Ljubljana, 8. 7. 2020

Višja regresa

Pogajalski skupini vlade in sindikatov javnega sektorja sta po srečanju pred tednom dni, 1. julija, parafirali dogovor o višini regresa za letni dopust v letu 2020. Parafi je včeraj sledil še uradni podpis dogovora, saj se je za podpis in s tem uveljavitev dogovorjenega odločilo zadostno število sindikatov. Prek dopisne seje so se za podpis opredelili tudi članice in člani Glavnega odbora SVIZ.


Javni uslužbenci, ki so umeščeni do vključno 20. plačnega razreda, bodo tako dobili 1050 evrov, enako kot lani. Tisti z višjimi plačnimi razredi pa ostanejo pri znesku regresa v višini minimalne plače, torej pri 940 evrih. Ker je bil regres v višini minimalne plače vsem že izplačan, bo za tiste z najnižjimi plačami in pravico do višjega regresa naknadno izplačan poračun, kar bi se po napovedih ministra za javno upravo Boštjana Koritnika lahko zgodilo v začetku avgusta pri izplačilu julijske plače. Za proračun bo potrebnih približno dva milijona evrov.

V skladu z določbami aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti in poklicev v javnem sektorju se je po prvem polletju z rastjo cen prehrambnih izdelkov na podlagi podatkov Statističnega urada Republike Slovenije uskladila tudi višina regresa za prehrano med delom. Po podatkih SURS-a je količnik rasti cen prehrambenih izdelkov (skupaj hrana in brezalkoholne pijače za obdobje januar – junij 2020) 1,04. Glede na navedeni količnik rasti cen prehrambnih izdelkov višina regresa za prehrano med delom od 1. julija 2020 dalje znaša 4,10 eura.