Ljubljana, 28. 5. 2021

Vlada enostransko izsiljuje podpis dogovora

Sorodne objave

Ljubljana, 28. maja 2021

 

Vlada enostransko izsiljuje podpis dogovora, kljub temu da za to niso izpolnjeni pogoji

 

Vseh devet sindikatov, članov pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) je vladno stran že pred desetimi dnevi obvestilo, da nameravajo pristopiti k podpisu dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače in regresu za letošnji letni dopust ter k podpisu aneksov h kolektivnih pogodbam, pripravljenih v skladu z dogovorom. Vladna stran pa je šele včeraj popoldne potrdila besedila dogovora in njegovih izvedbenih aneksov h kolektivnim pogodbam ter enostransko določila današnji dan za podpis dogovora.

Prvič se je zgodilo, da vladna stran mimo dogovora s sindikati podpisovanje enostransko ločuje na poprejšnji podpis samega dogovora in poznejši podpis aneksov. S 15. točko dogovora med reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in Vlado RS je namreč jasno razvidno, da se dogovor in aneksi h kolektivnim pogodbam, ki iz dogovora izhajajo, podpisujejo hkrati. Tudi do zdaj je bila praksa vedno takšna. KSJS je na to vladno stran opozorila že včeraj ter ji predlagala, da se sočasni podpis dogovora in aneksov opravi prihodnji teden, ko jih bodo sindikati pregledali in preverili, ali vsebina aneksov ustreza zapisanemu v dogovoru. Od Vlade RS smo namreč sindikati čistopis dogovora in besedila aneksov prejeli šele včeraj popoldne.

A navkljub opozorilom, da dogovora danes ni mogoče podpisati, vladna stran vztraja pri današnjem podpisovanju. Spustili so se celo tako daleč, da predstavniki MJU kličejo posamezne sindikate in jih silijo k današnjemu podpisu dogovora. KSJS se sprašuje, zakaj takšna vztrajnost vlade, da je treba dogovor podpisati takoj danes, medtem pa se prej o dogovorjenem med pogajalskima skupinama ni izrekla kar dva tedna. Sprašujemo se, zakaj ločeno podpisovanje dogovora in aneksov, kar je, kot rečeno, v nasprotju s 15. točko dogovora. Kot da se vlada ne more otresti enostranskega ravnanja, ki je v nasprotju z načeli pogajanj in dogovarjanj.

KSJS hkrati preseneča, da je minister Boštjan Koritnik na včerajšnji novinarski konferenci s tem, ko je omenjal možnost, da bi bil regres za letošnji dopust izplačan v dveh delih, vnaprej napovedal kršitev dogovora. Možnost takšnega izplačila namreč v dogovoru ni predvidena.

Branimir Štrukelj,
predsednik KSJS

Komentarji
Martin
28.05.2021

Spoštovani g. Brane.

Sam sem Tajnik VIZ, tako da točno vem, kdo in kako pripravlja podatke za plačo. Sodelujem z računovodstvom, ki pripravlja obračune plač za 16 šol, kar znesek ogromno zaposlenih. Pa mi povejte, kako naj sedaj mi, tajniki in računovodje naredimo plačo in regres, če še se danes ne ve, ali bo plača 4.6. ali bo to 10.6. in v kakšni višini bo regres za letni dopust. Kajti za 16 šol spraviti podatke skozi ni mačji kašelj.
Moj začetni plačni razred je 24, računovodje 25. Nisem in nikoli ne mislim žaliti nobenega delovnega mesta, tako da moje pisanje ni bila žalitev. Ne vem, kakšno je vaše delovno mesto, vi niste vedeli, kakšno je moje. Zato prosim, ne me obsojati, da nekoga žalim. Tega nikoli nisem počel. Pa mi vi povejte, če se vam zdi, da SVIZ ravna prav, ko enostavno noče podpisati dviga regresa, pa četudi samo za 26 EUR, dviga prevoza na delo. Toliko o tem. Točno vem, kdo in kako dela in obračunava vse potrebne podatke za izplačilo plač. Pa lep dan še naprej!

Martin
28.05.2021

Ja, saj kot vedno. Vi enostavno niste nič krivi, za vse so krivi drugi. Mogoče tudi mi, administrativni delavci.

Pa lep dan, za nekatere od nas najbrž ne bo.....

Tajništvo GO SVIZ
28.05.2021

Spoštovani g. Martin,

zahvaljujemo se vam za vaš komentar, ki pa je zgrešen tako v sporočilu oz. zaključku kot naslovniku. Vse bo še v redu. Priporočamo pa vam vseeno, da si preberete izjavo za javnost še enkrat in skušate razumeti njeno poanto. Ves gnev in bes, ki ga izlivate v svojem pisanju, namreč temelji na napačnih predpostavkah in zaključkih in torej sam kot tak tudi zgreši bistvo.
Lep pozdrav!

Tajništvo GO SVIZ

Andrej
28.05.2021

Pozdravljeni!

Vlada hoče podpisati dogovor pred protestom, s tem bi imela neko sredstvo, da so protesti neupravičeni, ker so nam toliko dali.

Ne vem, 26 € več regresa? A je to hec? Zakaj ste na to pristali? Temu se reče poniževanje.

Druga stvar, ki me je zelo zmotila, pa so potni stroški. Namreč, 10% cene litra 95-oktanskega bencina meni osebno pomeni nižanje plače. In to zelo. Vemo, da so potni stroški in malica v praksi del plače, torej ste pristali na nižanje plač.

Zalo sem razočaram nad SVIZ-om zadnje čase in resno razmišljam o odstopu. Ne vem, čemu bi to podpiral. Lepi članki, v praksi pa zelo malo storjenega. Da ne omenjam grobega testiranja s palčkami v nos. Tedni pa tečejo. Še malo, pa bo konec pouka. Potem vsi na Hrvaško, ker poleti ni virusa, septembra pa spet palčko v nos. Upam, da ne še kam drugam.

Vem, da se spuščam na nivo, ki ga v osnovi ne odobravam, ampak ne vem več kako komunicirati naprej, ker je trenutno stanje resno zaskrbljujoče.

Lep dan,
Andrej

Vaš komentar