Ljubljana, 26. 10. 2018

Tudi zaposleni v kulturi za stavko

sporočilo za medije!


TUDI ZAPOSLENI V KULTURI ZA STAVKO


O pridružitvi kulture stavkovnim aktivnostim bo odločil Glavni stavkovni odbor SVIZ
 

Ljubljana, 26. oktobra 2018 – Na včerajšnji seji predsedstva Sindikalne konference kulturnih organizacij Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SKKO SVIZ) so člani razpravljali o morebitni napovedi stavke v kulturi in pridružitvi zaposlenih v tej dejavnosti stavki, ki jo je za začetek decembra v dejavnostih vzgoje in izobraževanja že napovedal sindikat. Predsedstvo SKKO SVIZ je soglasno sklenilo, da bo Glavnemu stavkovnemu odboru (GSO) sindikata posredovalo zahtevo, naj le-ta na svoji seji v začetku novembra glasuje o napovedi stavke tudi na področju kulture in predlog potrdi.

Člani predsedstva SKKO SVIZ so se seznanili s stališči, pričakovanji in zahtevami velikega števila zaposlenih v kulturi, naj se tudi kulturniki pridružijo napovedanim stavkovnim aktivnostim SVIZ-a. Tudi zaposleni v kulturi namreč pozivajo k odpravi nesorazmerij med plačami v kulturi glede na druga primerljiva delovna mesta v javnem sektorju ter zahtevajo povečanje razpona možnega kariernega napredovanja. Slednje je sicer tako v kulturi kot tudi v vzgoji in izobraževanju ter sociali najnižje v celotnem javnem sektorju.

Seja Glavnega stavkovnega odbora SVIZ, ki bo odločal o pozivu zaposlenih v kulturi k razglasitvi stavke in pridružitvi stavkovnim aktivnostim, bo 7. novembra v popoldanskih urah na sedežu SVIZ. Na omenjeni seji bodo sicer člani GSO določali natančen potek in način izvedbe stavke, ki jo je sindikat že napovedal za prve dni letošnjega decembra.
 

 X X X X X


Sandi Modrijan,
tiskovni predstavnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije