Ljubljana, 7. 4. 2021

Testiranja v šolah in s tem odgovornosti se ne sme prenesti na zaposlene

sporočilo za medije!


TESTIRANJA V ŠOLAH IN S TEM ODGOVORNOSTI SE NE SME PRENESTI NA ZAPOSLENE

Učiteljice in učitelji za jemanje brisov niso usposobljeni, prav tako to tudi ni obveznost, ki bi bila zapisana v sklenjenih pogodbah o zaposlitvi.


Ljubljana, 7. aprila 2021 – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je že ob uveljavitvi obveznega testiranja za zaposlene v vzgoji in izobraževanju – SVIZ je sicer zagovarjal prostovoljno testiranje, ki bi temeljilo na zaupanju, da bodo zaposleni ravnali odgovorno – opozarjal, da je učinkovitost le-tega bistveno zmanjšana, če je učitelj edini, ki se v razredu testira. Napovedano prostovoljno (samo)testiranje učencev in dijakov bi po mnenju SVIZ prispevalo k zmanjševanju prenosa okužb, zato ga sindikat podpira. Ob tem, kako neobčutljivo je bila informacija o testiranju podana, pa SVIZ hkrati ni začuden, da je zbudila širši odpor in številne pomisleke.  

SVIZ vsekakor nasprotuje zamisli, da bi bilo izvajanje testiranja učencev in dijakov v zadnjem triletju osnovnih šol in v srednjih šolah preneseno na učiteljice in učitelje. Ti za jemanje brisov in spremljajoče postopke testiranja niso usposobljeni, zato ne morejo prevzeti odgovornosti za morebitne negativne posledice, ki bi jih morda imelo izvajanje te naloge, ali se izpostavljati morebitnim tožbam v zvezi s postopki proti njim. Odvzemanje brisov poleg tega tudi ni obveznost, ki bi bila zapisana v sklenjenih pogodbah o zaposlitvi. Enostransko vladno vsiljevanje prevzemanja obveznosti pri prostovoljnem testiranju učencev in dijakov je nesprejemljivo, saj gre za delovno obveznost, ki bi jo morala Vlada RS predhodno dogovoriti s SVIZ, ki je legalni in legitimni reprezentativni zastopnik zaposlenih, ko gre za spreminjanje ali povečevanje delovnih obveznosti.

X X X X X

Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije

Komentarji
roza
17.04.2021

Dragi kolegi!

Samotestiranje je super zadeva, saj lahko prepreči marsikatero skrito okužbo in posledično hudo covidno obolenje.

Vendar se moramo zavedati, da štoranje po nosu in snemanje mask 30 ljudi na 50 kvadratih ni sprejemljivo.
Tako, če logično pomisliš, takšno samotestiranje v razredih s 30 dijaki ni mogoče in tudi ne higienično.
Učitelj je zaščiten samo z masko!!!!!!
Pri testiranju pa vemo, kakšna zaščita mora biti, saj gre za potencialno možno okužbo oz. okuženo osebo. Pa tudi, če dobi skafander, ne more nato veselo poučevati še nekaj ur, sploh, če se odkrije kakšna okužba.

Video ministrstva, kako naj bi samotestiranje v razredih na šoli potekalo,ima napako, saj si dijak popolnoma odstrani masko, ko se samotestira, moral bi pa imeti usta pokrita zaradi aerosolov.
Tako, da so zadeve kar površno narejene.

Sama zagovarjam samotestiranje doma, v nedeljo zvečer. Mislim, da bi z vzpodbudno komunikacijo z otroki in tudi s staršilahko dosegli, da bi se samotestirali doma.
V srednjih šolah to sploh ne bi smel biti problem.

Ni mi jasno, zakaj ministrstvo temu nasprotuje in želi zadevo spraviti v šole?

A nam res ni mogoče zaupati, a smo ljudje res tako neodgovorni... ne vem, zakaj bi bil to problem...

Očitno je potrebno vsako zadevo zakomplicirati... in nekatere izpostaviti še večjemu stresu...

Jasmina
15.04.2021

Naj učencem pri teh testih pomagajo medicinci, ravnatelji ali pa kdorkoli drug, ki prejema mastni mesečni korona dodatek. Mi učitelji nismo med njimi....

Maja
14.04.2021

Pozdravljeni,

mislim, da je bilo dovolj poniževanja učiteljskega dela in s tem ne mislim samo na delo na daljavo. Tudi pred karanteno učiteljski poklic ni užival nikakršnega ugleda. Kljub vsemu smo do sedaj vsi zaposleni v vzgoji in izobraževanju naredili vse, da so šole in vrtci odprti, ne glede na nestrinjanja. Zdaj pa je dovolj. Zaenkrat sem diplomirala na pedagoški fakulteti, ko bom pa na medicinski, bom pa verjetno tudi zaposlena kje drugje. Pogrešam predvsem to, da nas, zaposlene, nihče nič ne vpraša. Tako kot nas nihče zdaj ne vpraša, kaj vse počnemo, da se stanje v VIZ normalizira. Počnemo namreč veliko več, kot pa je zapisano v okrožnicah, protokolih, navodilih.

Stanko Zavec
14.04.2021

Vse to so poslovni in ne zdravstveni ukrepi!

Tajništvo GO SVIZ
14.04.2021

Spoštovani,

SVIZ redno opozarja na nelogičnosti, neživljenjskost in problematičnost ukrepov - preštevilnih, ne zgolj teh, ki zadevajo testiranje. Ravno včeraj smo ministrici posredovali stališča in zahteve glede (samo)testiranja, med drugimi tudi to, da se tudi zaposlenim v vzgoji in izobraževanju omogoči manj invazivno testiranje s temi "novimi" testi, ki naj bi bili na voljo učencem in dijakom. Enako je že nekaj časa znano tudi naše stališče glede prevzemanja odgovornosti in ne nazadnje tudi dodatnih nalog, kar zadeva sodelovanje v procesu samotestiranja udeležencev izobraževanja. Tudi to smo ministrici v našem dopisu ponovili.
Lep pozdrav!

