Ljubljana, 12. 10. 2018

V ponedeljek pogajanj še ne bo

Medtem ko je Vlada zadnji teden septembra že imenovala svojo pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja in napovedala, da bo hitro pripravila in sprejela tudi svoja pogajalska izhodišča (na seji 11. oktobra) ter da bi se pogajanja s sindikati lahko pričela že 15. oktobra, se to vseeno ni oziroma se ne bo zgodilo. Vlada namreč na včerajšnji seji še ni sprejela izhodišč za pogajanja. Minister za finance Andrej Bertoncelj je po včerajšnji seji vlade pojasnil, da so razpravo o tem vprašanju sicer začeli, a so jo prekinili, ker da so potrebna dodatna usklajevanja. Predvidoma jo bodo po napovedih ministra nadaljevali na prihodnji seji. To je v pisni izjavi kasneje pojasnil minister za javno upravo Rudi Medved, ki je dodal, da »dinamika pogajanj s sindikati javnega sektorja ne bo v ničemer ogrožena«.

Finančni minister sicer posameznih elementov nastajajočih vladnih izhodišč in konkretnejših številk, koliko so 'težke' zahteve sindikatov in kakšna bo vladna ponudba, ni navedel, medtem ko so zahteve in pričakovanja sindikalne strani znane: nadaljevati pogajanja tam, kjer so bila končana spomladi pred odstopom takratnega premierja Mira Cerarja. Minister za javno upravo Rudi Medved sicer pred dvema tednoma, ko je vlada imenovala pogajalsko skupino za dialog s sindikati javnega sektorja, ni mogel zagotoviti, da bo vlada ta sindikalna pričakovanja uresničila, a je dejal, da »bodo pogajanja nadaljevali in jih ne začeli na novo«.

Glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj je v odzivu za medije ocenil, da nesprejetje izhodišč in zamik začetka pogajanje zagotovo ni korak v smer, ki bi utrjevala neko zaupanje na sindikalni strani. »Gre za drugi premik začetka pogajanj, kar stopnjuje nelagodje med sindikati in odpira prostor za vse mogoče 'teorije zarot' in spraševanja, kaj se dogaja. Tudi ni v skladu z napovedmi ministrov, da naj bi bila pogajanja kratka, učinkovita in da naj bi se nadaljevala tam, kjer so se prekinila s Cerarjevim odstopom.«  Tako se zdi stavkovni val, ki ga je SVIZ napovedal za začetek decembra, z vsakim dnem, ko se pogajanja odlagajo in ne tečejo, vse bolj realen.