Ljubljana, 14. 2. 2018

V STAVKI SODELOVALO 40 TISOČ ZAPOSLENIH!

V splošni stavki izobraževalk in izobraževalcev 14. februarja 2018 je glede na podatke, ki smo jih prejeli z zavodov, sodelovalo več kot 40.000 zaposlenih, medtem ko se je protestnega shoda na Kongresnem trgu v Ljubljani s pričetkom opoldne udeležilo preko 20 tisoč zaposlenih iz slovenskih vrtcev in šol.

Z današnjimi aktivnostmi smo poslali jasno, glasno, številčno sporočilo oblastem, da je večletne ignorance dovolj in da je skrajni čas, da Vlada RS resno in nemudoma pristopi k pogajanjem in najde tudi ustrezno, zadovoljivo rešitev. Glavni tajnik SVIZ, ki je nastopil ob koncu shoda, je v zaključku svojega govora javnosti sporočil sklep Glavnega stavkovnega odbora SVIZ, ki se je sestal neposredno pred samim začetkom protesta – če Vlada ne bo pristala na naše zahteve, bo SVIZ 14. marca izvedel novo stavko v vzgoji in izobraževanju.

Spomnimo: SVIZ že več let pristojne opozarja na zapostavljanje in podcenjevanje tako vzgoje in izobraževanja kot tudi raziskovalne dejavnosti in kulture. Ker so pozivi, pisma, peticije, s podatki podkrepljene zahteve … vedno naleteli na gluha ušesa, sprenevedanje in ignoranco, nam ni ostalo drugega kot napovedati splošno stavko. Z njo zahtevamo višje plače za dva do tri plačne razrede, primerno ovrednotenje razredniškega dela in višji regres (1.200 evrov bruto) za tiste zaposlene z minimalno ali nižjo plačo. Poglavitno je, da ne zahtevamo nič več kot ostali, temveč zgolj primerljivo plačilo za primerljivo delo.

Shod na Kongresnem trgu je vodila predsednica Glavnega (stavkovnega) odbora SVIZ Jelka Velički. Uvodoma je povedala, da je danes zaprtih 95 odstotkov vrtcev in šol. Glede na zbrane podatke je vanje danes prišlo manj kot tri tisoč otrok. Izpostavila je: »Vredni smo, da je naše zahtevno, odgovorno in pomembno delo tudi primerno plačano«. Zaposleni od oblasti upravičeno pričakujejo, da prizna podcenjenost njihovega dela in specifičnosti poklica, ki ga opravljajo, ter posebne pogoje dela v vzgoji in izobraževanju. Predsednica je še posebej opozorila na sramotno nizko plačilo razredništva, saj zanj učiteljice in učitelji dobijo plačilo v vrednosti ene skodelice kave, manj kot dva evra mesečno, pri čemer mora razrednik opravljati pedagoške, organizacijske in administrativne naloge. Vloga razrednika pa zahteva veliko strokovnega znanja, osebne zavzetosti, časa, napora, strpnosti in prilagajanja.

Posnetek njenega nastopa si lahko ogledate v nadaljevanju.

 

Za predsednico GO SVIZ je zbrane pozdravila in nagovorila predsednica ETUCE – evropske krovne organizacije učiteljskih sindikatov, ki predstavlja 11 milijonov članic in članov v 132 učiteljskih sindikatih v 50 evropskih državah. Predsednica ETUCE, kolegica Christine Blower, je prisotnim sporočila, da je vesela in ponosna, da je bila lahko danes lahko z nami in del tega velikega protestnega shoda. Dobro pozna naš vzgojno-izobraževalni sistem in ve, da je slovensko šolstvo eno izmed najboljših na svetu. To je izjemen dosežek za katero koli državo, je izpostavila, in vsakdo bi bil ponosen na to, naša država pa vzgoji in izobraževanju namenja premalo sredstev. Zgolj 7,5 odstotka javnih sredstev v skupnih odhodkih iz proračuna je občutno manj od 11,2 odstotka, kot je povprečje v državah OECD. Christine je povedala, da izobraževanje res predstavlja strošek, a je ta »strošek« investicija v naše otroke, v prihodnost naše družbe. Ve tudi, da se SVIZ že nekaj mesecev trudi pogajati z vlado. Prepričana je, da se slednja zagotovo zaveda, da predstavlja raven vzgojiteljskih in učiteljskih plač v Sloveniji veliko težavo. Poudarja, da nobena država ne more pričakovati prvorazrednega izobraževalnega sistema ob izobraževalkah in izobraževalcih, ki jih obravnava in plačuje kot tretjerazredne. Povedala je, da današnje demonstracije – največje v vzgoji in izobraževanju v zgodovini Slovenije – dokazujejo našo odločenost, da zaščitimo slovenski izobraževalni sistem tako, da zahtevamo, da smo plačani in obravnavani enakovredno in primerljivo kot zdravniki ali državni uradniki. V imenu ETUCE nam je predsednica Christine Blower izrekla vso podporo je prepričana v našo zmago v boju za pošteno plačilo, ki je tudi boj za prihodnost naših otrok in ne nazadnje tudi družbe. In še njena sklepna misel – znani slogan sindikalnega gibanja: »Le skupaj nam bo uspelo, združeni smo močnejši!« In ETUCE je z nami!

