. Kje je tu prostovoljnost, za katero se zavzemate SVIZ??? A vseeno tišimo vsi glavo v pesek, kot noji. Sedaj pa prihajajo z idejo, da bi še učence prostovoljno testirali. Varianta, da bi to učitelji strokovnajaki to izvajali ali pa bi se učenci kar sami doma testirali. Kdo se tu heca s kom? No pa dajmo še učiteljem to možnost, a ne? Nam še možnosti izbire drugega alternativnega manj invazivnega testa ne privoščite SVIZ. Pa to obstaja in ni nam problem samoplačniško. Prosim, da se zavzamete jasno in glasno na kateri strani ste.

Vaš komentar