Tajništvo GO SVIZ

Ljiljana
13.04.2021

SVIZ že cel teden molči o tej temi. Zakaj? Jasno naj pove, da učitelji tega ne bomo počeli.

Silva
13.04.2021

Spoštovani!
Tudi jaz mislim, da nas je tokrat SVIZ pustil na cedilu. Zelo se zavzemam za to, da bi bile šole odprte, zato ne nasprotujem testiranju učiteljev niti testiranju dijakov. Sama sem se redno testirala, pa tudi že cepila s prvim odmerkom. Moti pa me, da se SVIZ bolj odločno ne zavzame za manj invazivno testiranje učiteljev. Ko je ravnateljica vprašala v ZD, ali bi lahko jemali brise iz žrela, je bil odgovor, da so za šolnike predvideni ti iz nosa!?? Zakaj le?? Podpiram tudi testiranje dijakov, saj je samo v tem primeru smiselno tudi testiranje učiteljev. Toda obvezno za vse, sicer je bedarija. Toda to ni naša naloga! Ali lahko bojkotiramo to delo? Sedaj je v novicah predstavljeno kot gotovo dejstvo, da se testiranje začne v petek.
A se vedno štrajka samo zaradi plač? Kaj pa zaradi vrnitve našega dostojanstva?

Maruša
12.04.2021

Pozdravljeni,
Mene pa zanima, ali je SVIZ svoje mnenje o tem, da učitelji nismo usposobljeni za (samo) testiranje učencev in da to ni v našem seznamu delovnih nalog, posredovano tudi na vlado?
Hvala za odgovor.

Jasmina
11.04.2021

Gospa Košir,

mislim, da zapisa SVIZa niste prav razumeli. Ne gre za to, da so proti testiranju učencev ampa zato, da breme testiranja in odčitavanja rezultatov ne bi bilo na plečih učitelja, kar se mi zdi prav. Kot učitelj nikakor ne želim imeti nobenega opravka s testiranjem učencev - to ni moje delo. To naj počnejo tisti, ki so za to strokovno uposobljeni. Da sploh ne govorim o tem, da nihče niti vprašal ni učitelje o njihovem mnenju. Samo določijo, mi pa naj tiho ubogamo...Včasih se kot učitelj počutim kot lutka vrvici...

Tajništvo GO SVIZ
10.04.2021

Spoštovana ga. Košir,

kar navajate, ne drži. Preberite si, prosimo - in obenem natančno -, naše številne objave in pozive oblastem o omenjeni temi (testiranje zaposlenih). Tudi, ko se obregate ob aktualno napoved testiranja učencev in dijakov ter naše domnevno skakanje v luft ob tem, je potrebno pozorno branje. Srž našega sporočila je povsem drugje, kot ga sami navajate in se obenj spotikate.
Lep pozdrav!

Tajništvo GO SVIZ

Mateja Košir
10.04.2021

Dragi DVIZ, za mene ste pogrnili na celi črti.
Niste se zavzeli za nas in za to, da nas ne bi tedensko testirali, glede na to, da smo edini testirani deležnik v dolgotrajnem stiku z netestiranimi učenci. Sedaj, ko se učencem obeta neinvazivno, neobvezno samotestiranje, pa skačete v luft. Testirana sem bila, reci piši, devetkrat, in glede na to, da se nisem cepila, ni videti konca.
Jaz sem z vami končala. V prihodnjem tednu izstopim.

Ne povem
08.04.2021

Veseli me, da se bo sedaj končno izkristaliziralo, na kateri strani je SVIZ.
Kar naenkrat so za nekatere dovolj zanesljivi in sprejemljivi tudi manj invazivni testi in samotestiranje, ampak seveda ne za slovenske učitelje, ki jih je potrebno do konca trpinčiti in poniževati z invazivnimi testi.
Ob tem, da za slovenske lekarnarje in zdravstvene delavce, ki res delajo z ogroženimi skupinami, redno testiranje niti ni obvezno.
Da se razumemo, nikakor nisem za to, da se kogarkoli tako pogosto testira na tako invaziven in boleč način. Ampak Sviz bi moral biti prvi, ki bi se zavzel za naše pravice in konec koncev, naše zdravje. Mislili smo, da vas za to tudi plačujemo. Žal mi je ob spoznanju, da temu ni tako.

P. N.
07.04.2021

Rada bi izpostavila dilemo in mislim, da je neverjetno, kar se dogaja ob zgoraj zapisanem. Ta vlada si lahko kar vse namisli in mi šolniki bi morali vse to kar brez vprašanj pojesti??!! Že dva meseca smo se prisiljeni testirati z invazivnimi in nezanesljivimi testi, katerih zanesljivost je zelo relativna. Kje je tu prostovoljnost, za katero se zavzemate SVIZ??? A vseeno tišimo vsi glavo v pesek, kot noji. Sedaj pa prihajajo z idejo, da bi še učence prostovoljno testirali. Varianta, da bi to učitelji strokovnajaki to izvajali ali pa bi se učenci kar sami doma testirali. Kdo se tu heca s kom? No pa dajmo še učiteljem to možnost, a ne? Nam še možnosti izbire drugega alternativnega manj invazivnega testa ne privoščite SVIZ. Pa to obstaja in ni nam problem samoplačniško. Prosim, da se zavzamete jasno in glasno na kateri strani ste.

Vaš komentar