Z govori so se na shodu zvrstili predsedniki SVIZ-ovih sindikalnih konferenc ter kot predstavnik mladih učiteljev še Rok Lipnik z Gimnazije Celje. Zborovanje je zaključil glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj, ki je izpostavil, da 40 tisoč izobraževalk in izobraževalcev danes ne stavka zato, ker bi od države zahtevali, da jih plačuje več in bolje kot druge, ampak ker jih plačuje slabše. Vzgojitelji in učitelji ne zahtevajo nič posebnega in nobenih privilegijev, temveč zgolj primerljivo plačilo za primerljivo delo.

»Zakaj je vzgojno in izobraževalno delo za 500 evrov manj vredno kot delo drugih z enako izobrazbo v drugih delih javnega sektorja? Če imamo enotni plačni sistem, kako je mogoče, da se povprečna plača v vzgoji in izobraževanju v zadnjih štirih letih giblje dvakrat ali celo trikrat počasneje kot v drugih delih javnega sektorja,« se je javno spraševal glavni tajnik. Izpostavil je, da ob nasprotovanju razvrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela, ki se v Sloveniji sistematično poglablja od leta 2012, zaposleni v vzgoji in izobraževanju branijo tudi pravico vseh do kakovostnega javnega izobraževanja, saj tega brez dobrega vrednotenja vzgoje in izobraževanja ni. »Ne pristajamo, da je delo 47.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju manj vredno zgolj zato, ker nas je veliko in se da na nas veliko privarčevati,« je opozoril Vlado.

Če vlada v naslednjih treh tednih na pogajanjih ne bo pripravljena odpraviti zaostankov pri vrednotenju vzgojno-izobraževalnega dela od vrtcev do univerz, če ne bo pripravljena pošteno ovrednotiti razredniškega dela s posebnim delovnim mestom in ne bo pristala na 1200 evrov regresa za tiste z minimalno plačo, bo 14. marca ponovno splošna stavka v vzgoji in izobraževanju, je še napovedal glavni tajnik SVIZ in ob tem požel glasno podporo zbranih na današnjem zgodovinskem protestnem shodu.

 

 

Posnetek CELOTNEGA dogodka si lahko ogledate tukaj:

Komentarji
Liza
02.03.2018

Dokazali ste, da ste sindikat, ki podpira samo del zaposlenih v šolstvu. Ste sindikat, ki loči zaposlene na tiste, ki nekaj pomenijo SVIZ-u - izobraževalce in tiste, za katere SVIZ v 10 letih ni naredil skoraj nič – drugi zaposleni, brez katerih vzgojni procesi ne morejo potekati nemoteno.
Je sindikat, ki loči zaposlene tudi pri izplačilu prejemkov. Npr. jubilejna nagrada, če si član ti pripada 20 % višja nagrada, ki jo žal mora izplačati delodajalec, NE SINDIKAT.

Dokažite se, da ste sindikat, ki se bo zavzemal za vse zaposlen!

Vlasta Milavec
23.02.2018

Stavka je bila odlično organizirana, vendar veliko prepozno. Že mesece jamramo in dokazujemo, kako imamo prenizke plače in vsak mesec s tem državi spet in spet podarimo milijone. Očitno vlada ne jemlje resno ne nas ne našega pogajalca in si politične točke nabira pri ljudeh, ki so proti našim zahtevam, teh pa je veliko zaradi pregovorne slovenske "favšije". Očitno računajo, da bomo spet stisnili rep med noge in kot že tolikokrat pristali na žaljive ponudbe.
Če tokrat ne bomo zaostrili svojega početja, nam je čisto prav, da smo, kjer smo.

