Ljubljana, 26. 3. 2020

V dan z jogo smeha

Svetovalni delavke in delavci, organizirani v SVIZ, v teh trenutkih srčno pomagajo s svojim znanjem in izkušnjami – SKUPAJ tudi zdaj! Danes z Darinko Dekleva, predsednico Sekcije svetovalnih delavk in delavcev SVIZ in svetovalno delavko na Osnovni šoli Antona Žnideršiča Ilirska Bistrica.

"Jutra so zjutraj najtežja. Še posebno, če jim sledi dan, ki prinaša zahtevne naloge in odločitve. V olajšanje si izmišljujemo različne rituale. Sama se zjutraj rada zadržujem med kuhinjo in kopalnico. Najlepše je, če me nihče ne moti.  Ko se uredim, popijem prvi čaj in kavico, pojem še kakšen domač piškot, sem veliko boljše volje.

Včasih me žalobno, brezvoljno počutje zagrabi čez dan. Takrat se odpravim ven. V toplem delu leta grem najraje na vrt. Moja sestra in hčerka sta biologinji. Obe pravita, da zemlja (npr. obdelovanje vrta, gojenje cvetja…) odvzame, vase povleče vse skrbi … Res je, v stanovanje se vedno vrnem veliko boljše volje. No, podobno delujejo sprehodi v naravo, ki naj bi telesu tako ugajali, da sprožijo hormone sreče – in smo zato boljše volje.

Če pa je zunaj neprivlačno, če smo bolni ali iz drugih razlogov ne moremo ven ... Priporočam, da si danes in še kdaj ogledate in preskusite jogo smeha. Zaradi predsodkov o ljudeh, ki se (na videz) brez potrebe smejejo, si to »zavrtim«, ko sem sama. Zdi se malo prismuknjeno, a ko preberemo, na kaj vse vpliva smeh, se vaje ne zdijo več brez pomena. NA ZDRAVJE IN DOBRO VOLJO!

Na videoposnetku nisem jaz.  To je  Simona Krebs, diplomirana medicinska sestra in terapevtka joge smeha, ki pripoveduje, da joga smeha temelji na »smehu brez razloga« – lahko jo vadijo posamezniki, najlaže pa jo sicer vadimo v skupini: 'Pri vadbi joge smeha sta bistvena dihanje in aktiviranje trebušne prepone, saj tako vdihnemo veliko več svežega zraka kakor pri plitvem dihanju s prsnim košem.'

Izbrala sem jutranje vaje, primerne za vse. Lotite se jih resno. 😊 Privlecite si primerno podlogo, povabite zraven še koga od bližnjih in na delo! 

Verjemite mi, po vajah se bomo z veseljem spravili k delu, učenju, opravilu, ki se ga že dlje izogibamo …

Naslednji videoposnetek pa namenjam bolj resnim osebam. Terapevtka Simona se je odpravila k gospe, ki se ne more udeleževati skupinskih vaj. Jogo izvajata »ena na ena«. Vajo bom poimenovala »Kako v smeh spraviti otožno ali slabo razpoloženo staro mamo«. 😊

Tako, to je za danes vse. Držite se zase, da bomo čim bolj nagajali virusu pri razmnoževanju!

Naslednji prispevek bo namenjen tistim, ki imate radi likovno umetnost. Ošilite barvice in spremljajte našo podstran - SKUPAJ tudi zdaj.

Po ZDRAV ljeni!

P. S.: Vesela bom, če mi napišete, kako vam uspeva joga smeha, če ste vsaj malo uživali, in kaj je na to HA-HA,HI-HI rekla stara mama … Lahko mi napišete tudi, kaj vas skrbi, če bom mogla oziroma znala, vam bom z veseljem odgovorila.