Ljubljana, 14. 11. 2019

V stavki že četrti teden

V teh dneh se hrvaški učiteljice in učitelji izrekajo o sprejemljivosti zadnje vladne ponudbe oziroma nadaljevanju stavke, ki skupno že 24 dni v organizaciji tamkajšnjih dveh največjih učiteljskih sindikatov, ki združujeta približno 40.000 članic in članov, poteka v osnovnih in srednjih šolah po vsej Hrvaški.

Že vse od začetka tega šolskega leta, ko so v Zagrebu pripravili opozorilni protestni shod, osnovnošolski in srednješolski učiteljice in učitelji vztrajajo pri 6-odstotnem zvišanju plačnega koeficienta in spoštovanju kolektivnih pogodb in zakonov ter poudarjajo pomen učinkovitega socialnega dialoga na področju vzgoje in izobraževanja. Izpostavljajo, da politika, če želi, da bi izobraževanje na Hrvaškem ostalo kakovostno, ne sme spregledati tistih, ki delajo z otroki. Izboljšanje njihovega položaja je namreč pomembno za prihodnost celotne države, zato je ključno, da vlada nameni izobraževanju več sredstev.

Ob zadnji ponudbi, ki jo je hrvaška vlada dala sindikatom na pogajanjih 12. 11. 2019, je predsednik učiteljskega sindikata v srednjih šolah Branimir Mihalinec, članstvo v pismu pozval, naj nesprejemljivo ponudbo zavrnejo in tako podprejo sindikalne pogajalce ter pokažejo odločnost, da bodo pri zahtevah po izboljšanju položaja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju vztrajali. Solidarnost v stavki, ki kot valeča se stavka poteka širom Hrvaške zdaj že četrti teden, smo s pismom podpore pred časom že izrazili tudi SVIZ. Glavni tajnik Branimir Štrukelj se je hkrati udeležil velikega protestnega shoda, ki je 6. 11. 2019 potekal na Trgu sv. Marka v Zagrebu, in tam udeležence nagovoril, naj od zahtev ne odstopijo, saj da jim višje plače pripadajo. Poudaril je, da v stavki namreč niso zato, ker bi izobraževalke in izobraževalci za sebe želeli nekaj več, temveč zato, da bi se v prihodkih izenačili z drugimi zaposlenimi v javnem sektorju, ki delajo na primerljivih delovnih mestih. S klikom na to povezavo je dostopen tudi videoposnetek, v katerem glavni tajnik SVIZ za hrvaško televizijo pove, da učiteljice in učitelji ne stavkajo zgolj za izboljšanje svojega položaja, ter pojasni, zakaj naš sindikat in prav tako Evropsko združenje učiteljskih sindikatov v izobraževanju ETUCE stavko hrvaških kolegic in kolegov odločno podpirata.