Ljubljana, 12. 6. 2017

Vlada blokirala pogajanja v kulturi z žaljivim ultimatom

sporočilo za medije!

 

 

VLADA BLOKIRALA POGAJANJA V KULTURI Z ŽALJIVIM ULTIMATOM

Vladna stran s predlaganim 0,15-odstotnim izboljšanjem na ravni enega leta resor ter zaposlene v njem zavestno in namerno marginalizira.

 

Ljubljana, 12. junija 2017 – Na današnjih pogajanjih za odpravo anomalij v plačnem sistemu za kulturo je vladna stran sindikate soočila z ultimativnim stališčem, da nima mandata za pogajanja prek njenega zadnjega pogajalskega predloga. Vlada RS za delovna mesta s področja kulture namenja 106 tisoč evrov ali 0,15 odstotka od vsote 70 milijonov evrov, ki je po lanskem dogovoru med vlado in sindikati zagotovljena za odpravo anomalij v plačnem sistemu javnega sektorja. Sindikalna stran, ki jo sestavljajo Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa (Glosa) in trije sindikati RTV,  označuje ta predlog kot skrajno žaljiv, saj vladna razporeditev sredstev, ki za zaposlene v kulturi, tj. za umetniški in strokovni del skupaj, namenja zgolj 0,15 odstotka, potrjuje, da je vlada do kulture povsem brezbrižna in da – ob izobraževanju in znanosti – zavestno in namerno marginalizira tudi delo ustvarjalk in ustvarjalcev, strokovnjakinj in strokovnjakov ter tehničnega, administrativnega in računovodskega osebja na področju kulture.

Sindikalna stran je vladno opozorila, da je z ultimatom pri 106 tisoč evrih, ki je za zaposlene v kulturi povsem nesprejemljiv in žaljiv, blokirala pogajanja, saj je s tem onemogočila vse poti do iskanja kompromisa. SVIZ in Glosa predlagata za zaposlene na področju kulture do vključno 26. plačnega razreda za odpravo anomalij pri skrajno nizkih plačah zboristov, plesalcev, odrskih in scenskih delavcev, konzervatorskih, arhivskih in muzejskih tehnikov in drugih dodatnih 1,05 milijona evrov za plače na letni ravni, kar še zmeraj predstavlja le 1,5 odstotka od vsote 70 milijonov. SVIZ in Glosa si od sleherne vlade in od vsakokratnega ministra za kulturo obetata skrb za zaposlene v javnih zavodih na področju kulture ter vzpostavljanje kakovostnejšega in učinkovitejšega okolja za vrhunskost in uveljavljanje kulture v domovini in mednarodnem prostoru. 

Sindikalna stran je pripravljena pogajanja nadaljevati, a izpostavlja, da je vlada z ultimativnim stališčem »vzemi ali pusti« nadaljevanje le-teh blokirala. Sindikalna stran pričakuje, da bo vlada od tega stališča odstopila in s pogajanji nadaljevala. Medtem bosta SVIZ in Glosa sklicala svoje organe, ki se bodo na izrednih sejah odločili o priključitvi zaposlenih v kulturi protestnemu shodu »SKUPAJ za plače«, ki bo izpeljan prihodnji torek, 20. junija 2017, ob 13. uri pred sedežem Vlade RS.

Mitja Šuštar,                                                                                  Branimir Štrukelj,
predsednik Sindikata kulture in narave Slovenije - GLOSA      glavni tajnik SVIZ