Ljubljana, 25. 6. 2019

V bran sindikalnemu zaupniku in pravici do svobode sindikalnega delovanja

sporočilo za medije!
 


V BRAN SINDIKALNEMU ZAUPNIKU IN PRAVICI DO SVOBODE SINDIKALNEGA DELOVANJA
​​​​​​​
SVIZ bo v skladu z Ustavo RS storil vse za zaščito svojega sindikalnega zaupnika
 

Ljubljana, 25. junija 2019 – Na petkovo popoldne, 14. junija letos, je zasebni detektiv sindikalnemu zaupniku Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) na Srednji šoli za oblikovanje Maribor izročil izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi z izrekom takojšnje prepovedi nadaljevanja dela. Izredna odpoved ni z ničimer utemeljena in jo SVIZ razume kot vmešavanje v svobodno delovanje sindikata, kot ga varuje 76. člen Ustave Republike Slovenije, kot poskus discipliniranja sindikata in sindikalnega zaupnika ter kot poskus ustrahovanja vseh sindikalno organiziranih zaposlenih na šoli.

Povsem očitno je, da je bilo sindikalnemu zaupniku SVIZ delovno razmerje odpovedano prav zaradi sindikalnega udejstvovanja, ki ga sicer ščitijo ustava in zakoni. Sindikalni zaupnik je marca in aprila letos sklical dva sestanka članic in članov sindikata zaradi neprimernega odnosa ravnateljice do posameznih zaposlenih, zaradi njenega žaljivega odnosa do sodelavcev ter njene avtoritarnosti, neupravičenega problematiziranja in žaljivih komentarjev o bolniških odsotnostih ter neprimernih ustrahovanj, denimo takšnih, da bi bilo po njenem mnenju treba deset odstotkov zaposlenih postaviti na cesto. Sindikat zavoda je ravnateljici predlagal sestanek z željo, da bi se odnosi med njo in zaposlenimi izboljšali, a kljub dvakratnemu pozivu do želenega srečanja ni prišlo. Nasprotno, v ravnateljičinem odgovoru je bilo vnovič moč zaznati grožnje. Tudi na sedež Glavnega odbora SVIZ v Ljubljani so prestrašeni posamezniki poslali anonimna pričanja o neustreznem delu ravnateljice, o šikaniranju in organizacijskih težavah, s katerimi se sooča šola. Ravnateljica je že v času kandidature o takrat še kandidatu za sindikalnega zaupnika s poizvedbami na Območnem odboru SVIZ Podravje poskušala vplivati na njegovo izvolitev, kar je poseg v sindikalno svobodo, ki jo ščiti Ustava RS. Na delovanje sindikata in sindikalnega zaupnika je kasneje poskušala vplivati tudi prek nekaterih članov sveta zavoda.

Očitno je, da se ravnateljica želi znebiti aktivnega sindikalnega zaupnika, ki skrbno opravlja naloge, za katere je bil na demokratično izpeljanih volitvah tudi izvoljen s strani svojih kolegic in kolegov ter prejel njihovo zaupanje. SVIZ, ki zastopa 38.000 članic in članov, trdno stoji za sindikalnim zaupnikom na Srednji šoli za oblikovanje Maribor in bo storil vse, kar je v njegovi  moči, da zaščiti svojega kolega, sindikalnega zaupnika, ter bo uporabil vsa razpoložljiva legalna in legitimna sredstva, da prepreči nezakonito odpoved delovnega razmerja ter tudi tako zavaruje pravico do svobodnega delovanja sindikata, kot ga določa Ustava Republike Slovenije.

X X X X X

 

Komentarji
Vse je igra
26.06.2019

Kolega, sindikalni zaupnik in učitelj, drži se!
Iz zapisa je vidno (ne dvomim v objektivnost zapisa), da ne gre za delovne kršitve, ampak za sindikalno delovanje in pomoč zaposlenim ter žrtvam ustrahovanj, kar počne še sto drugih zaupnikov - bomo vsi takole kaznovani? Če je eden, smo lahko vsi. Kaj sledi?
Višek ignorance in strahovlade pa je detektiv-pismonoša. Očitno je tak način postal že praksa nekaterih ravnateljev/direktorjev, ki bi se je res lahko sramovali in jo že enkrat prepovedali kot način komuniciranja.
Srečno v obrambi kolega!

Vaš komentar