Ljubljana, 13. 10. 2023

Krepitev vloge in privlačnosti učiteljskega poklica

V Pragi je v minulih dnevih, od 9. do 11. 10. 2023, v organizaciji Evropskega sindikalnega odbora za izobraževanje (ETUCE) potekalo redno bienalno srečanje sindikatov izobraževanja s področja srednje in vzhodne Evrope. Po zadnjem omizju, ki je bilo leta 2021 izpeljano na daljavo, so se tokrat v glavnem mestu Češke znova v živo srečali predstavniki učiteljskih sindikatov iz 25 držav. Rdeča nit tokratnega dogodka je bila vloga sindikatov pri prizadevanjih za dvig ugleda in povečanje privlačnosti učiteljskega poklica.

Sodelujoči smo lahko prisluhnili številnim zanimivim predstavitvam kolegov iz Bruslja, strokovnim sodelavcem v ETUCE-ju. Evropski sindikalni odbor za izobraževanje je organizacija, ki ima sedež v Bruslju in je glavni evropski socialni partner na področju izobraževanja. Skupaj s SVIZ-om združuje 127 sindikatov s področja vzgoje in izobraževanja v 51 evropskih državah, ki predstavljajo 11 milijonov članov po vsej Evropi. Je socialni partner in predstavnik vzgojiteljev, učiteljev in drugega izobraževalnega osebja na evropski ravni ter zagovornik njihovih interesov v razmerju do Evropske komisije in v drugih evropskih institucijah. Prizadeva si za kakovostno javno izobraževanje, podporo zaposlenim v vzgoji in izobraževanju ter skrbi za njihove dostojne delovne pogoje, vključno s strokovnim razvojem in strokovnimi vprašanji. Omenjenim predstavitvam programskih dokumentov in prioritet ETUCE-ja so sledile prezentacije kolegov iz regije, ki so delili primere dobre prakse in spregovorili o izzivih, s katerimi se zaposleni v vzgoji in izobraževanju soočajo v njihovih državah.

Zbrane na dogodku je pozdravil in nagovoril tudi češki minister za izobraževanje Mikulaš Bek.

Prisluhnili smo lahko različnim vsebinam, od poročil o zgodovinskem dosežku romunskih učiteljev, ki so v letih 2022 in 2023 uspešno vztrajali v najdaljši in največji stavki v svoji sodobni zgodovini, do pričevanj o izjemnih pritiskih oblasti na delovanje sindikatov in člane sindikatov v, denimo, Turčiji in na Madžarskem. Kolegi iz Bolgarije so predstavili projekt, ki so ga v sindikatu pripravili za učitelje začetnike. V srbskem sindikatu so skupaj z romunskimi in bolgarskimi učitelji izpeljali zelo uspešne aktivnosti za »zelene šole« in vpeljali teme o trajnostnem razvoju v programe stalnega strokovnega spopolnjevanja. Predstavniki Azerbajdžana so izpostavili težave s starši, ki si jemljejo preveč pravic in posegajo v strokovno avtonomijo učiteljev ...

Iz vseh predstavitev, razprav in pogovorov s kolegi ob robu srečanja je bilo očitno, da smo izobraževalci in sindikati tako rekoč v vseh državah soočeni z enakimi izzivi: (ne)učinkovitostjo socialnega partnerstva in socialnega dialoga, pomanjkanjem in staranjem kadra, neustreznimi plačami in delovnim pogoji, varnostjo na delovnem mestu, strokovno avtonomijo in stalnim strokovnim spopolnjevanjem, nujnostjo okrepitve statusa učiteljskega poklica, z navzočnostjo umetne inteligence v izobraževanju …

Ob koncu srečanja v Pragi so udeleženci omizja soglasno sprejeli posebno izjavo, ki naslavlja najpomembnejše obravnavane teme in določa prioritete sindikatov v prihodnjem obdobju. Srečanje je bilo osredotočeno na izboljšanje privlačnosti in statusa učiteljskega poklica v Srednji in Vzhodni Evropi, kar je v skladu z resolucijami in kampanjami Evropskega sindikalnega odbora za izobraževanje (ETUCE). Sindikati iz regije smo se strinjali, da bomo posebno pozornost namenjali spodbujanju in krepitvi socialnega dialoga, zaščiti demokratičnih vrednot ter zagotavljanju primernih, privlačnih in trajnostnih delovnih pogojev za učitelje, akademike, raziskovalce in drugo osebje v izobraževanju. Celotno izjavo, ki je bila sprejeta na omizju sindikatov iz Srednje in Vzhodne Evrope, si lahko ogledate in preberete na tej povezavi.