Ljubljana, 7. 2. 2018

Tudi po 4. krogu pogajanj brez premikov

Le še teden dni nas loči do napovedane splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter protestnega shoda na Kongresnem trgu v Ljubljani, a na zadnji seji pogajanj med predstavniki sindikata in Vlade RS znova ni prišlo do približevanj. Naj ponovimo – v SVIZ-u opozarjamo in s podatki, ki jim prikimava tudi vladna stran, dokazujemo, da je izobraževalno delo slabše vrednoteno od primerljivega dela pri enakih stopnjah izobrazbe v drugih delih javnega sektorja. Zahtevamo zvišanje osnovnih plač za dva do tri plačne razrede (8 do 12 odstotkov), ustrezno ovrednotenje razredniškega dela in regres za letni dopust v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene z minimalno ali nižjo osnovno plačo.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar kot vodja vladnih pogajalcev je pojasnil, da njihova stran pri vprašanju problematike razrednikov sprejema pogajanja (vendar je treba preučiti možnost, da se namesto uvedbe novega delovnega mesta to vprašanje reši z ustreznim dodatkom). Glavni tajnik je ponovil, da želi SVIZ to urediti z uvedbo novega delovnega mesta, hkrati pa vladno stran opomnil, da se v svojem odzivu nič ne opredeljuje o možni višini plačila dela razrednikov. Hkrati je SVIZ predstavil še sveže izračune in nove podatke o rasti plač oz. zaostajanju le-te v izobraževanju za, denimo, dejavnostjo javne uprave in zdravstva.

V nadaljevanju pogajanj je tekla izmenjava mnenj in pogledov glede ostalih stavkovnih zahtev in medtem ko minister Koprivnikar meni, da vlada z izjemo regresa okvirno sprejema vse druge sindikalne zahteve, je SVIZ-ova ocena, da temu ni tako in da vlada zavrača ključno zahtevo sindikata, to je dvig plačnih razredov za poklice v VII. tarifni skupini.

Srečanje se je zaključilo z informacijo ministra Koprivnikarja, da bo ministrstvo za javno upravo stavkovne zahteve (vseh sindikatov, bilo naj bi jih več kot 80) predstavilo koaliciji in nato še vladi. O nadaljevanju pogajalskega procesa in odzivanju na stavkovne zahteve bo nato odločala vlada. Pogajalski proces se bo nadaljeval, a so z ministrstva za javno upravo še sporočili, da med stavko pogajanj najverjetneje ne bo.

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar