Ljubljana, 13. 6. 2022

Upokojeni članice in člani v Velenju

Za nekatere mlade in tiste mlade samo po srcu je najlepši mesec v letu rožnik. Poslavlja se pomlad, prihaja poletje, vse cveti in prve sadove narave že lahko v polni meri okušamo. Pa še nekaj je, v tem mesecu se zaključuje šolsko leto, je pa to tudi čas, ko se srečamo upokojeni članice in člani SVIZ. Letošnje druženje je bilo že deseto, jubilejno, zbrali pa smo se v Velenju, 7. junija 2022. Ta kaotični čas – čas pandemije – je poskrbel, da smo na jubilejno srečanje morali počakati kar dve dolgi leti. Misel starih Grkov, da je človek družabno bitje, smo zato v polni meri občutili.

V zgodnjem dopoldanskem času se nas je skoraj 380 upokojenih članic in članov SVIZ iz vse Slovenije zbralo pred Domom kulture Velenje. Očesa vedrih obrazov so iskala znance in ustnice, razpotegnjene v širok nasmeh, so izrekale pozdrav. Da pa slučajno kdo izmed udeleženih ne bi ostal brez nasmeha, so nam ga podarili še učenke in učenci Osnovne šole Antona Aškerca.

 

V dvorani so nam v pozdrav namenile prijazne in spodbudne besede Jelka Velički, predsednica Območnega odbora SVIZ Velenje in predsednica Glavnega odbora SVIZ (GO SVIZ), pomočnica glavnega tajnika SVIZ Nadja Götz in predsednica Sekcije upokojenih članic in članov SVIZ Jožica Unetič. V nagovoru se slednja ni mogla ogniti aktualnim dogodkom, ob tem pa izrazila kritiko politikom: »Nemalokrat s strani politikov naletimo na očitke, da smo zahtevni, celo politični, ker zagovarjamo svoje ustavne pravice, ker se zavzemamo za priznanje naših dosežkov v preteklosti, ker se borimo proti razslojevanju slovenske družbe. Na to nikakor ne pristanemo, zato smo in vedno bomo v sodelovanju z GO SVIZ podpirali vse akcije GO, tvorno in aktivno sodelovali v razpravah o aktualnih temah ter se zavzemali za ekonomsko uspešno in hkrati socialno pravično pravno državo, v kateri bodo sadove ekonomskega napredka države uživale vse plasti prebivalstva.«

 

Ogled monokomedije Profesor Kuzman mlajši bo vsem ostal v prijetnem spominu. Uro in pol nas je Velenjčan Uroš Kuzman, edini slovenski komik z doktoratom iz matematike, vodil po spominih o šoli in prigodah z njo. Ob najzabavnejših šalah o šoli nam je odstiral spomine, ki smo jih doživljali kot učenci in dijaki, in tiste, ki smo jih doživljali ob delu z malčki, učenci ali dijaki. Kako je lahko življenje zabavno, le pogled nanj moramo malo spremeniti.

 

Ker za tako številno množico udeležencev ni mogoče predstaviti zanimivosti najmlajšega mesta vsem, smo se z vodiči razkropili po več lokacijah: v Velenjski grad in v Muzej Velenje, si ogledali mesto in obiskali Knjižnico Velenje, nekaj kolegic in kolegov je odšlo v Muzej premogovništva Velenje, še ena skupina v Muzej usnjarstva v Šoštanju, zadnja pa je spoznavala zanimivosti Grilove domačije.

