Ljubljana, 7. 3. 2022

Tik pred stavko

Sorodne objave


Na sedežu Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) smo danes, 7. marca 2022, pripravili novinarsko konferenco, na kateri je glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj spregovoril o pritiskih na zaposlene, ki so se odločili za stavko, komentiral zadnjo okrožnico Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), ki vsebuje nezakonito navodilo glede zagotavljanja minimalnega delovnega procesa v vrtcih in šolah in preko katere ministrstvo zaposlenim skuša odreči pravico do stavke, ter se odzval tudi na poskuse diskreditacij ter ustvarjanja zmede med stavkajočimi glede izvajanja stavke s podajanjem lažnih informacij.

Glavni tajnik sindikata je v uvodu v srečanje z novinarkami in novinarji povzel dogajanje v času po 18. februarju 2022, ko je SVIZ stavko napovedal Vladi RS in slednjo pozval k iskanju rešitve za spor, ki je artikuliran v skupno osmih stavkovnih zahtevah. Vlada se v svojem odzivu, ki smo ga v sindikatu zato označili kot ne-odgovor na stavkovne zahteve, ni opredelila do niti ene od njih, prav tako pa je prezrla tudi naknaden poziv SVIZ k vzpostavitvi pogajanj z zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju. Takšen nesprejemljiv odnos oblasti do navedene skupine zaposlenih še bolj izstopa ob tem, ko se vlada z nekaterimi zaposlenimi v javnem sektorju pogaja, zaostajanje plač, kar vladni podatki potrjujejo, pa ignorira. Glavni tajnik je posebej izpostavil še, da aktualna resorna ministrica prof. dr. Simona Kustec niti enkrat v času svojega mandata ni izpostavila problematike neustreznega vrednotenja dela zaposlenih v vrtcih in šolah, medtem ko so se drugi ministri za svoje resorje tozadevno zavzeli. Četudi SVIZ podpira zboljševanje položaja in plač zaposlenih, se ob zvišanju plač na zavodu za šolstvo, ki ga je ministrica odobrila pred nekaj dnevi, sprašuje, ali je ta poteza zgolj še ena v nizu ciničnih odzivov šolske oblasti na napovedano stavko ali je morda mišljena v smislu učinkovite krepitve odločenosti za stavko.

V nadaljevanju novinarske konference je glavni tajnik SVIZ poudaril, da bo splošna stavka v vzgoji in izobraževanju 9. marca 2022 tokrat prvič intenzivno izvajana tudi na visokošolski ravni, za isti dan jo je napovedal še Visokošolski sindikat Slovenije. V tistih zavodih, kjer se je večina zaposlenih odločila za stavko, je pojasnil, stavkajo zavodi kot celote, tam, kjer na ravni celotnega zavoda ni bila izglasovana, pa bodo svojo pravico do stavke udejanjali vsi tisti, ki so se za to izrekli. V nobenem od primerov zaposleni v pravici do stavke, ki je zagotovljena s 77. členom Ustave RS, ne smejo biti ovirani, kot je to poskušalo storiti ministrstvo za izobraževanje, ko je minuli teden z okrožnico nezakonito pozvalo vodstva vrtcev in šol k zagotavljanju nujnega minimalnega delovnega procesa.  SVIZ je ministrstvo pozval, naj nezakonito navodilo nemudoma prekliče, a se to, pričakovano, ni odzvalo; sindikat pa je s posebnim dopisom 7. marca 2022 tudi vodstva zavodov opozoril, naj omenjenim napotkom ne sledijo, sicer bodo prevzeli nase kršitev pravice do stavke.

Upoštevaje število zaposlenih ter vrtcev in šol, ki bodo v stavki sodelovali, bodo slednjo nedvomno občutili številni, predvsem starši. Sindikat te prosi za razumevanje in podporo v zahtevah, saj smo, preden smo se bili primorani odločiti za to skrajno sindikalno aktivnost, naredili vse, da do prekinitve dela v vrtcih in šolah ne bi prišlo. Stavko smo vladi napovedali pred za to določenim zakonskim rokom, več kot leto pred tem pa šolsko oblast vztrajno pozivali k ustreznemu ovrednotenju dodatnega dela zaposlenih v času epidemije covida-19 in k zvišanju plač, ki v vzgoji in izobraževanju zaostajajo za plačami zaposlenih na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja. Odločitev za splošno stavko v vzgoji in izobraževanju je treba upoštevati tudi ob dejstvu, da je ta povezana s prizadevanjem za ohranitev kakovostnih javnih vrtcev in šol, kar je za prihodnost Slovenije bistveno.

Novinarsko konferenco je glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj sklenil z nekaterimi informacijami o samem poteku stavkovne srede, ko se bodo zaposleni ob 11.55 zbrali pred vrtci in šolami ter tako simbolno izrazili nezadovoljstvo z odnosom, ki ga ima oblast do vzgoje in izobraževanja. Dodal je še, da napovedana stavka ni enodnevna in da se torej ne bo končala s stavkovno sredo 9. marca 2022, temveč se bo nadaljevala na način, ki ga bo opredelil Glavni stavkovni odbor SVIZ. Napovedal je, da bo sindikat svoje stavkovne zahteve, da se do njih opredelijo, sigurno naslovili na politične stranke, ki bodo sodelovale na volitvah aprila letos, ob tem pa opomnil, da je SVIZ odgovor strank iz aktualne vlade koalicije že dobil – te v svoji ne-odzivnosti stavkovne zahteve zaposlenih v vzgoji in izobraževanju zavračajo in se z njimi niso pripravljene soočiti.

 

V odgovorih na novinarska vprašanja je glavni tajnik SVIZ pojasnil, kako v odločitvi za stavko vidi odgovornost ministrstva za izobraževanje in ministrstva za javno upravo, spregovoril o možnih težavah z zagotavljanjem varstva na dan stavke, vztrajanju posameznih ravnateljev pri zagotavljanju minimuma delovnega procesa in pozivu SVIZ na to temo. Vabljeni k ogledu videoposnetka.