SKUPAJ tudi zdaj

Članice in člani Sekcije svetovalnih delavk in delavcev SVIZ, ki so dejavni v okviru našega sindikata, so se v minulih marčevskih dneh združili v pobudi predsednice in članice sekcije Darinke Dekleva (OŠ Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica) in Azire Kozjek (Srednja šola Jesenice), da v razmerah, v katerih trenutno preživljamo svoj vsakdan, podajo svojo e-roko tudi oni. Svetovalni delavke in delavci so nedvomno opremljeni z veliko znanja in imajo številne izkušnje, ki jih lahko v teh trenutkih podelijo širše – med učiteljice in učitelje, zaposlene v vrtcih, učenke in učence, dijakinje, dijake in starše.

Na tej spletni strani dajemo prostor različnim strokovnim objavam s področja svetovalnega dela – nasvetom, zgledom dobre prakse, intervjujem ... Prav tako je ideja sekcije vzpostaviti skupino na Facebooku, kjer bi objavljali pozitivne misli za vsak dan, afirmacije, meditacije, vizualizacije za sproščanje, (video)namige, kako se čim bolje znajti v trenutnih okoliščinah, kako se spoprijemati z neprijetnimi čustvi, odgovarjali bi lahko na morebitna vprašanja, razmišljanja učencev, dijakov, staršev ipd. Zdaj je namreč čas, da se – četudi na daljavo – še tesneje povežemo in si pomagamo s pozitivnim razmišljanjem.

Prijazno vas torej vabimo, da spremljate to spletno stran, na kateri bomo objavljali nadaljnje prispevke šolskih svetovalnih delavk in delavcev.

* * * * * * * *

Videoprispevek »Spoprijemanje s težavnimi situacijami« je pripravila naša članica – mag. Ines Piljić, psihologinja na Osnovni šoli Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica. Svetuje nam, da razmislimo in zapišemo, kaj nas močno skrbi, na kaj imamo vpliv in na kaj ga nimamo … Vsekakor preprost pogovor s samim seboj. Vabljeni k ogledu!

 

Kako strukturirati svoje dneve, ki jih zdaj preživljamo doma? Kako opraviti vse šolske dejavnosti, domača opravila, telesne dejavnosti in si obenem zagotoviti dovolj časa za počitek, zabavo? V veliko pomoč in razbremenitev so vam lahko usmeritve, ki jih je pripravila naša članica Azira Kozjek, svetovalna delavka na Srednji šoli Jesenice. Klik! 

V dan z jogo smeha. Za dneve, ki prinašajo zahtevne naloge in odločitve, naša članica in predsednica Sekcije svetovalnih delavk in delavcev SVIZ Darinka Dekleva - sicer svetovalna delavka na Osnovni šoli Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica - z nami deli vaje, po katerih se bomo z veseljem lotili dela, učenja, opravil, ki se jih že dlje izogibamo Za več - tukaj!

Likovni natečaj in strip natečaj. V dneh, ko smo (večinoma) zaprti med štiri stene, bo za tiste, ki se najdemo in uživamo v ustvarjanju tole spodaj pravi izziv. Vemo, da je med vami veliko umetnic in umetnikov! Vabimo vas, da si ogledate dva »naredi doma« razpisa za vse generacije, ki ju je v boju proti virusu ustvarila in delila Monika Ivančič Fajfar, producentka za likovno dejavnost pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. Sodelujete lahko v likovnem natečaju #Razgledidoma in strip natečaju #Protistrip – lepo povabljeni!

Sanje. Verjemi v nemogoče in nemogoče postane mogoče. (Ralph  Krueger) Beseda nemogoče  v absolutnem smislu ne pušča nobenega izhoda. Pa je to nujno res? Če besedo nemogoče pogledamo pobliže,  se začenja s predpono »ne«. In »ne« skoraj vedno pomeni samo »ne tako, ne na tak način. Torej »nemogoče« pomeni »ne, mogoče«. Morda ti manjka le pozitivno načelo, trdno prepričanje, da boš zmogel, da boš zmogla. Morda je treba poiskati drugo pot. Obstaja misel, s katero se strinjam –  da ima vsak svojo pot. Obstaja na tisoče poti za odkrivanje samega sebe, za doseganje ciljev. Zato je pomembno vedeti, kaj si želiš, o čem sanjaš, kakšne so tvoje želje, in poiskati  pot do tja. Morda lahko s predlaganimi aktivnostmi najdeš pot.  Prepusti se sanjam in mogoče najdeš cilj – tudi s pomočjo gradiva, ki ga je pripravila naša članica Azira Kozjek, svetovalna delavka na Srednji šoli Jesenice.