Bojana Potočnik
17.02.2018

Spoštovani kolegi, SVIZ v svojih stavkovnih zahtevah NIMA odprave 8 % znižanja iz 2012, o čemer je že tekla debata na teh straneh, kakor tudi o tem, da smo se za stavko odločili prepozno, za kar verjetno ni krivo članstvo.

NAJPREJ ODPRAVITI 8% LINEARNO ZNIŽANJE PLAČ IZ LETA 2012
16.02.2018

NAJPREJ ODPRAVITI 8% LINEARNO ZNIŽANJE PLAČ IZ LETA 2012
Najprej naj SVIZ odpravi linearno znižanje plač javnih uslužbencev za za 8%, ki je ga je uveljavil ZUJF 2012. Na podlagi odprave tega znižanja iz leta 2012, pa se naj začnejo z vlado pogajati o popravkih plačnega sistema. Ali so čisto pozabili nato?

Margit Berlič Ferlinc
16.02.2018

Čestitke vsem organizatorjem za vzorno izpeljano in organizirano stavko! Kolegica je komentirala, da če bi odgovorni tako vodili državo, bi bilo vsem dobro:). Meni, socialističnemu otroku, je bilo hkrati nostalgično in grenko poslušati Internacionalo ob prekrasni kulisi Ljubljanskega gradu v državi, katere nastanek sem mlada študentka nadobudno spremljala in si tistega junija dovolila sanjati svetlo prihodnost, za katero se moram zdaj, v zrelih letih, boriti. S stavko! To niso bile moje sanje in to ni sedanjost, ki jo želim delovno in kot človek živeti zase ali za naše dijake. To tudi ni sodobna, demokratična in ponosna država, ki smo jo ustanovili za nas, njene državljane, v veri, da bomo spoštovani preteklost in drug drugega, cenili sedanjost in tako gradili tudi prihodnost. Ali smo torej pod gradom našega glavnega mesta spet samo še tlačani?

Liljana Jevšinek
15.02.2018

Dokazali smo, da smo močan sindikat, da podpiramo drug drugega. Pridružujemo se tudi mnenju, da bi nam morali najprej ali pa še zraven vrniti tisto, kar so nam vzeli. Upam, da res ne bo popuščanje na naši strani, še posebno zaradi vzetih 8%! Srčno pa upam, da ne bo SVIZ kakšne skupine izobraževalcev "žrtvoval" na račun drugih. Tega se predvsem bojimo vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic v vrtcih.
Še enkrat pa "kapo dol" vsem, ki ste sodelovali pri organizaciji, da je shod potekal tekoče, varno in kulturno!!!! Čestitke!!!!

Stane Plečnik
15.02.2018

Vse čestitke SVIZ-u za odlično organiziran protestni zbor. Bravo!

Nagrajevanje po uspešnosti
15.02.2018

Upam tudi, da sindikat ne bo pristal na kakršenkoli dvig plače vezan zgolj na uspešnost. Obseg dela, ki je vezan na uspešnost je omejen - ve se da tudi težko napreduješ v svetnika, če nisi pri koritu. Ko uspešnost ocenjujejo ravnatelji, pa je prav tako pomembno ali znaš kam lezti...

Vrnitev 8 %
15.02.2018

"Skupina Počivavškovih sindikatov je med drugim zahtevala vrnitev osmih odstotkov, ki so bili javnim uslužbencem pri plačah odvzeti v času finančne krize, višje plače prav tako zahtevajo v šolskem sindikatu Sviz, in sicer za dva do tri plačne razrede po vsej vzgojno-izobraževalni vertikali." Ali SVIZ ne zahteva najprej vrnitev 8%, potem pa ustrezno korekcijo? Ali ni bilo znižanje le začasno, za čas varčevalnih ukrepov?

Brigita Pećanac
14.02.2018

Stavka je bila odmevna in korektno organizirana. Povedano je bilo to, kar je bilo treba povedati, in sicer jasno in glasno! Bravo!

Vse je igra
14.02.2018

Čestitke za vse nas, udeležence, še posebej pa za organizatorje. Samo govori so bili malo predolgi ...
Ministrstvo je izdalo okrožnico o nadomeščanju pouka in neplačilu stavke, ker da je interesna. Bomo kmalu dobili komentar?

Vaš komentar