Tisti, ki nam hoja ni odveč, smo se z vodičem napotili v Velenjski grad in Muzej Velenje. Med potjo nam je pogled zastal na smučarskih skakalnicah in nehote smo znova podoživeli lepe uspehe, ki so jih dosegli naši smučarji – skakalke in skakalci. Velenjski grad spada med najlepše in najbolje ohranjene gradove v Sloveniji. Jedro gradu izvira iz sredine 13. stoletja, današnjo podobo pa je dobil sredi 16. stoletja in le v manjši meri se je njegova podoba spreminjala do 18. stoletja. Od notranje opreme se je ohranilo zelo malo. Grad je imel dvižni most, ki so ga sredi 19. stoletja odstranili. Po 2. svetovni vojni je postal državna last. Prvotno so bila tu rudarska stanovanja, leta 1957 pa se je začel postopno preurejati v muzej. Danes obiskovalcem ponuja na ogled kar nekaj stalnih in občasnih razstav. Zanimivi sta afriška etnološka zbirka češkega umetnika Františka Foita ter zbirka ostankov mastodonta.

Druga skupina upokojenih članic in članov se je odpravila na potep po mestu. Mesto Velenje je bilo najprej Velenje, nato do leta 1990 Titovo Velenje in danes spet nosi prvotno ime Velenje. Znano je po premogovniku in tovarni Gorenje. Otroci in šolniki pa ga poznamo še po Pikinem festivalu. Letos bo izpeljan že 33. po vrsti  s prav posebno temo – Narobe svet. Kako primeren naslov za današnji čas. V Knjižnici Velenje je od septembra 2018 na ogled Zbirka prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška. Gre za posebno knjižnično zbirko, v kateri je 1.522 prvih beril v več kot stotih svetovnih jezikih z vseh celin. Zbirka prikazuje prve otrokove korake v svet pisne kulture po celem svetu. 

Tretja skupina upokojenih članic in članov je odšla v Muzej premogovništva Velenje. Ustanovljen je bil leta 1957 v 180 metrov globokem rudniškem jašku Škale pri Velenju. Muzejska zbirka v naravnem rudniškem okolju prikazuje razmere in pogoje dela rudarjev na začetku rudarjenja lignita v velenjskem in okoliških rudnikih. V spremstvu vodiča si obiskovalci lahko ogledajo od prvih najdb premoga do svetovno znane Velenjske metode. Tako delajo rudarji danes. Obiskovalci spoznajo tudi bivanjsko kulturo rudarjev – knapov pred 100 leti.

 

Četrta skupina udeleženk in udeležencev srečanja v Velenju se je napotila v Muzej usnjarstva Šoštanj. Zbirka Usnjarstvo v Šoštanju predstavlja razvoj usnjarske obrti v veleindustrijo in pomembno gospodarsko panogo. Predstavitev je razdeljena v kronološki pregled razvoja in 210-letno tradicijo usnjarstva v Šoštanju od leta 1788 do ukinitve tovarne leta 1999. Zbirka Usnjarski stroji vsebuje najpomembnejše stroje in naprave za predelavo kož v usnje in je postavljena v zunanjem odprtem delu. Časovno stroji in naprave segajo v čas razmaha industrializacije na Slovenskem.

Peta skupina je odšla na Grilovo domačijo. V sklop domačije sodijo hiša, gospodarsko poslopje, vinograd, travnik in sadovnjak. Hiša je bila predvidoma postavljena sredi 19. stoletja kot majhna viničarska hiša. Hiša je podkletena, delno zidana in delno lesena. Ima ohranjeno črno kuhinjo, vežo, »hišo«, »štiblc« in vinsko klet.

 

Po ogledih smo se vse skupine zbrale na Visti – na prireditvenem prostoru ob Velenjskem jezeru. Sledil je prevoz do Vinske Gore na kosilo in druženje ob njem. Kazalci na uri so se kar prehitro premikali, bolje rečeno številčnica na uri ali na mobilnem telefonu se je prehitro vrtela. Morali smo se posloviti. Izmenjali smo si še prijazne nasmehe, si krepko stisnili roke ter obljubili, da se čez leto ponovno snidemo. Hvala organizatorjem, da ste nam omogočili preživeti prijeten dan s starimi znanci.

Zapisala: Andreja Grom, upokojena članica, Območni odbor SVIZ Novo mesto