Ljubljana, 5. 12. 2018

Višje plače za vse zaposlene!

Konfederacija sindikatov javnega sektorja (KSJS), v katero je ob šestih drugih sindikatih vključen tudi SVIZ, se je v sredo, 5. decembra 2018 pridružila protestu »Skupaj za višje plače«, ki sta ga Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam pripravili pred Gospodarsko zbornico na Dimičevi ulici v Ljubljani. KSJS je sicer pred dnevi shod že podprla tudi s sporočilom za javnost, v katerem je izrazila odločno podporo zahtevam delavk in delavcev v zasebnem sektorju po izboljšanju plač. Poudarila je, da je gospodarska rast v Sloveniji robustna, dobički podjetij visoki, delavke in delavci, ki odgovorno in zavzeto delajo ter so odločilno prispevali k znatnemu izboljšanju makroekonomskega položaja naše države, pa tega ne občutijo v svojih denarnicah. Konfederacija se je ob tem hkrati postavila ob bok enotni podpori sindikalnih central predlagani noveli zakona o minimalni plači. Če opredelitev, da mora vsak, ki dela polni delovni čas, od svojega dela dostojno živeti, ni zgolj priročna politična fraza, ampak resnični cilj politikov, je namreč po prepričanju KSJS dvig minimalne plače nujen korak na tej poti. KSJS enako odločno podpira tudi predlagane spremembe zakona, ki iz minimalne plače izločujejo dodatke, obsoja pa nerazumne in nesorazmerne grožnje delodajalcev, ki so pripravljeni zaradi 30 evrov višje minimalne plače onemogočiti socialni dialog v naši državi in žugajo celo z odpovedjo kolektivnih pogodb.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in KSS Pergam so ob protestnem shodu poudarili, da je predlog zakona o minimalni plači, ki med drugim predvideva zvišanje minimalne plače in izločitev dodatkov iz nje, odprl ne le vprašanje ustrezne minimalne plače, temveč pokazal na vse razsežnosti prenizkih plač delavcev in delavk v zasebnem sektorju. Izpostavili so, da so ob tem odzivi delodajalcev na predlog prekoračili vsako mero zdravega razuma, še posebej pa opozorili na izjavo delodajalcev, da izstopajo z vseh ravni socialnega dialoga, tudi na bipartitni ravni. To bi pomenilo, da se za plače ne bi več pogajali v kolektivnih pogodbah, razumeti pa je bilo celo, da naj bi delodajalci kolektivne pogodbe odpovedovali.

Predstavniki sindikatov so na ploščadi pred Gospodarsko zbornico zato odločno sporočili, da se ne bodo pustili prestrašiti in izsiljevati. Glasno so zahtevali spoštovanje in dostojno plačilo za opravljeno delo ter izrazili ostro nasprotovanje grožnjam o odpovedovanju kolektivnih pogodb. Jakob Počivavšek, predsednik KSS Pergam je v svojem nagovoru gospodarstvenikom očital, da visoke rasti ne delijo z zaposlenimi, čeprav uspeh doživljajo prav na račun delavcev in davkoplačevalcev. Zahteval je intenzivna pogajanja za kolektivne pogodbe, saj da je čas za nov dogovor o višjih plačah v gospodarstvu. Dodal je še, da je shod pred Gospodarsko zbornico tudi poziv delavcem, naj se organizirajo v sindikate in se jim pridružijo.

Lidija Jerkič, predsednica ZSS, je prav tako pozvala, da je treba dvigniti vse plače in ne le minimalne: »Dovolj je humanitarnih akcij za otroke, dovolj je nizkih pokojnin. Zahtevamo plače, ki bodo omogočale normalno življenje!« Grožnje z odpovedmi kolektivnih pogodb po njenih besedah niso odraz spoštovanja, napovedala pa je tudi stavko, če bi delodajalci kolektivne pogodbe res začeli odpovedovati.


David Švarc, sekretar sindikata poklicnega gasilstva, ki deluje pod okriljem ZSSS, je na shodu nagovoril zbrane v imenu kolegov iz javnega sektorja ter delavkam in delavcem iz zasebnega sektorja izrekel vso podporo v boju za višje, dostojne plače. Poudaril je, da želijo delodajalci pogosto zanetiti spor med delavci v javnem in zasebnem sektorju, ker se bojijo delavcev in njihovih zahtev po višjih plačah, bojijo se za svoje dobičke, svoj luksuz in privilegije.

Sindikatom ZSSS in KSS Pergam so se na protestnem shodu ob KSJS in SVIZ pridružile še sindikalne centrale Neodvisnost, KS 90 in Alternativa, podprli pa so jih tudi upokojenci in prekarni delavci. Boj za višje plače, za ustrezen socialni dialog in za izboljšanje položaja delavk in delavcev je, so prepričani, namreč tudi boj za dostojno delo in spodobno življenje ter za višje pokojnine in boljši položaj upokojenk in upokojencev.

Shod je s povzetkom zahtev delavk in delavcev zaključila predsednica ZSSS Lidija Jerkič. 

 

Komentarji
Trenutno ni komentarjev!
Vaš komentar