Ljubljana, 13. 11. 2019

Učiteljic in učiteljev marsikje že premalo

Širom Nizozemske je pred dnevi, 6. 11. 2019, potekla splošna stavka v več kot 4.000 osnovnih in srednjih šolah ter šolah s prilagojenim programom. Učiteljice in učitelji so odšli na ulico z zahtevama po izboljšanju delovnih pogojev in zvišanju plač. Ob tem so poudarili, da so nujne strukturne spremembe, tj. zvišati proračun za izobraževanje, saj bi le tako lahko v prihodnje razbremenili preobremenjene izobraževalke in izobraževalce ter jim zagotovili boljše plačilo. Številne šole na Nizozemskem se namreč že dlje soočajo z resnim pomanjkanjem ustreznega pedagoškega kadra, razmere pa se še slabšajo.

V Evropskem združenju sindikatov v izobraževanju ETUCE so ob dogajanju na Nizozemskem opozorili, da slednja ni edina evropska država, ki se sooča z resnejšim pomanjkanjem ustreznega pedagoškega kadra in posledično z izgorelostjo tistih, ki v poklicu vztrajajo.

Neposredno pred stavko je sicer vlada šolam odobrila enkratno izplačilo 460 milijonov evrov – pri čemer je od tega dejansko »svežega« denarja 363 milijonov evrov –, a zaposleni v izobraževanju ne odstopajo od zahteve po strukturnih spremembah financiranja področja. Le tako lahko po njihovem mnenju zagotovijo prihodnost pedagoškega poklica, dolgoročno ustrezno plačilo in kakovostno izobraževanje na ravni celotne države. V Evropskem združenju sindikatov v izobraževanju ETUCE so ob dogajanju na Nizozemskem opozorili, da slednja ni edina evropska država, ki se sooča z resnejšim pomanjkanjem ustreznega pedagoškega kadra in posledično z izgorelostjo tistih, ki v poklicu vztrajajo, ter da predvsem osnovne šole na Nizozemskem vse teže zagotovijo učiteljice in učitelje za vse razrede. Iz tega razloga so primorani združevati po več oddelkov, dogaja pa se tudi, da učenke in učence preprosto zaupajo nadzorstvu staršev ali drugih prostovoljcev. V srednjih šolah ob pomankanju učiteljic in učiteljev odpovedujejo pouk posameznih predmetov. Ob stavki so v nizozemskem učiteljskem sindikatu AoB izpostavili, da bo, če se razmere v izobraževalnem sektorju ne bodo izboljšale, do leta 2028 na Nizozemskem primanjkovalo že 10.370 učiteljic in učiteljev, in opozorili, da so stopnje izgorelosti med zaposlenimi v izobraževanju pomembno višje kot v drugih sektorjih. Pozitivno je, da javnost zahteve šolnikov prepoznavajo kot upravičene in njihove akcije zato tudi aktivno podpirajo.   

 

Aktualna kampanja ETUCE »Oblikujte prihodnost Evrope z učitelji« je jasna v sporočilu, da morajo države, če želijo privabiti v učiteljski poklic mlade in v njem obenem zadržati zdajšnje pedagoške delavke in delavce, poskrbeti za trajno višje financiranje izobraževanja iz proračuna. V združenju učiteljskih sindikatov so zato ob robu zadnjega sestanka predstavnic in predstavnikov sindikatov članov v Bruslju podprli prizadevanja nizozemskih kolegic in kolegov, njihovo vlado pa pozvali, naj izobraževalnemu sektorju nemudoma zagotovi nujno potrebna sredstva.

Vir: ETUCE, https://www.csee-etuce.org/en/, 13. 11. 2019