Moč pozitivnih misli. Vse misli  vplivajo na nas in  nas oblikujejo, zato je pomembno, da razmišljamo pozitivno, da se naučimo misliti pozitivno. Pozitivne misli vplivajo na vsak del našega življenja: dobro se počutimo ob njih, z njimi si krepimo zdravje in  imunski sistem, zmanjšujemo stres in slabo počutje, kar je v trenutnih razmerah še posebno pomembno. Pozitivne besede po prepričanju naše članice mag. Nike Cerar, psihologinje na Osnovni šoli Jurija Vege Moravče, delujejo dobro na vse nas, zato jih je nekaj zbrala v naslednjem dokumentu - klik za več. Poleg tega naša članica z vsemi nami deli nekaj smernic, kako razmišljati čim bolj pozitivno.

Družinsko življenje v času koronavirusa. Minila sta že dva tedna, odkar so šole zaprle svoja vrata v upanju, da bomo tako zajezili širitev virusa, ohranili zdravje družin in širše skupnosti. Nastala situacija je mnoge družine prisilila, da so poiskale nove rešitve, vzpostavile nove ritme in nov način vsakdanjega življenja. Zamajalo se je ravnovesje marsikatere družine. Nekateri so svoje nove dnevne rutine že vzpostavili, nekateri pa še iščejo družinsko stabilnost. O različnih vidikih družinskega življenja v času koronavirusa razmišlja in z nasveti pomaga naša članica Lara Spinazzola, univ. dipl. psih. z Osnovne šole Miren.

Podpora na daljavo. Zadovoljni smo, da lahko preko naše strani dostopate tudi do gradiva, ki ga na spletni povezavi Zavoda RS za šolstvo prav tako prispevajo svetovalni delavci in delavke – za kolegice in kolege ter druge uporabnike, ki iščejo pomoč v težavah, ki jih povzroča covid-19. Vabljeni, da si objavljeno ogledate podrobneje – klik!

Fraktalna risba? Spoznajmo in poskusimo! Prazniki, kultura, umetnost sodijo skupaj. Razmišljajmo o besedi prazniki – prazni? Toda , kaj se prazni?! Naše zaloge v shrambah in hladilnikih? Obilne in okusne jedi in pijače?! Praznimo trgovine?! Praznimo, ko pospravljamo stanovanja in hiše?! Morda praznimo svoje preobložene možgane in glave polne skrbi? Verjetno drži vse po malo. Praznike imamo radi. Zakaj? Ker takrat tako kot v preživljanju prostega časa lahko naredimo nekaj po svoje, drugače, nekaj, kar nas veseli. Dostikrat smo tudi razočarani, ker od praznikov pričakujemo preveč. Ali pa so naša pričakovanja različna in zato ne moremo vseh uresničiti. Predpraznični in praznični čas je čas za umiritev. Morda boste te dni našli čas za skupno, večgeneracijsko druženje ob risanju in barvanju. Sama sem ponovno vzljubila suhe barvice. Kakorkoli, praznujte in imejte se radi!

Kako nastane fraktalna risba – predstavitev postopka

Velikonočni fraktal

Pripravila Darinka Dekleva, svetovalna delavka, Osnovna šola Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica.

Sprostitveni namigi za vsak dan. Dnevi nam vsak zase prinašajo različne izzive, preizkušnje, pričakovanja, želje in spremembe, s katerimi smo se primorani spoprijeti. Ob tem je nujno, da se znamo v vrvežu vsega dogajanja tudi umiriti, ustaviti, sprostiti, biti vsaj za nekaj trenutkov sami s seboj. Naša članica Azira Kozjek, svetovalna delavka, psihologinja na Srednji šoli Jesenice, v predstavitvi Sprostitvene dejavnosti – namigi za vsak dan velikodušno deli številne predloge in sprostitvene tehnike, ki blagodejno vplivajo na naše počutje in razpoloženje, zmanjšujejo napetost, krepijo zavedanje o vsem pozitivnem, ki nas obkroža, ter nam tako omogočajo tudi v težkih preizkušnjah najti mir, energijo in zbuditi optimizem.  

Sprostitvene dejavnosti – namigi za vsak dan  (Azira Kozjek, svetovalna delavka, psihologinja na Srednji šoli Jesenice)